Varaždinsko Stablo godine 2024. je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole

Stablo godine Europskog grada drveća 2024. nominirala je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole Varaždin

Na prvom izboru za varaždinsko Stablo godine pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole Varaždin. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od čega je pobjednica osvojila 868 ili 26,5 posto.

Na današnjem proglašenju pobjedničkog stabla, slavljeničkom lentom javorlisnu platanu ovjenčali su učenici II. osnovne škole Varaždin, a događaju je prisustvovala i učenica 8. c Zara Vugrinec, koja ju je nominirala za ovaj izbor. O razlozima koji su ju potaknuli na taj potez, Zara je rekla: „Meni je zapela za oko jer je klupica ispod platane najdraže mjesto za sakriti se ljeti u hladovinu. Ne samo nama učenicima, već i ostalima koji se zateknu ili prolaze školskim dvorištem. Djeca ju rado slikaju ili pišu o njoj, a pogodna je i za istraživačke radove iz prirode, kemije, matematike… Netko će možda reći, drvo kao drvo, no ova je platana više od toga, ona je kraljica našega školskog dvorišta.“

  • Proglašenje varaždinskog Stabla godine 2024. © Parkovi d.o.o. Varaždin

Pobjednička platana česta je kulisa raznim događajima i okupljanjima te nepresušna inspiracija za dječje likovne i literarne radove te istraživanja. U školi su zato osobito ponosni što je pobijedilo baš njihovo stablo. Koliko im to znači, pojasnila je ravnateljica II. osnovne škole Varaždin Sanja Posavec.

„Ulazeći u školu često ne primjećujemo ljepotu i posebnost našeg dvorišta. Zapravo ga doživljavamo kao nešto što se podrazumijeva, a zapravo imamo veliko bogatstvo. Platana, kao i deseci ostalog drveća, čine kulisu školskog života učenicima koji ovdje provode svoje slobodno vrijeme, često i nastavne satove kad vremenske prilike to dopuštaju. Ponosni smo što se baš u našem dvorištu skriva ovo prekrasno drvo i što je proglašeno Stablom godine.“ – kazala je ravnateljica Sanja Posavec.

  • Ravnateljica II. osnovne škole Varaždin Sanja Posavec © Parkovi d.o.o. Varaždin

Javorolisna platana (Platanus x acerifolia) prava je prirodna znamenitost. S impresivnih 37 metara visine najviše je zabilježeno stablo u užem središtu Varaždina. Ovo stablo nije samo estetski dragulj, već i ekološki heroj – proizvodi kisik, skladišti CO2 i pruža prijeko potreban hlad tijekom vrućih dana.

Izbor Stabla godine podržao je Grad Varaždin

Pozivu na proglašenje rado se odazvao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji pozdravlja nastojanje Parkova d.o.o. Varaždin da ljubav i brigu prema zelenilu, posebice stablima, prenese najmlađima.

„Ovaj izbor izazvao je velik interes naših sugrađana da obrate više pažnje na prirodu koja nas okružuje i njezine ljepote, a u svakodnevnoj strci o tome ne razmišljamo. Varaždin je zaista mali biser zelenila i vjerujem da je i ovaj izbor utjecao na to da građani više obraćaju pažnju na prekrasne primjerke stabala u našem gradu. Posebno je to zanimljivo najmlađima i siguran sam da je neke i potaknuo da se popnu na njihove grane, što nažalost danas sve manje djece čini, a nama starijima to su neke od najljepših uspomena iz djetinjstva. Pohvaljujem angažman najmlađih i podržavam da se izbor stabla godine učini tradicijom.“ – kazao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

  • Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj © Parkovi d.o.o. Varaždin

„Varaždinski divovi“ grad čuvaju od klimatskih promjena i onečišćenja zraka

Zbog dobrog odaziva i velikog interesa koje je izazvao izbor Stabla godine, posebno su zadovoljni i u varaždinskim Parkovima iz čijih je redova krenula ova inicijativa. Direktorica Jelena Sekelj zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovome projektu.

„Zahvaljujem članovima  komisije, posebno Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima Varaždinske županije i njezinoj ravnateljici Sanji Kopjar čija stručna pomoć i suradnja na zaštiti gradskih stabala puno znači. Čestitam Zari Vugrinec što je prepoznala vrijednost ovog stabla i kandirala ga za Stablo godine. Veseli me da smo aktivirali mnogo mladih i njihove obitelji u ovoj akciji, što i je bio njezin cilj. Natjecanjem za Stablo godine željeli smo potaknuti naše sugrađane da promatraju okoliš oko sebe i dive se stablima.“ – poručila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova d.o.o. Varaždin.

  • Jelena Sekelj, direktorica Parkova d.o.o. Varaždin © Parkovi d.o.o. Varaždin

„Za izbor Stabla godine bile su nominirane čak dvije varaždinske platane, a pobijedila je ova najviša. Mi u Parkovima platane volimo zbog njihove visine i obujma debla. Ja ih od milja zovem varaždinski divovi. Platane su nam uz lipe među najvišim primjercima stabala u središtu grada i zbog toga nas tako dobro čuvaju od klimatskih promjena i onečišćenja zraka. Primjerice, za platanu u Stepinčevoj izračunali smo da godišnje za jednu osobu osigurava 225 dana kisika i snizuje temperaturu za čak 3,7 °C.“ – dodala je Jelena Sekelj.

Velika i stara stabla posebno su vrijedna i zato im u Parkovima posvećuju posebnu pažnju. U Varaždinu se provode različita ispitivanja, poput rezistografije i pulling testa, drveće se orezuju prema europskim standardima, a prema potrebi se i sidri kako bi se stabilizirale krošnje.

>>> Pročitajte još >>> Varaždinski Parkovi počeli s izradom Strategije za planiranje i upravljanje stablima

© Parkovi d.o.o. Varaždin

„Danas kada gledamo ovu djecu kako se vesele svojoj platani i s kojom ljubavlju o njoj i stablima općenito progovaraju, sretna sam jer vidim da ćemo ovo gradsko zelenilo, o kojem mi danas brinemo, imati kome ostaviti u nasljeđe. U tome veliku ulogu igraju i njihovi učitelji, kojima na tome zahvaljujemo.“  - zaključila je Jelena Sekelj.

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Varaždin bira „Stablo godine 2024.“

Danas je na Šetalištu Vatroslava Jagića, pokraj „drveta ljubavi“, simbolično najavljen početak izbora varaždinskog „Stabla godine 2024.“. Građani Varaždina pozivaju se da do 26. travnja nominiraju svoje omiljeno stablo, a pobjednik će biti proglašen na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja 2024.

Objavljen pobjednik izbora za varaždinsko Stablo godine 2024.

Na prvom izboru Stabla godine Europskog grada drveća 2024. pobijedila je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole. Pobjedničko stablo dobilo je 868 glasova, a nominirala ga je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER