Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Talijanska metropola nastoji unaprijediti brigu o javnim zelenim površinama i povećati golemo bogatstvo drveća kojim raspolaže

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

Gradsko vijeće Rima obvezalo je gradsku upravu da usvoji plan „Analize i strategije za vrednovanje uličnog drveća“ (Analisi e strategie per la riqualificazione delle alberature stradali“), pravi znanstveni program za provedbu intervencija za zaštitu, regeneraciju i širenje javnih zelenih površina s oko 325 000 stabala na urbanom području glavnog talijanskog grada. Od toga se 55 posto stabala smatra izuzetno vrijednima, od kojih su mnoga posađena početkom dvadesetog stoljeća i sada su vrlo stara te stoga podložnija oštećenjima uzrokovanim štetnim organizmima ili ekstremnim klimatskim i vremenskim događajima u rasponu od razdoblja jake suše do olujnih kiša.

>>> Pročitajte još >>> Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

  • Nova arheološka šetnica (La Nuova Passeggiata Archeologica) © Studio Labics | Roma Capitale

Plan je sastavljen je u suradnji s Vijećem za poljoprivredna istraživanja i analizu ekonomike poljoprivrede (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria - CREA) koje je prikupilo analize, istraživanja i studije usmjerene na sanaciju uličnog drveća te provelo istraživanja na više od 200 prometnica u 2023. godini, a planom „Riforestiamo Roma!“ („Pošumimo Rim!“) već se uvelike radi na zamjenskoj sadnji i popunjavanju gradskih drvoreda.

Glavni plan je sada upućen na javno savjetovanje i daljnju doradu, a proces uključuje različite institucije i građane kako bi se obnova uličnog drveća provodila kroz integraciju povijesno-kulturnog, okolišnog, gospodarskog i društvenog sektora.

Još bujnije zelenilo, a svako stablo priča dio povijesti Vječnog grada

Konačni Glavni plan bit će usredotočen na ideju širenja zelenih površina i razvoj zelene infrastrukture uz glavne prometnice u obliku zelene zvijezde od središta do periferije grada, s posebnim naglaskom na stvaranje „kometovog repa“ koji se širi prema moru. Naravno, dizajn uličnog drveća u određenoj mjeri mora biti u skladu s urbanim oblikom i krajobraznim identitetom Rima.

 

„Drveće ne samo da poboljšava zrak i smanjuje učinak urbanog toplinskog otoka, već nudi i usluge ekosustava, povećava bioraznolikost i čini urbane prostore pogodnijim za život. Javori, čempresi, borovi, platane, hrastovi, lipe, ali i trešnje, ligustrumi i druge manje biljke, su stabla koja doprinose pejzažnom identitetu našeg grada Drveće smo svrstali u 15 dendroloških tipova, a za svaku vrstu prometnica u Glavnom planu identificiramo četiri specifične strategije. To su R01 - zelena infrastruktura za očuvanje i poboljšanje postojećeg drveća, R02 - ekološki koridori za povećanje broja stabala i povezivanje zelenih površina, R03 - urbane osi 15-minutnog grada za poboljšanje kvalitete javnog prostora intervencijama na sustavu drveća i R04 - stambene ulice u susjedstvu kao jedinstveni i koherentni projekti za distribuciju drveća. Zajedno, ove strategije čine našu „zelenu zvijezdu“ kao zelenu mrežu koja obuhvaća cijeli grad, od središta i periferije do mora. Ovaj sustav poboljšat će kvalitetu javnog prostora i života građana.“ – poručila je gradska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrina Alfonsi.

  • Do kraja proljeća na rimskim ulicama i trgovima u sklopu dvomjesečne akcije pod nazivom Riforestiamo Roma!“ („Pošumimo Rim!“) posađeno je više od 5.600 stabala. Osim zamjenske sadnje i popunjavanja gradskih drvoreda, drveće se sadilo na brojnim novim lokacijama kako bi se na nogostupima stvorilo više hlada, ublažile ljetne vrućine, ali i uljepšao javni prostor Vječnog Grada.

Glavni plan za rimsko drveće predstavljat će značajno unapređenje brige o urbanom zelenilu te će svim gradskim strukturama na različitim razinama omogućiti identificiranje uloge i usluge urbanog ekosustava. Prirodno nasljeđe glavnog grada od nekoliko stotina tisuća stabala stoga se više neće vrednovati samo zbog svoje estetske vrijednosti, već kao prava zelena infrastruktura u službi građana.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER