Bratislava dobiva „Urbanu oazu“ prema projektu talijanskog studija Stefano Boeri Architetti

Predstavljamo pobjednički projekt međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za razvoj bratislavske četvrti Chalupkova

Projekt „Urban Oasis“ talijanskog studija Stefano Boeri Architetti pobijedio je na međunarodnom natječaju za revitalizaciju nekadašnjeg industrijskog područja u Bratislavi. Glavni grad Slovačke za deset godina dobit će novo središte grada usred velikog javnog parka okruženog zelenim zgradama.

Talijanski arhitektonski studio Stefano Boeri Architetti realizira nagrađivane projekte diljem svijeta. Među najpoznatijim projektima su dva tornja Bosco Verticale u Milanu i La Villa Méditerranée u Marseilleu, a studio se prvenstveno fokusira na održivu arhitekturu i strateški urbani razvoj.

 

Stefano Boeri Architetti početkom lipnja 2024. pobijedio je na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju za razvoj projekta radnog naziva Chalupkova, koji će se realizirati na površini od 32.500 m² nedaleko od središta Bratislave, u zoni Mlynské nivy omeđenoj ulicama Košická i Chalupkova.

Unatoč svojoj izvrsnoj lokaciji, u blizini povijesne jezgre Bratislave i Dunava, četvrt Chalupkova desetljećima je bila zanemarena i zapuštena, a projekt „Urban Oasis“ („Urbana oaza“) ima za cilj transformirati je u četvrt sa suvremenom arhitekturom i fokusom na zeleni javni prostor, obnovljivu energiju, urbano šumarstvo i održivo upravljanje vodom.

Riječ je o još jednom arhitektonskom projektu karakterističnom za Stefana Boerija i njegov arhitektonski studio, koji buduću gradsku četvrt zamišlja kao samodostatno središte Bratislave s proizvodnjom čiste energije, snažnom vezom s prirodom i mješovitom namjenom. Arhitekt Pietro Chiodi, partner u studiju Stefano Boeri Architetti, ističe usmjerenost projekta na stvaranje visokokvalitetnog javnog prostora koji također uzima u obzir čimbenike kao što su onečišćenje bukom i optimizacija sunčeve svjetlosti. Park koji će okruživati buduće suvremeno središte Bratislave dizajniran je kao fleksibilan i atraktivan javni prostor koji također doprinosi reguliranju i poboljšanju mikroklime ovog dijela grada.

O pobjedničkom projektu

Ukupno 83 slovačka i inozemna arhitektonska studija ispunila su uvjete prvog kruga međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja, a od pristiglih prijedloga stručni žiri odabrao je radove triju studija (KCAP, Stefano Boeri Architetti i Baumschlager Eberle + Studio Perspektiv) koji su se plasirali u drugi krug natječaja, zajedno uz pozvane arhitektonske studije Jakub Cigler Architekti, BIG – Bjarke Ingels Group i MVRDV. Pobjedu je odnio talijanski arhitektonski studio Stefano Boeri Architetti.

Projekt „Urban Oasis“ studija Stefano Boeri Architetti izabran je prvenstveno zbog svog kontekstualnog pristupa u oblikovanju urbane strukture, temeljenog na kompaktnoj blokovskoj izgradnji karakterističnoj za europske gradove, nasuprot novijoj izgradnji u ostalim dijelovima Bratislave. Žiri je nagradio predloženu urbanu strukturu i njezinu dodanu vrijednost za Bratislavu i njezine stanovnike. Projekt također uključuje ​​otvoreni unutarnji park, koji će se nadovezati na zelene javne površine u susjedstvu čime će se stvoriti jedan od najvećih parkova u glavnom gradu Slovačke.

„Natječaji Instituta za arhitektonsko i urbanističko planiranje sa sličnim međunarodnim sudjelovanjem, opsegom i kvalitetom donedavno nisu bili standard u Bratislavi. Danas je drugačije, a sudjelovanje stranih arhitekata samo dokazuje sve veći potencijal i značaj našeg glavnog grada. Uvjeren sam da je zona Chalupkova, kao jedna od najprestižnijih lokacija u neposrednoj blizini središta Bratislave, definitivno zaslužila raspisivanje međunarodnog arhitektonskog natječaja. Kao developerima, stalo nam je do konačnog proizvoda, on je naša posjetnica i povezuje se s našim brendom. I zato mi je drago što se vraćamo na ovu lokaciju u glavnom gradu s novim projektom arhitekata Stefano Boeri Architetti i zajedno ćemo još jednom podići kvalitetu i razinu razvoja nekretnina u Bratislavi nekoliko koraka naprijed.“ – kazao je Juraj Nevolník, izvršni direktor tvrtke Penta Real Estate Slovakia.

 

„Naš projekt donosi ideju velikog javnog parka s visokom bioraznolikošću u modernoj četvrti dinamičnog grada, koja je također okružena stambenim zgradama i gradskim sadržajima. Urbana oaza osmišljena je kao nova središnja urbana zona Bratislave, koja je otvorena i propusna za svakodnevni tok života, te najbolje predstavlja izazove suvremenog urbanog svijeta. Ona je također sljedeći korak prema ideji 'metropole arhipelaga': grada čije pojedinačne četvrti čine jezgru proizvodnje čiste energije, s raznolikim funkcijama i stanovništvom tipičnim za europske gradove te živom prirodom u njegovom središtu i na pročeljima zgrada.“ – rekao je arhitekt Stefano Boeri, osnivač Stefano Boeri Architetti.

„Razmišljali smo kako ćemo izvorno industrijsko područje temeljito transformirati visokokvalitetnom arhitekturom te kako ćemo optimizirati propusnost izravnog prirodnog svjetla, ali u isto vrijeme cijeli prostor zaštititi od vjetra i buke. Također, cilj nam je bio poboljšati dostupnost i iskoristivost parka uz istovremeno očuvanje njegovog karaktera 'tajnog vrta' te transformirati ga ne samo u fleksibilan i kvalitetan javni prostor, već i u važan element regulacije mikroklime i smanjenja učinka urbanog toplinskog otoka. Izuzetno smo zadovoljni našim prijedlogom i vjerujemo da će cijelom gradu i njegovim stanovnicima donijeti dodanu vrijednost.“ – dodao je Pietro Chiodi, vodeći partner talijanskog arhitektonskog studija.

Novo središte Bratislave, otvoreno za zahtjeve svakodnevnog života

Projekt „Urbana oaza“ karakterizira vertikalno zelenilo na pojedinim pročeljima predviđenih stambenih zgrada. Zelenilo će kao i u svim drugim projektima ovog talijanskog arhitektonskog studija biti pomno odabrano i prilagođeno lokalnim uvjetima – promjeni godišnjih doba, vremenskim uvjetima i strujanju vjetrova, potrebama održavanja i sl. Prisutnost vegetacije dodaje se i kao prirodni element apsorpcije zvuka, smanjujući onečišćenje bukom iz okolice.

Velika pozornost posvećena je specifičnim uvjetima građevinske parcele, s dvije strane omeđene prometnicama s velikim protokom prometa. Volumenom i dizajnom pročelja naglašava se dinamičnost četvrti, definiraju geometrije karakterizirane nepravilnostima i valovima koji prekidaju širenje zvučnih valova, uzrokujući njihovo raspršivanje.

Četiri stambene zgrade raspolagat će s približno 1.300 stanova, dok će Bratislava zahvaljujući ovom projektu dobiti i oko 45.000 m² novog poslovnog prostora za iznajmljivanje. Stambene zgrade bit će različitih visina kako bi se omogućilo maksimalno korištenje sunčeve svjetlosti u parku. Osim parka, zeleni prsten oko parcele djelovat će kao filtar između zgrada i ulice, dok će biljni pokrov na zelenim terasama i krovovima pridonositi prisutnosti drveća i biljaka s ciljem povećanja koristi ekosustava kao što su apsorpcija lebdećih čestica i regulacija mikroklime. Na taj način projekt nastoji maksimizirati prisutnost žive prirode, implementirati lokalnu bioraznolikost i optimizirati povezanost s drugim zelenim površinama u gradu. Projekt također oslobađa prostor i za javne i za privatne terase, dizajnirane kao prostore za rekreaciju i različite potrebe zajednice.

Zgrade također karakteriziraju lođe duž pročelja prema najprometnijim ulicama, kako bi se smanjio utjecaj buke unutar stambenih prostora, dok balkoni oživljavaju unutarnja pročelja, gledaju na središnji park i stoga su zaštićeniji od buke i jakih vjetrova, što inače karakterizira Bratislavu.

Zbog dominantne uloge pješačkih površina i biciklističkih staza u parku projekt uvelike favorizira održivu mobilnost u odnosu na korištenje automobila, kako bi se poboljšala kvaliteta života u susjedstvu.

Solarni paneli zauzimat će površinu od približno 4.600 m² krovova stambenih zgrada kako bi pridonijeli energetskim potrebama četvrti kroz proizvodnju obnovljive energije. Osim toga, projekt uključuje sustave odvodnje za upravljanje oborinskim vodama, kako kroz zelene krovove, propusne opločnike i kolnike, tako i izgradnjom spremnika za prikupljanje kišnice.

Toranj u središtu četvrti Chalupkova postat će novi urbani orijentir Bratislave s jedinstvenim pogledom na cijeli grad. Komercijalni prostori i javne funkcije aktiviraju prizemlja zgrada, pojačavajući dijalog između javnog prostora i stambenog prostora sa svim potrebnim komunalnim sadržajima.

Početak izgradnje prve faze projekta očekuje se 2026. godine, ovisno o tijeku procesa ishođenja dozvola i izmjeni prostornog plana koja je u tijeku. Projekt će biti podijeljen u ukupno četiri faze, a njegova realizacija predviđena je za približno deset godina.

Poslovni kompleks već u izgradnji

Projekt Chalupkova uključuje i poslovni kompleks u ulici Mlynské nivy, čije rješenje nije bilo dio natječaja, ali je uzeto u obzir predloženim urbanističkim konceptom. Poslovna zgrada temelji se na projektu koji je odobrio prethodni vlasnik zemljišta, a revidiran je s češkim studiom Jakub Cigler Architekti.

Radovi na izgradnji počeli su krajem prošle godine (pogledajte video). U prvoj fazi izgradit će se 18.000 m² poslovnog prostora za najam i 1000 m² namijenjenog manjim poduzetnicima, a radovi bi se trebali završiti u prvoj polovici 2026. godine. Početak izgradnje druge faze poslovnog kompleksa očekuje se tijekom 2026. godine, a odnosi se na dodatnih 14.000 m² poslovnog prostora za najam i 1000 m²  namijenjenog za manje poslovne djelatnosti.

Kompleks će zadovoljiti najviše zahtjeve održivosti u skladu s LEED Platinum certifikatom, a korištene tehnologije imat će za cilj postizanje ugljične neutralnosti u skladu s LEED Zero Carbon certifikatom.

Problem onečišćenja okoliša

Zemljište na kojem će se graditi projekt Chalupkova bilo je onečišćeno naftom iz bivše rafinerije Apollo, koja je u tlo dospjela nakon savezničkog bombardiranja 1944. godine. Na početku građevinskih radova tlo će se dekontaminirati metodom biorazgradnje pod stručnim nadzorom i uz prisustvo geologa. Trošak dekontaminacije tla zahtijevat će investiciju od nekoliko desetaka milijuna eura. Središte glavnoga grada Slovačke tako će se riješiti značajnog okolišnog problema koji je ovo područje opterećivalo posljednjih 80 godina.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Milanska četvrt Porta Nuova dobiva još jednu vertikalnu šumu

U neposrednoj blizini već slavnih tornjeva Bosco Verticale uskoro će „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekti Boeri i Diller pobijedili su na natječaju za preuređenje tornja Pirelli 39 te izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER