Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

U Zadru se od 20.-23. lipnja održava godišnja konferencija Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC)

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

Na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC), najveće europske organizacije posvećene njezi urbanog drvenastog zelenila, održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Gradu Varaždinu uručena je prestižna nagrada „Europski grad drveća“ (European City of the Trees ECOT). Gradonačelniku Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju nagradu je uručila gradonačelnica Antwerpena Els van Doesburg, prošlogodišnjeg grada dobitnika nagrade. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu Stefania Gasperini, predsjednik žirija Jan Goevert te gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

U svom obraćanju, gradonačelnik Varaždina istaknuo je značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

  • Gradonačelnik Neven Bosilj s direktoricom Parkova Jelenom Sekelj i predstavnicima Europskog vijeća za arborikulturu (EAC) © Shiani photography

„Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku zahvaliti svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj za Varaždin

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se od 2007. godine i to gradovima koji se, sukladno pravilima arborističke struke,  posebno ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim drvećem. Varaždin se tako našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Malmöa, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

  • Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i direktorica tvrtke Parkovi d.o.o. Jelena Sekelj s delegacijom Europskog vijeća za arborikulturu u sastavu Jan Goevert, Michal Zelenak i Jan Willem de Groot u ožujku 2024. © Parkovi Varaždin

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

  • Direktorica Parkova Jelena Sekelj © Shiani photography

Predstavljanje varaždinskog modela upravljanja zelenilom

Europsko vijeće za arborikulturu izrazilo je zadovoljstvo viđenim za vrijeme obilaska gradskih zelenih površina, a posebno mjerama poduzetima kako bi se osigurala zdrava budućnost gradskih stabala i životnog okruženja za građane Varaždina. Zbog toga je nakon ceremonijala uručenja nagrade, Jelena Sekelj, direktorica komunalne tvrtke Parkovi odgovorne za brigu o gradskim zelenim površinama, održala prezentaciju na temu „Ukorijenjeni u održivost: Strateški pristup njezi stabala u Varaždinu“ („Rooted in Sustainability: Strategic Approach to Tree Care in Varaždin“). Okupljenim sudionicima konferencije iz cijele Europe govorila je o varaždinskom načinu upravljanja stablima te zahvalila svima koji su doprinijeli ovoj nagradi, a posebno zaposlenicima Parkova bez kojih ove nagrade ne bi bilo, a čiji je trud prepoznala i nagradila europska struka.

  • © Parkovi Varaždin

Varaždin – primjer za sve europske gradove

Ova nagrada predstavlja krunu napora Grada Varaždina u stvaranju boljih uvjeta za život svih njegovih građana. Okruženje bogato zelenilom i dugovječnim stablima jedan je od glavnih razloga zašto Varaždin uživa status najboljeg velikog grada u Hrvatskoj po kvaliteti života. Grad Varaždin nastavlja postavljati standarde u održivom urbanom razvoju, potvrđujući svoj status među vodećim zelenim europskim metropolama. Nagrada za Europski grad stabala je ne samo priznanje, već i poticaj za daljnji rad na očuvanju i unapređenju prirodne baštine grada.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Mali Beč natječe se za nagradu „Europski grad drveća“!

Žiri Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council - EAC) ovih dana boravi u Hrvatskoj u terenskom posjetu i analizi gradova koji su odabrani za finale ovogodišnjeg izbora za prestižnu nagradu „Europski grad drveća“. U finalu se natječe i Varaždin, koji je u petak 15. ožujka posjetila delegacija u sastavu Jan Goevert (Njemačka), Michal Zelenak (Slovačka) i Jan Willem de Groot (Nizozemska).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER