OIKON i Supernatural dio novog Europskog konzorcija za obnovljive izvore energije i zaštitu prirode

Strateško partnerstvo za podršku projektima odgovornog korištenja obnovljivih izvora energije oformile su vodeće europske ekološke konzultantske tvrtke

Hrvatska konzultantska tvrtka i znanstveni institut OIKON te partnerska tvrtka Supernatural dio su novoosnovanog Europskog konzorcija za obnovljive izvore energije i zaštitu prirode (ERWC) čiji je cilj pružanje vrhunskih usluga ekoloških istraživanja i savjetovanja na projektima korištenja obnovljivih izvora energije diljem Europe.

Europski konzorcij za obnovljive izvore energije i zaštitu prirode (European Renewable Energy & Wildlife Consortium – ERWC) okuplja vodeće europske ekološke konzultantske tvrtke s bogatim iskustvom u razvoju projekata korištenja energije vjetra i sunca koje će pružati rješenja odgovornog razvoja projekata uz istovremenu zaštitu prirode.

Uz hrvatske tvrtke OIKON i Supernatural, osnivači konzorcija uključuju nizozemski Waardenburg Ecology i podružnicu BESE, francuski Écosphère i podružnice TBM i Somme, te grčki Nature Conservation Consultants (NCC) i podružnicu Marine Biodiversity Surveys (MBS).

„Ovo jedinstveno strateško partnerstvo unaprijedit će suradnju na istraživanjima razvoja projekata korištenja obnovljivih izvora energije, razmjenu znanja i stručnjaka, uspostavit će jedinstvene standarde kvalitete i istraživačke protokole te kohezivnu europsku strategiju. Radit će na unapređenju projekata korištenja obnovljivih izvora energije istovremeno osiguravajući visoke standarde zaštite prirode i okoliša“, ističu u tvrtki OIKON.

„Brzim razvojem projekata korištenja obnovljivih izvora energije diljem Europe potreba za visokokvalitetnim ekološkim istraživanjima, savjetovanjem i međunarodnom suradnjom iznimno je porasla“, rekao je dr. Wouter Lengkeek, znanstveni direktor u Waardenburg Ecology, ujedno i administrativnom središtu ERWC-a. „Kombinacijom naših vještina i iskustava, ERWC će osigurati da ovi vitalni energetski projekti održavaju najviše standarde procjene utjecaja i njihovo ublažavanje.“

  • Članovi Europskog konzorcija za obnovljive izvore energije i zaštitu prirode u Parizu 21. lipnja 2024. / Foto: OIKON

Direktor Oikona, Dalibor Hatić, istaknuo je da će Oikon i Supernatural svojim sudjelovanjem u ovom konzorciju moći uključiti hrvatsku stručnost i iskustva u području zaštite prirode i okoliša na europskoj razini. „Ovo strateško partnerstvo otvara vrata za sudjelovanje u velikim međunarodnim projektima koji zahtijevaju visoku razinu stručnosti i značajne resurse. Razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj dodatno će se poboljšati pristup najnovijim istraživanjima, tehnikama i kapacitetima za ublažavanje negativnih utjecaja na okoliš, što će nam pomoći u postizanju nacionalnih klimatskih ciljeva i ciljeva očuvanja bioraznolikosti.“ – naglasio je Hatić.

„Iskustva hrvatskog tima stručnjaka u razvoju projekata korištenja obnovljivih izvora energije na vrlo je visokoj razini te smo prepoznati kao jedan od ključnih partnera u stvaranju stručne izvrsnosti koje ovaj europski konzorcij promovira.“ – istaknula je Mirna Mazija, direktorica tvrtke Supernatural.

Uvođenje obnovljivih izvora energije ERWC će učiniti odgovornim uspostavom dosljednih standarda za procjenu i ublažavanje utjecaja na prirodu i bioraznolikost, te postavljanjem europskih mjerila kvalitete za ekološka istraživanja. Osim korištenja zajedničkih tehničkih mogućnosti i specijalističkih znanja svojih tvrtki, partneri iz ERWC-a vide i bolje mogućnosti sudjelovanja na velikim ugovorima koji traže međunarodno iskustvo i snažne resurse u provedbi.

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER