Rimska plaža Tiberis nakon ovog ljeta postaje novi riječni park

Sredinom listopada 2024. počet će radovi na uređenju još jednog dijela novog rimskog linearnog parka

Otvorena je sezona na riječnoj plaži Tiberis uz most Ponte Marconi, koja je i ovog ljeta opremljena ležaljkama i slamnatim suncobranima, a uz igrališta za odbojku na pijesku nudi i bogatu ponudu sportova na vodi. Plaža će ostati otvorena do 15. listopada, nakon čega će u ovom dijelu obale Tibera početi radovi na uređenju novog riječnog parka, kao dijela novog rimskog linearnog parka.

Ponovno rođenje Tiberisa i njegovo prerastanje iz ljetnog kupališta u veliki park Parco fluviale Tevere Sud i cjelogodišnje sportsko-rekreacijsko područje dio je šire vizije grada, prema kojoj će uz rijeku Tiber (Tevere) nastati najveći linearni park u Rimu. Očekuje se kako će sadnja obalnog drveća ojačati sposobnost pročišćavanja tla i snižavanja temperature, suprotstavljajući se učincima klimatskih promjena.

„Raduje nas što smo uspjeli obnoviti ovu lijepu i kvalitetnu lokaciju, ali ovoljetna plaža samo je jedna faza većeg projekta parkova s ​​pogledom. Tiberis na kraju ove ljetne sezone u potpunosti postaje deveti park uz rijeku kao dio novog rimskog linearnog parka, jednog od najvećih u Europi. Vraćamo Tiber u središte gradskog života, a Tiberis je dragulj ovog projekta kojim će se poboljšati sportsko-rekreacijski karakter ovog dijela obale, a tijekom ljeta će se i dalje koristiti kao plaža sa svim uslugama i sadržajima potrebnim za uživanje u ovom prostoru.“ – rekao je u utorak rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri prilikom otvaranja ljetne sezone na plaži Tiberis.

Tiberis će u ovog ljeta nuditi bogatije sadržaje, uključujući ležaljke, slamnate suncobrane, stolni nogomet i tenis, dva igrališta za odbojku na pijesku te sportove na vodi za djecu i odrasle. Plaža također raspolaže ugostiteljskim objektima i nudit će tečajeve joge i pilatesa, kao i koncerte u večernjim i noćnim satima.

U tijeku je izrada izvedbenog projekta za početak radova na uređenju novog parka koji će početi nakon 15. listopada 2024. Očekivani iznos za radove na novom parku iznosi oko milijun eura, a transformacija Tiberisa ima za cilj poboljšati sportsko-rekreacijski karakter ove rimske lokacije, uz sadnju drveća i uređenje novih vodenih površina, platforme i šetnice, s novom opremom i izgradnjom stepenastog trga.

>>> Pročitajte još >>> Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

U ožujku počeli radovi na stvaranju najvećeg linearnog parka u Rimu

Osim predstavljenog ambicioznog plana uređenja stotinu rimskih parkova i zelenih površina, a u sklopu pripreme proslave Jubileja 2025., u ožujku ove godine krenula je i realizacija velikog projekta obnove obale Tibera. Riječ je o investiciji od ukupno 7,3 milijuna eura zahvaljujući kojoj će se stvoriti najveći rimski linearni park. Naime, nakon uređenja parkova Tevere Magliana i Tevere Marconi, duž obale Tibera od mosta Ponte Milvio do Ostije, četvrti u blizini drevne rimske luke i arheološkog nalazišta Ostia Antica, uredit će se čak pet novih parkova. Time se Rimljanima omogućuje pristup urbanoj prirodi, kao temelja zdravlja i dobrobiti građana te socijalne i klimatske pravde kao glavnog cilja revitalizacije rimskog javnog prostora.

Projekt uključuje stvaranje javnog parka između mostova Ponte Milvio i Ponte Flaminio u poplavnom području desne obale rijeke Tiber, a planirano je i uređenje područja između Via del Foro Italico i Lungotevere dell'Acqua Acetosa, površine od približno osam hektara na kojem će se urediti novi pristupi obali te mreža pješačkih i biciklističkih staza, kao i igrališta za djecu i vježbališta na otvorenom.

>>> Pročitajte još >>> U Rimu počela primjena Zelenog plana za hitne slučajeve

Stvaranje parka predviđeno je i na desnoj obali Tibera između mostova Ponte Milvio i Ponte Duca d'Aosta. Na površini koja se u blizini Olimpijskog stadiona proteže na približno dva hektara nastat će novi panoramski trgovi opremljeni klupama, sadit će drveće i urediti pješačke staze.

Naposljetku, tu je i budući Parco fluviale Tevere Sud na mjestu plaže Tiberis. Plaža je dostupna svim građanima Rima bez naplate ulaznica, a smještena je na nekadašnjem močvarnom području uz most Ponte Marconi, između četvrti Valco San Paolo i Marconi, južno od središta grada. Prostor uz rijeku površine od oko dva hektara uređen je i prvi put korišten kao plaža 2018. godine, za vrijeme gradske uprave Gualtierijeve prethodnice Virginije Raggi. Tiberis nije prva plaža koja je uređena na Tiberu: 2005. godine bivši gradonačelnik Walter Veltroni otvorio je plažu ispod Anđeoske tvrđave (Castel Sant'Angelo).

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER