U Njemačkoj zabilježen najkišovitiji dvanaestomjesečni period od početka mjerenja 1881.

Njemačka meteorološka služba (Deutscher Wetterdienst - DWD) objavila prvu procjenu podataka za proteklih 12 mjeseci

Od početka meteoroloških mjerenja 1881. u Njemačkoj još nije zabilježeno dvanaestomjesečno razdoblje s tolikom količinom oborina kao u razdoblju od srpnja 2023. do lipnja 2024., priopćila je u srijedu Njemačka meteorološka služba (DWD) nakon prve procjene podataka prikupljenih na oko 2 000 mjernih postaja diljem zemlje.

„Ovaj rekord postignut je iako se nijedan od proteklih dvanaest mjeseci nije istaknuo kao rekordan mjesec. Prema procjenama DWD-a, u razdoblju od srpnja 2023. do lipnja 2024. u Njemačkoj je po četvornom metru palo oko 1.070 oborina. Usporedbe radi, višegodišnji prosjek za referentno razdoblje 1961.-1990. iznosi oko 789 litara po četvornom metru godišnje.“ – izjavio je dr. sc. Frank Kaspar, voditelj hidrometeorologije u DWD-u.

Pogled na nacionalnu klimatsku arhivu DWD-a pokazuje kako su tijekom proteklih deset godina ukupne godišnje količine oborina uglavnom bile ispod prosjeka. Podaci od početka mjerenja 1881. godine pak ukazuju na blagi porast godišnje količine oborina u Njemačkoj, ali uvijek postoji promjena između suhih i vlažnih razdoblja, ističu u DWD-u.

  • Odstupanja godišnjih srednjih vrijednosti oborina u odnosu na prosjek za referentno razdoblje 1961. - 1990. u Njemačkoj od 1881. godine © Deutscher Wetterdienst (DWD)

„Oborine karakterizira velika varijabilnost kako iz godine u godinu, tako i tijekom dužih vremenskih razdoblja. Posljednjih nekoliko sušnih godina sada je zamijenila vrlo vlažna faza od 12 mjeseci, koja je manjak oborina svakog mjeseca dodatno smanjivala.“ – dodaje dr. sc. Frank Kaspar.

  • Grafikon prikazuje varijabilnost oborina u Njemačkoj s promjenama iz izraženo vlažnih i suhih faza. Prikazane su i vrijednosti za prethodnih 12 mjeseci. © Deutscher Wetterdienst (DWD)

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Njemačka meteorološka služba objavila klimatsku ocjenu ljeta 2023.

Nakon izvanredno sunčanog lipnja uslijedio je srpanj s ekstremnim vrućinama i ranim početkom jeseni u kolovozu. Vremenske prilike bile su popraćene većim količinama oborina, ali i iznadprosječnim brojem sunčanih dana, navodi se u klimatskoj ocjeni ljeta 2023. Njemačke meteorološke službe (DWD) nakon prve procjene podataka prikupljenih na oko 2 000 mjernih postaja.

Najtopliji i drugi najsunčaniji rujan od početka mjerenja u Njemačkoj

Pod stalnim utjecajem visokog tlaka temperature zraka porasle su na vrijednosti koje dosad nisu zabilježene u povijesti meteoroloških mjerenja. Rujan 2023. bio je također neuobičajeno sunčan i suh, izvijestila je Njemačka meteorološka služba (DWD) nakon prve procjene podataka prikupljenih na oko 2 000 mjernih postaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER