Wien Energie u Štajerskoj pustio u pogon svoju najstrmiju solarnu elektranu

Nova solarna elektrana od početka srpnja čistom energijom opskrbljuje 5.000 kućanstava u štajerskom Rattenu

Portfelj tvrtke Wien Energie od početka srpnja bogatiji je za još jednu vrlo posebnu solarnu elektranu. Osim što je najstrmija i proizvodi čistu električnu energiju, nova solarna elektrana u Štajerskoj služi i kao pašnjak za ovce.

Solarna elektrana snage 15 megavata (MW) zauzima površinu od 15 hektara i nalazi se u općini Ratten u okrugu Weiz u austrijskoj saveznoj zemlji Štajerskoj. Izgradila ju je građevinska tvrtka STRABAG na 1 200 metara nadmorske visine, a postavljanje solarnih modula uz nagib terena do 85 posto predstavljalo je poseban izazov.

„Svaka nova solarna elektrana poput ove u Rattenu približava nas našem cilju: osiguravanju sigurne, održive i neovisne opskrbe energijom za Štajerce. Podupiremo širenje fotonaponske mreže te smo za nove projekte obnovljivih izvora energije namijenili prioritetnih 778 hektara te dodatnih 407 hektara fotonaponskih površina od 2022. godine. Uspjeh nije mogao izostati pa nikada do sada u Štajerskoj nije proizvedeno toliko obnovljive energije, a trenutačno smo čak i iznad cilja koji smo si zacrtali.“ – kazala je Ursula Lackner, štajerska državna vijećnica za okoliš, zaštitu klime, regionalni razvoj, energetiku i prostorno planiranje.

Velik korak za malu općinu

„Ovo postrojenje zadovoljava naše energetske potrebe i potrebe okolnih zajednica na ekološki prihvatljiv način. Ponosan sam što Ratten preuzima pionirsku ulogu u korištenju obnovljive energije. Zajedno oblikujemo zeleniju budućnost.“ – rekao je Thomas Heim, gradonačelnik Rattena.

  • Novi fotonaponski sustav povezan je s vjetroelektranom te stoga predstavlja hibridnu elektranu koja kombinira različite izvore energije i tako osigurava pouzdanu opskrbu električnom energijom © Emotiongraphy • Marvin Sailer | Wien Energie

Michael Strebl i Karl Gruber, direktori tvrtke Wien Energie, ističu dobru i dugogodišnju suradnju s ovom štajerskom zajednicom: „Zadovoljni smo što surađujemo s Općinom Ratten koja se već napaja hidroenergijom i energijom vjetra. Puštanjem u rad nove solarne elektrane, sada ovdje također proizvodimo zelenu električnu energiju pomoću energije Sunca.“

Tvrtka STRABAG zaslužna je za planiranje i realizaciju projekta, uključujući pripremu terena, ugradnju i puštanje u rad 26 433 fotonaponskih modula.

„Postavili smo si cilj upotrijebiti našu stručnost kako bismo doprinijeli napretku energetske tranzicije u Austriji. Korištenje Sunčeve svjetlosti kao snažnog izvora energije već je uobičajena praksa, ali u ovom je slučaju riječ o doista izvanrednom projektu.“ – izjavio je Matthias Loimayr, član Uprave STRABAG AG Austrija.

Za pašnjak su zadužene prirodne „kosilice“

Osim za proizvodnju električne energije, nova solarna elektrana sa svojih 15 hektara služi i kao pašnjak za ovce. Kako se stado ne bi izgubilo na tako velikom prostoru, pojedine površine su ograđene pa se ovce cijelim područjem usmjeravaju po njegovim dijelovima.

Kao prirodne „kosilice“, ovce osiguravaju da bilje između i ispod fotonaponskih modula ne raste previsoko i da sustav može neometano proizvoditi solarnu energiju. Također, ovce raznose sjemenke i pelud pa ova prirodna raspodjela poslova pomaže u povećanju bioraznolikosti, a k tome ovčji izmet služi kao organsko gnojivo. Naravno, ovce će zime provoditi u stajama.

Energetski samodostatna zajednica u zelenom srcu Austrije

Općina Ratten već nekoliko godina uspješno surađuje s tvrtkom Wien Energie i za proizvodnju električne energije koristi sve dostupne obnovljive izvore energije. Već 2005. godine pušteno je u rad 10 vjetroturbina duž planine Steinriegel, a 2014. dodano je još 11 vjetroturbina. Novi fotonaponski sustav povezan je s vjetroelektranama te stoga predstavlja hibridnu elektranu koja kombinira različite izvore energije i time osigurava pouzdanu opskrbu električnom energijom. Zahvaljujući ovoj opsežnoj upotrebi obnovljivih izvora energije, Ratten može uštedjeti do 57 000 tona CO2 godišnje i tako se pozicionirati kao uzorna zajednica za održivu proizvodnju energije.

Najavljeni i drugi projekti u Štajerskoj

Osim okruga Weiz, Wien Energie također širi fotonaponske sustave u drugim dijelovima Štajerske, s obzirom da se prikladna područja izvan Beča mogu koristiti za proizvodnju solarne energije diljem Austrije. Sustav od 8 megavata (MW) pušten je u pogon u Altenmarktu kod St. Gallena, sustav od dva megavata u Riegersdorfu i sustav od 15 MW u Gosdorfu. Wien Energie će u razdoblju od 2020.-2030. uložiti oko 130 milijuna eura u širenje postrojenja za proizvodnju solarne energije u Štajerskoj.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER