U novoj bečkoj gradskoj četvrti Neues Landgut otvoren Park Waltera Kuhna

Urbana šuma, osvježavajuća igra vode i bogati sportski sadržaji za sve dobne skupine

Novi park proteže se na površini od 9.000 m² usred bečke gradske četvrti Neues Landgut, koja se gradi u neposrednoj blizini velebnog kompleksa bečkog Glavnog kolodvora. Nakon djelomičnog otvaranja u jesen 2023. godine, posjetiteljima je od danas dostupan cijeli park, a posebno je impresivna nova bečka urbana šuma sa 166 novih, gusto posađenih stabala i cvjetnom livadom od 2500 m².

Završetak radova na izgradnji suvremene gradske četvrti Neues Landgut očekuje se do 2026. godine, no njezine stanovnike dočekat će novi park koji se počeo uređivati još u ožujku 2023. Riječ je o površini od devet hektara, smještenoj zapadno od ulice Laxenburger Straße i nasuprot trga Columbusplatz, na kojoj Grad Beč zajedno s tvrtkom ÖBB-Immobilienmanagement GmbH gradi oko 1.500 novih stanova te planira razne atraktivne sadržaje za oko 4.000 stanovnika, a već je izgrađen i suvremeni školski kampus.

Park Waltera Kuhna prostire se na ukupnoj površini od 9.000 m² s urbanom šumom sa 166 novih, gusto posađenih stabala. Ispod krošnji stabala šire se vijugave popločene staze, a uz prostranu cvjetnu livadu ukupne površine od 2500 m², park raspolaže s ležaljkama, nekoliko igrališta, prostorom za gimnastiku, stolovima za stolni tenis i opremom za fitness na otvorenom. Naravno, novi rekreacijski prostor i „zeleno središte“ nove gradske četvrti raspolaže sustavom s 12 mlaznica za hlađenje vodenom maglom i 24 podne prskalice, kao i dvjema fontanama s pitkom vodom. Završetak radova i otvorenje parka očekivali su se u kolovozu 2024. godine, ali bečka gradska uprava je i ovaj put dokazala svoju visoku učinkovitost.

  • U novoj bečkoj gradskoj četvrti Neues Landgut otvoren je Park Waltera Kuhna © Stadt Wien | Martin VOTAVA

„Prije samo godinu dana ovaj dio grada izgledao je prilično turobno, ali sada blista punim sjajem i to ne samo zbog lijepih novih stambenih zgrada, već i zahvaljujući novom klimatski prihvatljivom i prirodnom parku za čije su uređenje zaslužni Bečki gradski vrtovi (Wiener Stadtgärten). U novom Parku Waltera Kuhna nastala je urbana šuma sa 166 novozasađenih stabala, u kombinaciji s prirodnim livadama, sjenovitim pergolama i fontanom, pa će park u budućnosti dati važan doprinos zaštiti od topline.“ – kazao je bečki gradski vijećnik za klimu i okoliš Jürgen Czernohorszky.

„Unatoč izvođenju građevinskih radova, u okrugu Favoriten konstantno povećavamo udio zelenih i parkovnih površina. Naš deseti bečki okrug dobio je više novih parkova kao što su Park Helmuta Zilka, Park Ade Christen ili najnoviji Tangentenpark sa šest hektara novih zelenih i rekreacijskih površina. Najnoviji Park Waltera Kuhna svim stanovnicima nudi novi, otvoreni urbani prostor s puno zelenila i rekreacijskih površina.“ – naglasio je načelnik okruga Favoriten Marcus Franz.

„Razvojni projekti ÖBB-a značajno pridonose zaštiti klime i podizanju atraktivnosti bečkih gradskih četvrti. Ovdje u Neues Landgutu, na lokaciji gdje su se nekad servisirale lokomotive i putnički vagoni, stvorili smo prostor za novu četvrt s visokom kvalitetom života. Park Waltera Kuhna postao je posebno lokalno rekreacijsko područje s klimatskom šumom, prostorom za sport i igru ​​te staništima za razne životinjske i biljne vrste.“ – kazala je Sandra Benesch, voditeljica projekta ispred tvrtke ÖBB-Immobilienmanagement GmbH.

  • Uz urbanu šumu sa 166 novih, gusto posađenih stabala, nalazi se cvjetna livada ukupne površine od 2500 m² © Stadt Wien | Martin VOTAVA

Više prostora za opuštanje i biološku raznolikost

U sjevernom dijelu parka, uz Šetalište Erike Krenn, nalazi se novootvoreno srce Parka Waltera Kuhna: urbana šuma sa 166 novih, gusto posađenih stabala i brojnim grmljem. Uz nju se na površini od čak 2500 m² nalazi i cvjetna livada s brojnim vrstama autohtonog bilja i cvijeća. Nova urbana šuma može se istražiti vijugavim popločenim stazama koje podsjećaju na uske pješačke staze u prirodi, a posjetitelji u gustom zelenilu mogu predahnuti na jednoj od brojnih visećih ležaljki.

Višenamjenska livada ukupne površine od 2200 m² nudi prostor za vježbanje, dječju igru ​​i opuštanje. Na najistočnijem dijelu novog parka, smještena je još jedna prirodna livada površine 800 m² koja je stanište brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Osim toga, ukupno 260 m² novonastalih travnatih i cvjetnih gredica ne predstavlja samo dodatnu vrijednost za lokalnu floru i faunu, već i vizualno impresionira svojim prekrasnim bojama.

 

  • Jeste li ikad u Hrvatskoj vidjeli gradilište novog stambenog naselja u kojem su već uređene zelene površine? Koliko su sadnja drveća i uređenje novih zelenih površina važni bečkoj gradskoj upravi svjedoči i primjer novog stambenog naselja Neues Landgut u okrugu Favoriten. Iako još uvijek u izgradnji, u kolovozu 2023. u novom naselju već su bile uređene cvjetne gredice, posađen je velik broj mladih stabala, a postavljene klupe čekale su prve stanare. © Ekovjesnik

Bogata ponuda za igru i sport

Na istočnom dijelu parka izgrađeno je dječje igralište s pješčanikom, ljuljačkama, klackalicama, toboganima i mogućnostima za penjanje. U susjednom multifunkcionalnom pojasu nalaze se vrtuljak za invalidska kolica, tri sprave za fitness na otvorenom i brojni prostori za sjedenje, između ostalog, i drvene platforme koje se mogu koristiti za sunčanje i ležanje.

Sa šest pergola stvoreni su zasjenjeni prostori za odmor i opuštanje, a na dvjema od njih postavljeni su solarni paneli kako bi se pomoću dostupnih USB priključaka omogućilo punjenje mobitela i tableta. U blizini školskog kampusa uređena su dva igrališta za košarku i nogomet, koja će prvenstveno biti namijenjena učenicima tijekom školskih sati. Ponudu za ljubitelje sporta zaokružuju prostor za gimnastiku i dva stola za stolni tenis.

  • Neues Landgut u kolovozu 2023.: Očuvanjem i integracijom postojeće industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća stvorena je dobra povezanost starog i novog. © Ekovjesnik

Puno osvježenja zahvaljujući vodenim elementima, prskalicama i fontanama

12 mlaznica za hlađenje vodenom maglicom i 24 podne prskalice pružaju dobrodošlo osvježenje pri visokim temperaturama. Tu su i dvije fontane s besplatnom pitkom vodom na kojima posjetitelji parka mogu utažiti žeđ visokokvalitetnom izvorskom vodom koja dolazi izravno s Alpa iz Donje Austrije i Štajerske. Osvijetljene staze u cijelom parku opremljene su brojnim klupama te povezuju pojedine dijelove parka i park sa susjednim četvrtima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim donosi svoj prvi glavni plan za drveće

Zaštita, obnova i širenje zelenila tri su glavne odrednice novog Glavnog plana Grada Rima za provedbu intervencija na zaštiti, regeneraciji i širenju gradskih zelenih površina te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama na urbanom području glavnog talijanskog grada.

U bečkom okrugu Favoriten počeli radovi na uređenju još jednog velikog parka

Usred nove bečke gradske četvrti Neues Landgut nastaje urbana šuma s čak 166 gusto posađenih stabala, cvjetnim livadama, dvjema fontanama s besplatnom pitkom vodom, sustavom mlaznica za hlađenje vodenom maglom, terenima za nogomet i košarku, vježbalištima na otvorenom te dječjim igralištem s pješčanikom, ljuljačkama, toboganima i zidovima za penjanje.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER