Ekstremne vrućine lakše se podnose zahvaljujući brojnim fontanama s besplatnom pitkom vodom

Diljem Pariza dostupno je više od 1200 fontana s pitkom vodom, uključujući preko 170 njih s vodenom maglicom koje su postavljene u posljednje dvije godine

Nakon kišnog početka Olimpijskih igara, u Pariz je stigao toplinski val za čiju je regiju danas i sutra proglašen narančasti meteoalarm, a visoke temperature zraka od 33 do 37 °C uzrokuju i onečišćenje ozonom s lošom kvalitetom zraka. Dok temperature rastu, Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. predstavlja mjere za lakše podnošenje vrućina te gledatelje natjecanja podsjeća na poželjno usvajanje pozitivnih navika.

Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024., u bliskoj suradnji s francuskim Ministarstvom rada, zdravstva i solidarnosti, nacionalnom zdravstvenom agencijom Santé Publique France i meteorološkom službom Météo-France, radi na predviđanju toplinskih valova s ​​kojima bi se Pariz i Francuska mogla suočiti ovog ljeta, kako bi se poduzele potrebne mjere i jamčila dobrobit sportaša, gledatelja na olimpijskim borilištima, ali i svih posjetitelja Pariza.

S dolaskom toplinskog vala i visokih temperatura aktivirane su pomno planirane mjere i upućene odgovarajuće preporuke za sva natjecateljska mjesta diljem Francuske i cijeli Pariz.

Mjere se razlikuju ovisno o mjestu i kapacitetu

Za događanja u zatvorenom prostoru mogu se koristiti stalni ili privremeni sustavi hlađenja. Primjerice, postojeći klimatizacijski sustav u Areni Bercy u potpunosti je obnovljen uoči početka Igara, a stadion Pierre-Mauroy u Lilleu opremljen je privremenim sustavom ventilacije.

Za događaje na otvorenom, za gledatelje je osmišljen način ulaska kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na suncu. Sigurnosni prolazi do mjesta događaja također su zaštićeni sjenilima, a ponegdje i krošnjama drveća.

Na svim lokacijama olimpijskih natjecanja nalaze se punktovi s besplatnom pitkom vodom kako bi gledatelji mogli ostati hidrirani. Naime, na njima je postavljeno ukupno 480 punktova s pitkom vodom - 80 fontana s po šest slavina, kao i brojne fontane za osvježenje koje se koriste uz naplatu. Osim ovih punktova, piće i zaštitna oprema (kape, lepeze, kreme za sunčanje i sl.) mogu se kupiti na brojnim prodajnim mjestima.

Neki prostori također imaju zaštićene zone za gledatelje kako bi pružili mogućnost osvježenja, dok brojni prostori pružaju mogućnost hlađenja i osvježenja pod krošnjama stabala. To osobito vrijedi za natjecateljske lokacije na trgu Place de la Concorde, travnjaku ispred Doma invalida (Esplanade des Invalides), u Vaires-sur-Marnesu, Châteaurouxu i Areni Paris Nord.

Osim toga, Grad Pariz uveo je potrebne mjere kako bi zajamčio sigurnost i zaštitu svih posjetitelja. Prilazi natjecateljskim zonama i mjestima za olimpijske svečanosti opremljeni su sjenilima, rashladnim uređajima (sustavi rashlađivanja vodenom maglicom) i besplatnim pristupom pitkoj vodi.

Posebno označeni brojni otoci svježine – parkovi i vrtovi, rashladne sobe i sl. – uređeni su tijekom posljednjih godina, kao i posebno za Igre 2024., a posjetitelje do njih upućuju i volonteri.

  • Otoci svježine © Ville de Paris

Više od 1200 fontana dostupno je u pariškom javnom prostoru diljem grada, uključujući više od 170 fontana s raspršivanjem vodene maglice postavljenih u posljednje dvije godine. Također, više od tisuću lokalnih tvrtki uključeno je u program „Ovdje biram parišku vodu“ („Ici, je choisis l’eau de Paris“), čime se građanima i posjetiteljima Pariza omogućuje besplatno punjenje boca za vodu.

Naposljetku, medicinski timovi prisutni su na svim natjecateljskim lokacijama kako bi nadgledali i spriječili neželjene učinke vrućina, ali i pružili prvu pomoć gledateljima u slučaju toplinskog udara. Posebna pozornost usmjerena je na prioritetne ranjive skupine poput djece, starijih osoba i osoba s invaliditetom.

>>> Pročitajte još >>> Francuska metropola je nezamisliva bez svojih prelijepih fontana s pitkom vodom

 

  • Diljem grada raspoređeno je 1200 različitih modela fontana s besplatnom pitkom vodom te još stotinjak Wallaceovih fontana koje predstavljaju dio pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. © Ekovjesnik

Što činiti u uvjetima ekstremnih vrućina?

Svim kupcima ulaznica za sportska događanja elektronskom poštom i SMS-om dostavljaju se posebne upute kako bi ih se podsjetilo na najbolje postupke za zaštitu od vrućine i dostupne punktove s pitkom vodom.

Također, svim posjetiteljima natjecanja savjetuje se redovito unošenje tekućine i korištenje višekratne boce za vodu. Naime, prvi put u Francuskoj gledatelji na sportska događanja mogu ponijeti vlastitu bocu za vodu, metalnu ili plastičnu, zapremnine do 75 cl. Posjetitelji se podsjećaju i na potrebu zaštite od sunca korištenjem kapa i šešira te krema za sunčanje, kao i boravkom na rashlađenim i sjenovitim mjestima označenim na svim lokacijama natjecanja.

  • Na određenom broju fontana besplatno se „poslužuje“ i rashlađena gazirana voda © Ekovjesnik

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Podsjetimo, Parižanke i Parižani, ali i brojni gosti francuske metropole, zahvaljujući britanskom filantropu Sir Richardu Wallaceu (1818.-1890.) i danas imaju priliku osvježiti se na brojnim Wallaceovim fontanama čije je postavljanje diljem grada financirao prije više od 150 godina. Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, izrađene su od lijevanog željeza prema nacrtu Charles-Auguste Lebourga, a za njihovu izradu i danas se koristi izvorni kalup.

Međutim, posljednjih godina u Parizu se konstantno postavljaju novi modeli i povećava broj fontana s besplatnom pitkom, postojeće se obnavljaju, a impresivna mreža od 1200 punktova na pojedinim lokacijama nudi i mogućnost punjenja boca mineralnom vodom. Novi modeli fontana raspolažu sustavom raspršivanja vode finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša, a određen broj fontana autonomno se napaja putem solarnih panela.

Ovim fontanama obogaćuje se grad i podiže kvaliteta života omogućujući građanima pristup pitkoj vodi koja je opće dobro. Isto tako, konstantnim unaprjeđenjem dostupnosti pitke vode u javnom prostoru utječe se na smanjenje plastičnog otpada, a građanima omogućuje uštede jer ne moraju kupovati pakiranu vodu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

U Parizu se obilježava 150. obljetnica Wallaceovih fontana

Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. Pariz je povodom obilježavanja ove važne obljetnice postao bogatiji za još jednu Wallaceovu fontanu, koja je postavljena u vrtu pariškog Muzeja Carnavalet.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER