Drveni krov i velika stabla u obnovljenom terminalu američke zračne luke

Međunarodna zračna luka Portland (PDX) šestu godinu zaredom proglašena je najboljom američkom zračnom lukom

Nakon više od tri godine radova, jedna od najprometnijih zračnih luka na pacifičkom sjeverozapadu predstavila je svoj prošireni glavni terminal koji sada natkriva drveni krov površine od nevjerojatnih 36.000 četvornih metara. Deseci stabala, tisuće drugih biljaka i prirodno svjetlo koje prodire kroz novi drveni krov stvaraju ugodnu atmosferu u užurbanom i ambiciozno proširenom terminalu.

Za impresivan projekt proširenja Međunarodne zračne luke Portland (PDX) u Oregonu i njezin golemi drveni krov zaslužna je američka arhitektonska tvrtka ZGF Architects sa sjedištem u Portlandu. Naime, glavni terminal ove zračne luke sada prekriva drveni valoviti krov površine od čak 36 000 četvornih metara.

Tvrtka ZGF Architects započela je suradnju s Međunarodnom zračnom lukom Portland (PDX) još 1965. godine kada je prvi put naručen glavni plan za udvostručenje izvornog terminala iz 1958. godine. Rijetkost je da jedna zračna luka uspostavi dugoročnu suradnju s istom arhitektonskom tvrtkom, a ovdje je riječ o suradnji koja traje već desetljećima i koja je rezultirala brojnim uspješnim preuređenjima i proširenjima.

Najnovije proširenje glavnog terminala predstavlja dosad najveće i najambicioznije u povijesti PDX-a, a omogućit će dvostruko veći kapacitet zračne luke. Nakon ulaska u novouređen glavni terminal, impresivan drveni krov poziva posjetitelje i putnike na šetnju šumom. Valoviti oblik krova slavi povijest i budućnost inovacija drvne proizvodnje u Oregonu i to korištenjem održivih i lokalno proizvedenih drvenih materijala u krugu od 480 km od zračne luke. Velike staklene površine omogućuju pogled na zračnu luku i okolni šumoviti krajolik, a završna obrada interijera ističe prirodne ljepote regije i putnicima po dolasku jasno daje na znanje gdje su sletjeli.

Projekt obnove ove zračne luke objedinjuje devet zgrada koje su građene tijekom proteklih desetljeća, stvarajući novi raspored i povezujući ih pod zajedničkim drvenim krovom. Radovi su izvođeni uz nesmetan i kontinuiran rad zračne luke što je omogućeno montažom krova u tvornici i njegovim naknadnim postavljanjem u zračnoj luci.

S obzirom na to da se Zračna luka Portland nalazi u seizmički aktivnom području, novi terminal dizajniran je da izdrži potres magnitude 9,0, a krov je postavljen na 34 stupa u obliku slova Y čija je protupotresna izolacija postignuta pomoću elastomernih ležajeva na vrhu kako bi omogućili bočno pomicanje krovne konstrukcije do 61 cm.

Interijer zračne luke putnicima pruža ugodnost i opuštajuću atmosferu što je postignuto sadnjom 72 velika stabla po cijelom terminalu, kao i kaskadnim vrtovima s više od 5000 posađenih biljaka. Glavna ideja bila je dočarati ugođaj tradicionalnih portlandskih ulica s drvoredima prilagođenih pješacima.

„Novi terminal također koristi biofilni dizajn, unoseći u svoj prostor prirodni svijet kako bi iskoristio njegove prednosti kao što je smanjenje stresa putnika, krvnog tlaka i otkucaja srca te postigao osjećaj šetnje šumom pacifičkog sjeverozapada“, navodi se u priopćenju zračne luke.

Proširenje zračne luke dio je većeg projekta obnove vrijedne više od dvije milijarde USD. Time će se udvostručiti kapacitet Međunarodne zračne luke Portland koja bi do 2045. godine mogla primati do 35 milijuna putnika godišnje. Ovo je prva faza projekta, a druga je još uvijek u tijeku i završit će se do 2026.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Novim proširenjem Zračna luka Beč postaje još značajnije međunarodno čvorište

Zračna luka Beč nije samo važno austrijsko prometno čvorište, već i najveći poslodavac na istoku zemlje te vodeće poduzeće Donje Austrije. Broj putnika u stalnom je porastu, kvaliteta usluge oduvijek je na zavidnom nivou, a proširenjem Terminala 3 postići će se najviši međunarodni standardi.

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER