Večeras počinju Paraolimpijske igre u Parizu

Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara Pariz 2024.: La Concorde u središtu svečanosti!

Samo nekoliko sati dijeli nas od svečane ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. koja će se održati na trgu Place de la Concorde, a prethodit će joj mimohod parasportaša i dolazak olimpijskog plamena na Champs-Élysées. Na novoj svečanosti u srcu grada očekuje se 50 000 gledatelja.

Večeras nas očekuje još jedna veličanstvena ceremonija u središtu grada domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. i novi izazov za organizatore i redatelja Thomasa Jollyja, ovaj put ipak ne na rijeci Seini, ali u njezinoj neposrednoj blizini. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u srcu Pariza ponovno se očekuje velik broj gledatelja, odnosno njih oko 50 000.

Nakon mimohoda 4400 parasportaša iz 168 zemalja svijeta, koji će se održati na „najljepšoj aveniji svijeta“ Champs-Élysées, tisuće gledatelja moći će uživati ​​u svečanoj ceremoniji otvaranja na trgu Place de la Concorde od 20:00 do 23:15 sati. Ovaj veličanstveni trg francuskog glavnog grada – izgrađen u 18. stoljeću u doba prosvjetiteljstva, koji danas predstavlja važno raskrižje i pristup Aveniji Champs-Élysées, već je bio domaćin natjecanja tijekom Olimpijskih igara.

Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. osigurao je da u ceremoniji otvaranja u potpunosti uživaju i osobe s invaliditetom, u skladu s novim standardima održivosti i uključivosti sportskih događaja. Naime, Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. planirane su i organizirane u skladu s MOO-ovom strategijom Olimpijska agenda 2020., a ujedno su i prve s potpunom ravnopravnošću spolova. Jedan od glavnih ciljeva organizatora bio je da sportaši i gledatelji mogu uživati ​​u iskustvu bez ikakvih prepreka.

  • Na Aveniji Champs-Élysées očekuje se 15 000, a na trgu Place de la Concorde 35 000 gledatelja © Paris 2024

Dosad prodano dva milijuna ulaznica za Paraolimpijske igre

Nakon rekordnog uspjeha Olimpijskih igara u Parizu 2024., s 9,535 milijuna prodanih ulaznica, gledatelji s nestrpljenjem očekuju „uzvratnu utakmicu“ Paraolimpijskih igara. Počevši od ove srijede, 28. kolovoza, svečanim otvaranjem u srcu grada nastavljaju se nevjerojatna atmosfera, dramatično sportsko natjecanje i iznimni sportski uspjesi Igara u Parizu 2024.

Do sada je prodano više od dva milijuna ulaznica, uključujući gotovo milijun od početka olimpijskih natjecanja 24. srpnja, izvijestio je Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. Za gledatelje koji će u velikom broju prisustvovati natjecanjima u 22 paraolimpijska sporta bit će to još jedna prilika za otkrivanje jedinstvene atmosfere kultnih natjecateljskih lokacija u središtu grada.

Igre u Parizu 2024. bit će novo iskustvo za većinu kupaca ulaznica za Paraolimpijske igre: 52 posto kupaca ulaznica prvi put će se susresti s Igrama, dok je 48 posto kupaca već prisustvovalo natjecanjima Olimpijskih igara u Parizu.

Raste entuzijazam i za Paraolimpijske igre

Uz dvadesetak sportova za čija je natjecanja prodano najmanje 75 posto ulaznica za široku publiku, uključujući jedanaest s već 90 posto prodanih ulaznica – nogomet za slijepe, mačevanje u invalidskim kolicima, biciklizam na paraolimpijskoj stazi, para konjički sport, para taekwondo, para streličarstvo, para triatlon, para veslanje, para badminton, para kanu i ragbi u invalidskim kolicima, među publikom raste uzbuđenje i za Paraolimpijske igre.

To se posebno odnosi na gledatelje iz Francuske i šire pariške regije, koji će ponovno u najvećem broju svjedočiti podvizima parasportaša tijekom 10 dana natjecanja koji su kupili preko 90 posto ulaznica.

Naime, 92 posto ulaznica za paraolimpijska natjecanja prodano je u Francuskoj, dok je osam posto ulaznica prodano diljem svijeta, odnosno u 144 zemlje. Najviše ulaznica u inozemstvu prodano je u Velikoj Britaniji (28 posto), Njemačkoj (14 posto) i Sjedinjenim Državama (10 posto). U Francuskoj je najveći broj ulaznica prodan u regijama Île-de-France (73 posto), Hauts-de-France (3 %), Auvergne-Rhône-Alpes (2 %), Normandija (2 %) i Pays de la Loire (2 %).

Sve ulaznice mogu se pronaći na službenoj platformi tickets.paris2024.org, a Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. poziva javnost da redovito pregledava ponude za prodaju ulaznica, s obzirom na to da su ulaznice u prodaji sve do posljednjeg dana održavanja 8. rujna 2024.

  • © Paris 2024

Prvi put na Paraolimpijskim igrama nudi se poseban program dobrodošlice

Uoči ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara 28. kolovoza, Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. za gledatelje priprema posebnu ponudu na otvorenom u Jardin des Tuileries. Povodom ove ekskluzivne vrtne zabave, organizatori će u vrtu Jeu de Paume, u neposrednoj blizini trga Place de la Concorde, predstaviti izložbu „When arts meet athletes“ osmišljenu u suradnji s Međunarodnim paraolimpijskim odborom (IPC).

Za paraolimpijska natjecanja kupci ulaznica mogu birati između dvije vrste paketa, osmišljenih prema njihovim željama i budžetu. Pojedini paketi uključuju hotelski smještaj i korištenje javnog prijevoza, a na raspolaganju su dva glavna paketa: „Lounge” s mogućnošću boravka u posebnim područjima u središtu natjecanja i „Fan Kit”. Paketi su dostupni za osam paraolimpijskih sportova (para atletika, košarka u invalidskim kolicima, nogomet za slijepe, para biciklizam, para judo, para plivanje, ragbi u invalidskim kolicima, tenis u invalidskim kolicima), kao i za dvije ceremonije. Ove ponude omogućuju kupcima da urone u strast i emocije izazvane podvizima paraolimpijskih sportaša na kultnim natjecateljskim mjestima.

Podsjetimo, svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu možete gledati na Drugom programu HTV-a od 21:15 sati.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuzi su Paradom šampiona posljednji put širom otvorili Igre i proslavili njihov golem uspjeh

U subotu 14. rujna na Elizejskim poljanama održana je Parada šampiona kojom je proslavljen golem uspjeh Igara u Parizu 2024., kao i fantastična postignuća francuskih olimpijaca i paraolimpijaca. Na prvoj paradi održanoj u čast francuskih sportašica i sportaša, osvajačice i osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja odlikovani su pred članovima svojih obitelji i desecima tisuća oduševljenih gledatelja.

Pariz 2024.: Ceremonija zatvaranja „Records“ ponovno u režiji Thomasa Jollyja

Ceremonija zatvaranja XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara Pariz 2024. u nedjelju 11. kolovoza privest će kraju 16 povijesnih dana sportskih podviga i svečanosti, ali i velikog oduševljenja uspjehom Igara u Parizu i Francuskoj. Kako bi proslavio ove posljednje trenutke Igara, Thomas Jolly osmislio je i režirao „Records“, jedinstvenu i iznimnu predstavu na pozornici površine 2800 m² na Stade de Franceu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER