Novi život sportske opreme korištene tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Još od kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara, jedan od glavnih ciljeva Organizacijskog odbora Igara u Parizu 2024. i Grada Pariza bio je održavanje dosad najodrživijih Igara, posebno u smislu korištenja resursa.

Iako je većina opreme za Igre 2024. iznajmljena, predmeti koji su nabavljeni uz potporu Nacionalne agencije za sport (L'Agence Nationale du Sport - ANS) bit će donirani francuskim sportskim društvima i savezima. Tisuće drugih predmeta korištenih tijekom Olimpijskih igara također će se prodavati na sajmovima rabljene robe u Parizu i diljem Francuske u rujnu i listopadu 2024.

Sportska oprema koja je omogućila natjecanja i iznimne uspjehe sportaša iz cijelog svijeta na Igrama u Parizu 2024. dobit će novi život. Od 1,2 milijuna artikala sportske opreme potrebne za održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., čak 75 posto je iznajmljeno je u skladu s odgovornom nabavom i strategijom kružnog gospodarstva Organizacijskog odbora Igara. Preostala četvrtina nabavljena je uz financijsku potporu Nacionalne agencije za sport (L'Agence Nationale du Sport - ANS) te će biti donirana francuskim sportskim društvima i savezima.

  • Tisuće predmeta korištenih tijekom Olimpijskih igara prodavat će se na sajmovima rabljene robe u Parizu 2024. u rujnu i listopadu 2024. © Paris 2024

Sportska oprema Igara donira se francuskim sportskim savezima

U skladu sa strategijom koju su definirali i potvrdili ANS, Francuski nacionalni olimpijski i sportski odbor (CNOSF) i Francuski paraolimpijski i sportski odbor (CPSF), nacionalni sportski savezi su putem transparentnog procesa odabira identificirali potencijalne korisnike za svu kupljenu opremu. Nakon potvrde internog tijela Organizacijskog odbora Igara u Parizu 2024. i ANS-a, s odabranim sportskim savezima potpisani su sporazumi o donacijama pa će sva sportska oprema dobiti novi život poslije završetka Igara.

Ovaj program ponovne upotrebe odražava želju organizatora da se u Francuskoj omogući i razvije širok pristup tjelesnoj aktivnosti i sportu, posebice dijelu stanovništva koje živi u područjima u kojima nema odgovarajućih sportskih objekata. Primjerice, jedno od takvih područja je francuski departman Seine-Saint-Denis, čije stanovništvo ima ograničen pristup sportskoj infrastrukturi.

Francuska odbojkaška federacija (FFVB) tako će naslijediti veliku količinu opreme (lopte, mreže, stupove i sportske podove) koju će staviti na raspolaganje svojim sportskim centrima diljem Francuske. Nadalje, dio sportske opreme donirat će se Francuskoj badminton federaciji (FFBaD), a njezinim velikim dijelom raspolagat će parasportaši u regiji Pays de la Loire. Sportsku opremu korištenu tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara brojnim klubovima u pariškoj regiji preraspodijelit će i Francuska taekwondo federacija (FFTDA).

Pijesak sa stadiona u podnožju Eiffelovog tornja, koji se koristio za natjecanja u odbojci na pijesku, ponovno će se upotrijebiti za stvaranje tri nova odbojkaška terena u departmanu Marvilleu i jednog u Tavernyju u Val d'Oiseu, dok će oprema korištena za natjecanja u skateboardu na pariškom trgu Place de la Concorde biti premještena u Seine-Saint-Denis. Također, nakon poziva za iskazivanje interesa objavljenog 2021. godine, privremeni bazeni postavljeni u pariškoj La Défense Areni u Nanterreu bit će ponovno korišteni u Seine-Saint-Denisu, Sevranu i Bagnoletu.

 

  • © Paris 2024

Na aukcijama svi mogu kupiti suvenire s Igara

Kolekcionari i ljubitelji Igara imat će jedinstvenu priliku kupiti popriličan broj predmeta na aukcijama će se po završetku Paraolimpijskih igara organizirati diljem Francuske. Prvi put u povijesti Igara, Organizacijski odbor koristit će aukcije kako bi tisućama korištenih predmeta dao novi život: odjeći, zastavama, ručnicima, raznim elementima za ukrašavanje natjecateljskih lokacija pa čak i predmetima s ceremonija. Svi ovi predmeti prodavat će se kao suveniri s Igara po atraktivnim cijenama.

Aukcije će se tako organizirati u Mulhouseu (15. rujna), Rouenu i Pantinu (22. rujna), Nanterreu (5. listopada), Compiègneu (6. listopada), Rennesu (12. listopada) te u Vichyju i Carcassonneu (13. listopada).

Preostali termini aukcija u Parizu, Reimsu, Montpellieru, Châteaurouxu i drugim gradovima bit će uskoro potvrđeni.

 

  • © Paris 2024

Strategija za očuvanje resursa, iznajmljivanje i ponovnu upotrebu imovine Igara

Donacija sportske opreme francuskim sportskim društvima i savezima, kao i aukcije opreme Igara u Parizu 2024., dio su ukupne strategije kružnog gospodarstva s ciljem organizacije što odgovornijeg i održivijeg sportskog događaja, posebice očuvanja vrijednih resursa te kontrole njihovog životnog ciklusa prije, tijekom i nakon Igara.

U okviru ove strategije, 90 posto sredstava rasporedit će pružateljima usluga i partnera Igara u Parizu 2024., koji su odgovorni za njihovu ponovnu upotrebu i pronalaženje nove namjene. Na primjer, Lyreco, službeni partner Igara i dobavljač preko 60 000 komada raznog namještaja, iskoristio je ovu priliku za lansiranje novog asortimana rabljenog namještaja. Organizacijski odbor Igara također se obvezao pronaći novu namjenu i za preostalih 10 posto imovine kojom izravno upravlja.

Cijeli ekosustav Igara zasniva se pronalaženju nove namjene korištenih predmeta u suradnji s gradovima u kojima su održana natjecanja, olimpijskom i paraolimpijskom zajednicom te glavnim francuskim dobrotvornim organizacijama i udruženjima.

Grad Pariz je tako osigurao ljudske i materijalne resurse kako bi po zatvaranju natjecateljskih lokacija transferirao svu korištenu opremu i preraspodijelio je raznim pariškim udrugama koje svakodnevno rade s ranjivim skupinama. Također, pojedini nacionalni olimpijski i paraolimpijski odbori obvezali su se donirati proizvode i opremu koju donesu na Igre dobrotvornim organizacijama koje rade s najugroženijim slojevima društva (Emmaüs, La Croix Rouge i Secours Populaire Français).

RGS Events, službeni dobavljač namještaja, opreme i tribina za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024., donirat će više od 50 000 komada namještaja dobrotvornoj udruzi Emmaüs, koja u Parizu ima dvije second hand trgovine namještaja, odjeće, posuđa, knjiga i nosača zvuka čijom se prodajom financiraju razni programi za socijalno ugrožene građane. Emmaüs također osigurava namještaj za osobe u nepovoljnim životnim situacijama kojima se omogućuje stambeno zbrinjavanje.

Gerflor, službeni dobavljač 33 000 m² sportskih podova za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024., ponovno će postaviti gotovo četrdeset sportskih terena u općinama i klubovima u pariškoj regiji, kao i diljem Francuske.

Za određene proizvode i opremu za koje se još uvijek traži nova namjena, Igre u Parizu 2024. pokrenule su platformu Seconde vie Paris 2024. Putem ove platforme omogućuje se predbilježba za razne predmete koji se mogu kupiti ili ih besplatno mogu preuzeti razne udruge i savezi.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

SEINEzacionalan Pariz: Bezbroj emocija, nezaboravnih prizora i brojni rekordi koji će ući u povijest!

Olimpijske igre u Parizu završile su 11. kolovoza 2024. nakon 19 dana izuzetnih natjecanja i intenzivnih emocija. Ceremonijom zatvaranja istaknuta je važnost Olimpijskih igara za cijeli svijet, a sportaše okupljene na Stade de Franceu pozdravilo je i slavilo više od 70 000 gledatelja. Nakon gašenja olimpijskog plamena Pariza 2024. zatvoreno je ovo poglavlje bez presedana u olimpijskoj povijesti, prije nego što 2028. ponovno zasja u Los Angelesu.

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER