Hamburška bolnica koristi umjetnu inteligenciju za vođenje medicinske dokumentacije

Prva aplikacija ove vrste koja se koristi u Sveučilišnoj bolnici Hamburg-Eppendorf

Sveučilišna bolnica Hamburg-Eppendorf proširuje digitalno podržanu zdravstvenu skrb novim jezičnim modelom umjetne inteligencije

Sveučilišna bolnica Hamburg-Eppendorf (Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf - UKE) sada za vođenje medicinske dokumentacije koristi umjetnu inteligenciju. AI jezični model Argo namijenjen je daljnjem poboljšanju skrbi za pacijente i rasterećenju zaposlenika u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a razvila ga je novoosnovana neprofitna UKE podružnica „Innovative Digital Medicine” (IDM).

Umjetna inteligencija kao inovativni potencijal digitalne medicine

„Pokretanje novog jezičnog modela umjetne inteligencije na UKE-u naglašava velik inovativni potencijal digitalne medicine, koja može pružiti dugoročnu podršku pacijentima i medicinskom osoblju“, rekla je druga gradonačelnica Hamburga Katharina Fegebank.

Novi velik jezični model (Large Language Model - LLM) generiran umjetnom inteligencijom koristi se za vođenje medicinske dokumentacije, posebice za sastavljanje otpusnog pisma na kraju bolničkog liječenja pacijenata i dokumentiranja razloga prijema i tijeka liječenja. Liječnik tada može dodatno prilagoditi nacrt otpusnog pisma.

„Pacijentov tijek bolesti prikazan je sveobuhvatno, a istodobno na individualiziran način i u kombinaciji sa stečenim kliničkim znanjem“, objasnio je direktor IDM-a dr. Nils Schweingruber. „Međutim, ovo nije jedini razlog zašto Argo predstavlja važnu dodanu vrijednost za pacijente i medicinsko osoblje. Ova tehnologija također omogućuje uključivanje širokog spektra zadataka u jezični model.“

Dodatno proširenje usluge digitalne podrške

Osnova za jezični model umjetne inteligencije je UKE-ova digitalna datoteka pacijenata, instalirana 2009. godine, koja je sa sedam milijuna slučajeva jedna od najvećih višedimenzionalnih zbirki skupova medicinskih podataka na njemačkom jeziku. Od tada je ova sveučilišna bolnica nastavila širiti svoje usluge digitalne podrške.

„Već napredna razina digitalizacije u našoj zdravstvenoj skrbi čini vrijednu osnovu za razvoj novih, inovativnih rješenja za medicinu okrenutu budućnosti“, kazao je prof. dr. Christian Gerloff, ravnatelj i predsjednik Uprave UKE-a.

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Obećavajuće hrvatske zdravstvene inovacije dobivaju europsku potporu

EIT Health RIS Innovation Call 2022 je jedinstveni program za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

Stara Hamburg-Moorburg elektrana na ugljen postaje važno vodikovo čvorište

Njemački vicekancelar i savezni ministar za gospodarstvo i zaštitu klime Robert Habeck danas je zajedno s dr. Melanie Leonhard, senatoricom za gospodarstvo i inovacije, i Jensom Kerstanom, senatorom za okoliš, klimu, energiju i poljoprivredu Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga, označio početak radova na realizaciji dva važna vodikova projekta od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) u Hamburgu.

Umjetna inteligencija i budućnost EU zdravstva

Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva moći ćete pratiti na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER