Wiener Stadthalle dobila novi fotonaponski sustav na krovu dvorane F

Najvažniji austrijski event centar sa svojim fotonaponskim sustavom površine od oko 5500 m² već dvije godine imao je važnu ulogu u bečkoj energetskoj tranziciji, a novi fotonaponski sustav s radom će početi u rujnu 2024.

Wiener Stadthalle, tvrtka koja posluje u sklopu Bečkog holdinga, proširuje proizvodnju zelene električne energije završetkom instalacije novog fotonaponskog sustava na krovu dvorane F. Novih 925 fotonaponskih modula prekriva površinu od 1806 četvornih metara pa će se na krovu najveće bečke višenamjenske dvorane od ove jeseni proizvoditi još više solarne energije.

Nakon što je fotonaponski sustav ukupne površine 5386 m² na krovu dvorane D uspješno pušten u rad 2022. godine, ovih dana završeni su tromjesečni radovi na proširenju jednog od najvećih bečkih fotonaponskih sustava na najvećoj višenamjenskoj dvorani u Austriji. Kako je i planirano, novi fotonaponski sustav na krovu dvorane F počet će s radom do kraja ovog mjeseca. Wiener Stadthalle time poduzima još jedan važan korak prema većoj održivosti i odgovornom korištenju resursa te daje svoj doprinos gradu Beču na putu prema klimatskoj neutralnosti 2040. godine.

Najveći krov za još više solarne energije

Prekrivajući ukupnu površinu od oko 7200 m² na dvoranama D i F, fotonaponski sustav na krovu najvažnijeg austrijskog event centra sada ima ukupnu snagu od 1530 kWp. Svake godine proizvodit će oko 1,5 milijuna kWh zelene električne energije što odgovara godišnjoj potrošnji 795 jednočlanih kućanstava u Beču.

Ukupna površina ovog fotonaponskog sustava na krovovima dviju dvorana Wiener Stadthalle sa svojim je 3881 fotonaponskim modulom otprilike jednaka veličini oko 30 teniskih terena. Prema proračunskom alatu Austrijske energetske agencije (Österreichische Energieagentur – AEA), zahvaljujući ovom fotonaponskom sustavu emisija ugljikovog dioksida smanjit će se za 669 tona godišnje, a s vijekom trajanja od 25 godina to je ukupno 16 725 tona CO2.

  • Novi fotonaponski sustav na krovu dvorane F © David Bohmann

„Nakon puštanja u rad golemog fotonaponskog sustava na krovu dvorane D u prosincu 2022., Wiener Stadthalle sada predstavlja svoju novu prekretnicu. S planiranim dovršetkom novog fotonaponskog sustava na krovu dvorane F još jednom smo se približili ambicioznom cilju postizanja klimatske neutralnosti Beča do 2040. godine“, izjavio je Peter Hanke, bečki gradski vijećnik za gospodarstvo.

„Održivost je jedan od najvažnijih ciljeva Bečkog holdinga, čime podržavamo Grad Beč u postizanju ciljeva zaštite klime. Fotonaponski sustav na krovu dvorane Wiener Stadthalle izvanredan je projekt zbog svojih dimenzija i jako sam zadovoljan što smo uspješno realizirali njegovo planirano proširenje“, rekao je direktor Bečkog holdinga Kurt Gollowitzer.

„Ovaj projekt predstavlja značajan napredak za najvažniji event centar u našoj zemlji i središnji korak u strategiji održivosti Wiener Stadthalle. Time postižemo naš cilj postizanja 100-postotne uštede energije u sljedećih nekoliko godina i to kombinacijom mjera za uštedu energije i proizvodnjom zelene električne energije na krovu dvorane“, kazao je Matthäus Zelenka, direktor Wiener Stadthalle.

  • Direktor tvrtke Wiener Stadthalle Matthäus Zelenka, Peter Hanke, gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo i Kurt Gollowitzer, predsjednik Uprave Bečkog holdinga © David Bohmann

Na ukupnoj površini od 1806 četvornih metara krova dvorane F ugrađeno je 925 fotonaponskih modula, a položeno je i oko 8110 metara dužine energetskog kabela. Za potrebe dvorane F koristit će se više od 70 posto solarne energije proizvedene na njezinom krovu, dok se za potrebe dvorane D koristi oko 80 posto zelene energije proizvedene u ranije instaliranom fotonaponskom sustavu. Viškovi električne energije prebacuju se u distributivnu mrežu Wiener Netze.

Proširenje fotonaponskog sustava stajalo je oko 750 000 eura pa je tvrtka Wiener Stadthalle od 2022. u izgradnju fotonaponskih sustava na krovovima dvorana D i F uložila ukupno 2,806 milijuna eura.

EMAS certifikat

Wiener Stadthalle ima službeni EMAS certifikat (eng. Eco-Management and Audit Scheme) od rujna 2022. godine. EMAS označava sustav ekološkog upravljanja i neovisnog ocjenjivanja koji je od 1993. godine namijenjen svim javnim i privatnim organizacijama koje žele smanjiti svoj okolišni otisak. Njime se kontinuirano poboljšava operativna zaštita okoliša, a dodatne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere za uštede resursa (struja, voda, toplina, otpad) procjenjuju se s vanjskim energetskim konzultantom.

  • Slijeva nadesno: Kurt Gollowitzer, predsjednik Uprave Bečkog holdinga, Peter Hanke, gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo i direktor tvrtke Wiener Stadthalle Matthäus Zelenka. © David Bohmann

„Holiday On Ice 2024.“ kao „zeleni“ događaj

„Holiday On Ice“ prvi je put u svojoj 80-godišnjoj povijesti organiziran kao „zeleni“ događaj 2024. godine. Ovaj važan korak i doprinos zaštiti okoliša ne samo da povećava svijest o važnosti održive organizacije velikih događanja, već također naglašava pionirsku ulogu tvrtke Wiener Stadthalle i odražava dosljednu provedbu njezine korporativne strategije.

Najvažnija lokacija za velika glazbena i sportska događanja u Austriji

Wiener Stadthalle najveća je višenamjenska dvorana u Austriji i najvažniji event centar događanja s više od 300 događanja i više od milijun posjetitelja godišnje, kao i s bogatim 60-godišnjim iskustvom u planiranju i organizaciji događanja. Kompleks je izgrađen prema planovima arhitekta Rolanda Rainera i otvoren 1958. godine, a sastoji se od šest dvorana koje se mogu koristiti samostalno ili zajednički s kapacitetom do 16 000 posjetitelja (Dvorana D). Zajedno sa sportskim sadržajima (zatvoreni bazen, klizalište i dvije sportske dvorane) te bogatom gastronomskom ponudom predstavlja jedan od najsuvremenijih i najraznovrsnijih event centara u Europi.

Zahvaljujući multifunkcionalnosti i fleksibilnosti dvorana omogućuje organizaciju velikog broja različitih događanja: od pop i rock koncerata do opernih ili baletnih spektakala, od međunarodnih televizijskih emisija do sportskih događaja, od sajmova, poslovnih susreta i prezentacija do B2B događanja. Bečka Stadthalle je u svibnju 2015. godine ugostila i natjecanje za pjesmu Eurovizije, a najave predstojećih velikih glazbenih događanja možete pratiti putem sljedeće poveznice.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na novoj platformi Zapadnog kolodvora instalirat će se najveći bečki fotonaponski sustav

Suvremeniji, udobniji i ekološki prihvatljiviji bečki Zapadni kolodvor (Westbahnhof) dobit će nove perone prekrivene svijetlim i prozračnim krovom ukupne površine od oko 25 500 m², koji će se koristiti za proizvodnju zelene električne energije. Početak izgradnje planiran je za 2028. godinu, dovršetak krova očekuje se 2030., a nakon toga će se instalirati fotonaponski sustav.

Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER