U talijanskom Brindisiju održan prvi sastanak projekta ASPEH

Prekogranična suradnja za zaštitu jadranskih vrsta i staništa obalnih područja

Očuvanje morske bioraznolikosti i razvoj strategije za bolje upravljanje lokalitetima Natura2000 glavni su ciljevi INTERREG projekta ASPEH (Adriatic SPEcies and Habitats of coastal areas), koji zajedno provode hrvatski i talijanski partneri.

Ljudske su aktivnosti doprinijele su alarmantnom gubitku bioraznolikosti, a prema nekim izvorima povećale su stopu izumiranja vrsta za tisuću puta. Taj povećani rizik od izumiranja uglavnom je posljedica uništavanja staništa, klimatskih promjena, onečišćenja, sidrenja, invazivnih vrsta i prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa. Jedna od posebno problematičnih aktivnosti je masovni nautički turizam. Premda je za Hrvatsku ekonomski vrlo važan, nautički turizam velika je prijetnja bioraznolikosti Jadranskog mora, o čemu posljednjih mjeseci Udruga Sunce nastoji informirati javnost u sklopu kampanje „A di se ti sidriš?“.

Kako bi se uspješno riješile ili umanjile prijetnje bioraznolikosti, kao što su nautički turizam, neodrživo ribarstvo, neodgovorno gospodarenje otpadom i slično, potrebna je suradnja između zemalja, a pogotovo onih koje dijele morsku granicu.

Prvi sastanak projekta u Brindisiju

Hrvatska i Italija stoga su zajedničkim snagama pokrenule Interreg projekt ASPEH – Adriatic SPEcies and Habitats of coastal areas (Jadranske vrste i staništa obalnih područja). Ovim projektom nastojat će se smanjiti pritisak na biološku raznolikost i definirati zajedničke alate i strategije za očuvanje prirodne baštine i krajolika na području Jadrana. Prioritet su zajedničke zaštićene vrste i staništa, odnosno „Jadranska blaga“, kako su nazvana dana 11. rujna na prvom sastanku projekta održanom u Brindisiju.

Predstavnici Upravljačkog konzorcija Torre Guaceto, ujedno i vodećeg projektnog partnera, Općine Fano, Regionalnog parka Po Delta Veneto, Javne ustanove „More i krš“, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge Sunce, okupili su se prvi put kako bi raspravljali o dosad odrađenim i planiranim aktivnostima na projektu.

Nakon kratkog uvodnog predstavljanja svih partnera i projektnih aktivnosti za koje su zaduženi, Marin Miletić iz Zajedničkog tajništva Interreg programa Italija – Hrvatska predstavio je temeljne principe administrativnog i financijskog upravljanja projektom. Raspravljalo se i o radnim paketima projekta te aktivnostima i pripadajućim budžetima partnera.

„Prvi cilj nam je poboljšati bioraznolikost i kvalitetu okoliša. Kako? Pomoću integriranih pristupa i zajedničkih aktivnosti, iz kojih ćemo moći stvoriti alate koji podržavaju dugotrajni održivi rast programa i osmišljavanje planova očuvanja. Plan nam je i povećati znanje o prioritetnim staništima i vrstama te poboljšati razinu njihove zaštite. U tu ćemo svrhu provesti zajedničke pilot akcije koje testiraju dugoročno očuvanje okoliša. Konačni je cilj razviti strategiju za bolje upravljanje lokalitetima Natura2000 i stvoriti sinergije mjera očuvanja između zemalja Jadrana.“ – podsjetila je okupljene Mariantonietta Pinto iz Upravljačkog konzorcija Torre Guaceto.

Kampanja za zaštitu vrsta i staništa

Jedna od prvih već započetih aktivnosti projekta uključuje Udrugu Sunce i koordinaciju prekogranične komunikacijske kampanje „Jadranska blaga“. Pod sloganom „Svaka vrsta je važna, svako stanište je bitno“, cilj kampanje je podizanje svijesti o tri staništa i tri vrste koje su prisutne na Jadranu.

„Riječ je potopljenim i djelomično potopljenim spiljama, muljevitim i pješčanim dnima koja nisu prekrivena morem u vrijeme oseke i livadama posidonije. Po pitanju vrsta, bavit ćemo se očuvanjem njorke, morskog kulika i glavate želve. Ovom kampanjom želimo podići svijest o navedenim staništima i vrstama – posebice u školama te među turistima i mladima.“ – istaknula je Vida Zrnčić, voditeljica projekta u Suncu.

Na temelju osmišljenih planova očuvanja partnera i komunikacijske kampanje „Jadranska blaga“, Udruga Sunce uskoro će organizirati prekograničnu radionicu. Radionica je ponajviše usmjerena na druga zaštićena područja jadranskog obalnog područja te joj je cilj predložiti model koji bi se mogao primijeniti za planove očuvanja na drugim područjima i to temeljem postignutih projektnih rezultata.

Posjet morskom zaštićenom području Torre Guaceto

Osim ovog sastanka, partneri su dobili priliku posjetiti prirodni rezervat i zaštićeno pomorsko područje Torre Guaceto, smješteno uz obalu Jadranskog mora, odnosno u području Gornjeg Salenta, između gradova Ostuni i Brindisi. Naziv dolazi od starog vidikovca, koji je dio sustava obalnih vidikovaca koji su štitili teritorij Apulije od potencijalnih pomorskih napada i za čiju je izgradnju zaslužan Sveti rimski car Karlo V. (1500-1558).

Ono što danas ovaj rezervat čini toliko posebnim su raznolikost vegetacije mediteranske makije i značajan broj različitih životinjskih vrsta. Torre Guaceto je zapravo jedan od najbogatijih ekosustava Mediterana u pogledu bioraznolikost. U sklopu rezervata djeluje i Centar za oporavak morskih kornjača Torre Guaceto, smješten u Punta Penna Grossa. Aktivnosti Centra, poput spašavanja, njege i rehabilitacije kornjača, usmjerene su na zaštitu i očuvanje ove, za morski sustav, izuzetno vrijedne vrste.

„Kod morskih kornjača, uključujući glavate želve, spol kornjača određuje se prema temperaturi pijeska u koji su jaja položena. Više temperature tijekom inkubacije dovode do većeg broja ženki, dok niže temperature rezultiraju većim brojem mužjaka. Porastom globalnih temperatura zbog klimatskih promjena, postoji zabrinutost da bi se mogao stvoriti neodrživ omjer spolova, što bi dugoročno moglo utjecati na populaciju želvi. Upravo je to odličan primjer informacija koje želimo podijeliti s ciljnim grupama projekta.“ – kazala je Vida Zrnčić.

Uz nezaobilazan posjet morskim kornjačama, neka od posjetiteljima posebno privlačnih aktivnosti je ronjenje. Naime, more koje okružuje rezervat prozirno je i tirkizno, a podmorje pješčano, ispunjeno koraljnim formacijama i livadama Posidonia oceanica, koje su ključne za mediteranski morski ekosustav i na čijem očuvanju Udruga Sunce radi već više od 20 godina.

Livade posidonije veliki su proizvođači kisika, čuvari obale od erozije, izvor hrane, ali i stanišni morski tip koji pruža pogodno mjesto za razmnožavanje i odrastanje brojnih organizama. Zbog svoje važnosti za morski ekosustav i osjetljivosti (spororastuća vrsta kojoj je velika prijetnja slobodno sidrenje brodova), posidonija je u Hrvatskoj zakonom zaštićena vrsta. Posidonija i njezina staništa imaju značajan utjecaj na očuvanje bioraznolikosti mora, što se želi ojačati i zaštititi provedbom projekta ASPEH – Adriatic SPEcies and Habitats of coastal areas i ovim prekograničnim partnerstvom.

 

VEZANE VIJESTI

Udruga Sunce i JU „More i krš“ proveli akciju informiranja na Zlatnom ratu

Bilo da se bave plovidbom profesionalno kao pomorci i kapetani brodova ili pak rekreativno kao vlasnici i korisnici jedrilica, motornih brodova, jahti i slično, složit ćete se da bi većinu nautičara mogli definirati kao osobe koje vole more i žele ga očuvati. Međutim, ta njihova ljubav prema moru i plovidbi često ih dovodi u blizinu prirodnih morskih staništa, uključujući i livada posidonije koje nesvjesno ugrožavaju.

Udruga Sunce i JU „More i krš“ proveli akciju informiranja nautičara na Šćedru

Otok Šćedro prostire se uz južnu obalu Hvara, dugačak je šest i pol te širok kilometar i pol, površine od svega 8,4 četvornih kilometara. Ima predivne plaže i čisto more, krase ga mir, tišina i aromatični mirisi mediteranskog bilja. Ono što ovaj značajni krajobraz čini toliko posebnim i privlačnim je razvedena obala, a upravo to svake sezone privlači brojne nautičare.

Projektom SASPAS nastoje se zaštititi morsko dno i morske cvjetnice, a posebno posidonija

Udruga Sunce želi istaknuti značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja te potaknuti nautičare na promišljanje o sidrenju i lokacijama sidrenja. Putem kampanje „Postani čuvar posidonije“ namjerava se stvoriti mreža društveno odgovornih tvrtki koji će kao 'ambasadori posidonije' pomoći u ostvarenju cilja te stvoriti mrežu nautičara koji svojim ponašanjem i djelovanjem izravno pomažu u zaštiti morskih cvjetnica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER