Predstavljanje Priručnika za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Predstavljanje priručnika održat će se u Kući Europe u utorak 24. rujna 2024. s početkom u 10:00 sati

Priručnik se bavi temama kao što su pregled ključnih direktiva koje oblikuju postupke energetske obnove, ključni koraci u planiranju energetske obnove, potrebna dokumentacija, kao i potrebna projektno-tehnička dokumentacija, naglašava što je sve potrebno za kvalitetan projekt, navodi izvore i mogućnosti (su)financiranja, najčešće greške i kako ih spriječiti te ističe primjere najbolje prakse u Hrvatskoj.

Energetska obnova je kompliciran postupak koji uključuje razne resore i urede unutar javnih uprava te brojne dionike građevinskog i energetskog sektora, a svaki taj dionik ima svoju specifičnu ulogu u tom procesu. ZGRADOnačelnik.hr je, stoga, u suradnji s Udrugom gradova, Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i drugim partnerima, izradio Priručnik za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, namijenjen djelatnicima javnih uprava.

Ovim priručnikom želi se korak po korak pojasniti kako takvi procesi izgledaju, koje su prepreke i izazovi, a koje mogućnosti i prilike, kako su izgledali dosadašnji projekti energetske obnove diljem Hrvatske, kako su tekli, na koje su prepreke i izazove naišli te kako su riješeni.

Predstavljanje priručnika održat će se u utorak 24. rujna 2024. s početkom u 10:00 sati u konferencijskoj dvorani Kuće Europe (Ul. Augusta Cesarca 4-6, Zagreb).

Na predstavljanju će se održati dvije prezentacije te dvije panel rasprave. Prezentacije će održati Andrea Čović Vidović, zamjenica voditeljice Predstavništva i voditeljica medija, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj te Hrvoje Maras, glavni voditelj financija i Marko Zlonoga, voditelj Odjela za zgrade iz REGEA-e.

Na panel raspravi „Velika ulaganja, mala potrošnja“ sudjeluju Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice te Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina. Na panel raspravi „Izazovi, problemi, rješenja“ sudjeluju Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI), Mirko Budiša, zamjenik direktora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Vesna Bukarica, voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) te Igor Kemenović, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS).

Priručnik za energetsku obnovu zgrada javnog sektora nastao je u suradnji s partnerima i pokroviteljima projekta ZGRADOnačelnik.hr-a „Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – ZAJEDNO!” među kojima su Udruga gradova, Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS), Zaklada Konrad Adenauer, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), kao i uz stručnu podršku drugih suradnika.

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

FZOEU objavio uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2024.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) na svojim mrežnim stranicama objavio je uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER