Predajom EE otpada do sadnica

Ne znate kamo s EE otpadom? U Varšavi ga možete zamijeniti za sadnice!

Gradske šume Varšave (Lasy Miejskie - Warszawa) ovog rujna ponovno su organizirale popularnu akciju prikupljanja starih električnih i elektroničkih uređaja pod nazivom „Čista šuma nas povezuje“.

Akcija se održala 7. i 14. rujna u sjedištu Gradskih šuma te u Centru za obrazovanje o prirodi i šumama, a građani koji su donijeli svoje stare električne i elektroničke uređaje ili baterije mogli su birati između čak devet vrsta sadnica.

Tako su se dijelile sadnice listopadne penjačice tekome, bijelog sviba, crne bazge, bijelog gloga, crvene hudike, crnog ribiza, kupine i krizanteme. Svaki građanin mogao je dobiti najviše sedam sadnica u jednom danu, a akcija se provodila do isteka zaliha.

  • © Miasto Stołeczne Warszawa

Za 20 starih baterija i za male kućanske uređaje – primjerice, mikser, dobivao se jedan kupon koji se istog dana mogao zamijeniti za jednu sadnicu. Veći kućanski uređaji osiguravali su više kupona pa se za staru mikrovalnu pećnicu, TV uređaj ili usisavač dobivalo više kupona, odnosno sadnica.

Građani su na navedenim lokacijama mogli dobiti savjete o mogućnostima ponovne upotrebe električne i elektroničke opreme, a uz akciju dijeljenja sadnica održane su i edukacijske radionice za djecu i mlade na kojima su mogli doznati kako pravilno postupati s EE otpadom i očuvati okoliš.

 

VEZANE VIJESTI

Zbog nedovoljnog recikliranja u austrijskim kućanstvima skrivene vrijedne sirovine

Prodajte, donirajte, odložite ili reciklirajte! Austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom pozivaju stanovništvo na veliko čišćenje. Nedavno istraživanje VOEB-a pokazuje da 80 posto Austrijanaca čuva odjeću, mobitele, dječje igračke ili kućanske aparate iako im više nisu potrebni. Kružno gospodarstvo tako gubi vrijedne sirovine.

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER