Parižani će od sljedećeg ljeta uživati u hladu treće urbane šume na trgu ispred Gradske vijećnice

U Parizu je od 2020. posađeno više od 100 000 stabala, a u više od 200 ulica uređene su nove zelene površine

Nakon ovogodišnjeg otvaranja prvih dviju urbanih šuma, u Parizu su ovog mjeseca počeli radovi na sadnji treće urbane šume i to u samom srcu grada. U ljeto 2025. više od 2500 m² zelenih površina s drvećem, uključujući 1000 m² otvorenog ozelenjenog prostora, osvježit će i dodatno uljepšati trg ispred pariške Gradske vijećnice.

Pariz će uskoro dobiti novu urbanu šumu! Nakon urbanih šuma na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. i Bois de Charonne u 20. pariškom arondismanu, red je došao i na ranije najavljenu manju urbanu šumu na trgu ispred Gradske vijećnice (Parvis de l’Hôtel de Ville). Još jedan ključni projekt u borbi protiv klimatskih promjena donijet će više zelenih površina koje će osigurati još više hlada i svježine u Parizu koji se ubrzano mijenja i postaje pravi vrtni grad. Obnovom trga istovremeno će se očuvati ovaj Parižanima omiljeni javni prostor kao važna lokacija proslava i svečanosti, ali i raznih okupljanja pa i demonstracija tijekom cijele godine.

Sadnja 90 stabala otpornijih na sve toplije klimatske uvjete

Projekt uključuje ​​dvije pošumljene površine s velikim, školovanim stablima s obje strane trga, kao i otvorenu zelenu površinu s velikim brojem grmova i paprati u njegovom središnjem dijelu. Postojeće fontane u rubnim dijelovima trga sačuvat će se i uklopiti u nove zelene površine, zaokružujući ih u skladnu cjelinu te će se i dalje koristiti za sjedenje.

Trg Place de l'Hôtel-de-Ville postat će novo mjesto za šetnju i opuštanje s 90 stabala i više od 20 000 drugih biljaka. Novu urbanu šumu činit će 1000 četvornih metara otvorenih zelenih površina te 2500 četvornih metara pošumljenih površina.

Sva stabla i ostalo bilje pažljivo su odabrani kako bi se dala prednost autohtonim vrstama iz regije Île-de-France, poput hrasta i graba. No, svoje mjesto u novoj urbanoj šumi pronaći će i koprivić vrste Celtis julianae, brzorastuće listopadno drvo koje može doseći visinu od 24 metara te se sadi i u drugim francuskim gradovima, kao i američka gledičija (Gleditsia triacanthos).

Obje vrste dobro podnose više temperature, a  riječ je o visokim, školovanim stablima, uzgojenima tijekom proteklih 15 do 25 godina u pariškim rasadnicima. Također, njihov korijenski sustav prilagođen je presađivanju i korištenju za ovakve projekte.

  • Božićno selo (Village de Noël) na trgu ispred pariške Gradske vijećnice koji se posljednjih godina ukrašavao isključivo živim jelkama © Ekovjesnik

Očuvano okupljalište Parižana

Projekt svakako uzima u obzir tehnička ograničenja lokacije, ispod koje se nalazi podzemno parkiralište čija se struktura neće mijenjati. Drveće će biti posađeno na trenutačno otvorenim prostorima uz dvije fontane s obje strane trga. U prostoru iznad podzemnog parkirališta uredit će se zelena površina otvorenog tipa u kojoj će se posaditi paprat i ostalo nisko raslinje kako bi se dočarao šumski ugođaj.

S povijesnog gledišta, trg Place de l’Hôtel-de-Ville mjesto je okupljanja i svečanosti Parižana pa je stoga projektom bilo izuzetno važno sačuvati tu važnu funkciju. U središnjem dijelu trga uredit će se nova javna površina koja će i dalje biti domaćinom velikih događanja u prostoru koji će svakako biti manji, ali zbog zelenila ipak svježiji i ugodniji.

Od ljeta 2025. ova urbana šuma bit će novi prostor za održavanje događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže), niza sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu u ljetnim mjesecima, ali i tradicionalnog obilježavanja oslobođenja Pariza i drugih manifestacija.

Inače, trg je preimenovan u „Esplanade de la Libération“ 22. travnja 2013. kako bi se odala počast herojima koji su oslobodili Pariz u noći s 24. na 25. kolovoza 1944. godine. Do 1803. godine trg je nosio svoje drevno ime „Place de Grève“, kada je zauzimao manju površinu, a prekriven šljunkom i zemljom omogućavao je pristup rijeci Seini. Dana 25. travnja 1792. upravo na ovom mjestu izvršeno je prvo smaknuće giljotinom i to osuđenog lopova Nicolasa Jacquesa Pelletiera. Okupljeno mnoštvo, naviknuto od srednjeg vijeka na „profinjenija“ mučenja, bilo je razočarano brzinom postupka pa su se sutradan, prema predaji, pariškim ulicama orili stihovi „Vratite mi moja drvena vješala, vratite mi moja vješala“ („Rendez-moi ma potence de bois, rendez-moi ma potence“). Prostor trga obnovljen je tijekom Haussmannove preobrazbe Pariza krajem 19. stoljeća, a 1982. godine postao je pješačka zona.

Širenje ozelenjenih pariških javnih prostora

Novouređeni trg s ovom će urbanom šumom predstavljati proširenje zelenih površina u središtu grada, kako već ozelenjenih pariških ulica (primjerice, obližnje ulice Rue du Temple), tako i onih u kojima tek predstoji uređenje novih zelenih površina i sadnja drveća.

Počevši od obnovljene ulice Rue des Barres, šetnja ozelenjenim javnim prostorom nastavit će se trgom Place Saint-Gervais s istoimenom crkvom, na kojem će se urediti novi gradski vrt, zatim vrtom Jardin des Combattants de la Nueve uz Gradsku vijećnicu te drvoredima avenije Avenue Victoria do trga Place de la Tour-Saint-Jacques.

Radovi će se odvijati u nekoliko faza, uz koordinaciju različitih gradskih odjela i tvrtki. Grad Pariz najavio je i javno predstavljanje projekta, a sve detaljne informacije bit će dostupne na internetskim stranicama Grada Pariza i Pariškog centra (Paris Centre).

  • Prvi prijedlog urbane šume ispred pariške Gradske vijećnice © Apur-Céline Orsingher

Od 16. listopada do 9. prosinca 2024. izvodit će se radovi na sanaciji kanalizacije, a nakon toga, do 15. siječnja 2025., slijedi uređenje novih zelenih površina i priprema sadnje. Od 15. siječnja do 31. ožujka 2025. predviđena je sadnja drveća i ostalog bilja, uz postavljanje zaštitnih ograda, a od 1. travnja do 30. lipnja 2025. završni radovi i uređenje središnjeg dijela trga. Tijekom izvođenja radova kretanje pješaka bit će moguće isključivo rubnim dijelom trga kako bi se omogućio pristup javnim i stambenim zgradama.

Procjenjuje se kako će obnova trga s urbanom šumom stajati oko šest milijuna eura, što uključuje izradu studija, projekta i sve radove koji će se izvoditi tijekom ove jeseni i zime pa tako i samu sadnju, ponovno popločavanje i postavljanje rasvjete. Podsjetimo, projekt veće urbane šume na Katalonskom trgu s 478 stabala stajao je 9,6 milijuna eura.

Od ostalih projekata pariških urbanih šuma, u planu su još mala urbana šuma na trgu Place Sarah-Monod (12. arondisman) s više od 80 stabala i 450 četvornih metara zelenih površina, kao i urbana šuma na trgu Place du Colonel-Fabien (19. arondisman), čije se otvaranje očekuje krajem sljedeće godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

44 dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara otvorena prva pariška urbana šuma

Pripremni radovi na Katalonskom trgu u 14. pariškom arondismanu počeli su u travnju 2022. nakon predstavljanja projekta prve pariške urbane šume i jednomjesečnog javnog savjetovanja završenog krajem studenog 2021. godine. Urbana šuma s 478 stabala otvorena je 12. lipnja 2024. uz prigodnu malu svečanost kojoj su prisustvovali gradski čelnici i građani.

Uskoro se otvara druga pariška urbana šuma Bois de Charonne

Druga pariška urbana šuma novi je dio Malog pojasa, nabolje čuvane zelene tajne francuske metropole, a otvorit će se za nekoliko dana. Urbana šuma Bois de Charonne s 2 000 stabala prostire se na površini od gotovo 3,5 hektara i to na donedavno zapuštenom zemljištu SNCF-a koje je Grad Pariz kupio za 11 milijuna eura kako bi ga u potpunosti vratio prirodi i građanima.

U Parizu otvoren Park Arethe Franklin

U srcu četvrti Python-Duvernois, u 20. pariškom arondismanu, završeni su radovi na prvoj fazi uređenja novog parka. Nova pariška oaza bioraznolikosti nazvana je Park Arethe Franklin, a službeno je otvorena u četvrtak 18. srpnja.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER