Osijek domaćin konferencije Foodcooltour o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje

Hoće li globalna politička situacija diktirati što ćemo jesti, kolika je moć greenwashinga i u kojoj mjeri nova hrana otvara pitanja sigurnosti dio su tema konferencije koja će se u svibnju održati u Osijeku

Osijek će 7. i 8. svibnja 2025. biti domaćin konferencije FOODCOOLTOUR o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, koja će u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma okupiti vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike industrije i donositelja odluka.

Prehrambena sigurnost danas više nije samo pitanje dostupnosti sigurne hrane – ona određuje stabilnost gospodarstva, opskrbne lance i održivost resursa. Sve stroži propisi, klimatske promjene i zahtjevi potrošača traže zajednički pristup industrije, znanstvene zajednice i regulatornih tijela u osmišljavanju rješenja za aktualne izazove. Konferencija FOODCOOLTOUR pružit će potreban prostor za stručne rasprave, razmjenu znanja i umrežavanje svih ključnih dionika.

Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje, sudjelovati u raspravama o najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji te saznati o budućim regulativama. Ključne teme uključuju geopolitički utjecaj na prehrambenu sigurnost, greenwashing, smanjenje bacanja hrane, deforestaciju, utjecaj klimatskih promjena, fake news, smanjenje soli u prehrani, oglašavanje i dizajn, kao i regulaciju nove hrane i dodataka prehrani.

Među renomiranim panelistima su akademik prof.dr.sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, dr.sc. Matthieu Schuler, glavni izvršni direktor Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu (ANSES), Barbara Gallani, voditeljica Odjela za komunikaciju i partnerstvo (ENGAGE) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kao i predstavnici institucija: FAO, WHO, Europska komisija, Europski  parlament, BfR, Sveučilište u Oxfordu i mnogi drugi.

„Kad pričamo o sigurnosti hrane, govorimo o globalnim izazovima koji utječu na našu svakodnevicu. Od prehrambene sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, klimatskih promjena i regulatornih standarda do povjerenja potrošača, znanstvena zajednica u sprezi s prehrambenom industrijom u suradnji s  provedbenim tijelima mora ponuditi odgovore na sve kompleksnija pitanja proizvodnje hrane. FOODCOOLTOUR je mjesto gdje će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Europe analizirati te izazove i osmisliti konkretne smjernice za budućnost. Ponosni smo što će Osijek postati središte ovako važne rasprave jer vjerujemo da samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati održiv i siguran prehrambeni sustav“, izjavio je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Osijek nije slučajno odabran za domaćina ovog događanja. Grad i županija s bogatom poljoprivrednom i prehrambenom tradicijom, snažnom znanstvenom zajednicom i industrijskim potencijalom idealno se uklapaju u viziju konferencije.

„Osijek je oduvijek bio snažno povezan s poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a FOODCOOLTOUR konferencija dodatno učvršćuje našu poziciju kao središte prijenosa znanja u ovom području. Ovaj događaj donosi mogućnost umrežavanja lokalnih proizvođača s globalnim stručnjacima, otvara prostor za nove investicije i stavlja Osijek u fokus europske prehrambene politike. Hrana nije samo industrija – ona je dio kulture, identiteta i dugoročne vizije održivog razvoja. Ponosni smo što će Osijek biti domaćin ove konferencije i postati epicentar kreiranja smjernica za buduće politike u ovom važnom sektoru“, poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Konferenciju FOODCOOLTOUR organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjska županija.

Sve informacije o konferenciji, uključujući program i link na prijave, dostupne su na web stranici HAPIH-a.

VEZANE VIJESTI

HAPIH i EFSA najavili edukacijsku kampanju „SAFE2EAT“

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) najavile su početak edukacijske kampanje kojoj je cilj povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu. Kampanjom se želi ojačati povjerenje potrošača u EU sustav sigurnosti hrane, koji jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji sigurna za konzumaciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu: Uloga potrošača u sustavu nije pasivna

Kako bi povećala informiranost potrošača pri svakodnevnom odabiru hrane i ukazala na visoke EU standarde koji jamče da je hrana u Hrvatskoj, kao i cijeloj EU, sigurna za konzumaciju, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) predstavila je novo izdanje kampanje EU bira sigurnu hranu, koju drugu godinu zaredom provodi u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) te uz podršku Ministarstva poljoprivrede i brojih institucionalnih partnera u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER