Egipat priprema otvaranje svoje prve solarne farme - i to najveće na svijetu!

Projekt vrijedan 2,8 milijardi dolara revolucionirat će energetsku opskrbu zemlje

Philadelphijski izumitelj Frank Shuman je u predgrađu Kaira 1913. godine sagradio prvu solarnu termoelektranu na svijetu, koristeći obilje egipatskih sunčanih sati za navodnjavanje obližnjeg polja pamuka pumpanjem 22.700 litara vode iz Nila u minuti. Stotinjak godina kasnije u Egiptu će s radom početi najveća solarna farma na svijetu.

Egipat se dugo oslanjao na fosilna goriva koja onečišćuju okoliš. Više od 90 % električne energije proizvodi se iz nafte i zemnog plina, a država subvencionira fosilna goriva, što ih čini jeftinom opcijom za njenih 96 milijuna građana. Međutim, novom energetskom strategijom egipatska se vlada ipak planira preorijentirati na čiste izvore energije, i to ni manje ni više nego inauguracijom najvećeg solarnog parka na svijetu. Benbanski kompleks gradi se u egipatskoj Zapadnoj pustinji (arapski As-Sahra' al-Gharbiyah) na lijevoj obali Nila i otvara se sredinom sljedeće godine.

Smješten 650 kilometara južno od Kaira, projekt vrijedan 2,8 milijardi dolara revolucionirat će energetsku opskrbu zemlje, i to baš u zadnji čas. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je egipatski glavni grad imenovala drugim najonečišćenijim velikim gradom na planetu. Egipatska vlada stoga namjerava gotovo prepoloviti potrošnju prirodnog plina i osigurati najmanje 42 % energije iz obnovljivih izvora do 2025. godine. Od objave ovog plana ulaganje u egipatsko tržište čiste energije povećalo se čak 500 %!

„Obnovljivi izvori energije u Egiptu imaju izvrsnu budućnost“, kaže Benjamin Attia, analitičar američke konzultantske tvrtke Wood Mackenzie. „Ne mogu se sjetiti drugog primjera gdje se u kratkom vremenu okupilo toliko velikih igrača kako bi popunili prazninu“, izjavio je Attia pozivajući se na ulogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u financijskoj potpori Benbanskom kompleksu. Naravno, MMF podupire egipatski reformski program koji ima za cilj spasiti gospodarstvo zemlje, a jedan njegov dio je smanjenje korištenja fosilnih goriva.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi nedvosmisleno je poticao ovaj energetski zaokret zemlje inauguracijom drugih velikih projekata, uključujući i izgradnju vjetroelektrana u Sueskom zaljevu Crvenog mora. Egipatski put prema čistoj energiji pomaže nekoliko država, uključujući SAD čiji stručnjaci u lokalnim tehničkim školama pomažu pri edukaciji i osposobljavanju stotina zaposlenih u industriji vjetra i solarne energije.

Benbanski kompleks s 30 elektrana i ukupne snage 1,8 GW prostirat će se na površini od 37 četvornih kilometara, a zapošljavat će 4.000 radnika. Osim što će stotinama tisuća kućanstava i tvrtki osigurati sigurno napajanje čistom energijom, ovaj će kompleks smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 1,8 mil. tona.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Maroko u pustinji gradi solarnu farmu veličine Pariza

U suncem okupanom podnožju planinskog masiva Visokog Atlasa u Maroku događa se nevjerojatna preobrazba. Na žutom marokanskom pijesku niknula je solarna farma Noor s tisućama zakrivljenih ogledala, koja će ubrzo promijeniti način proizvodnje električne energije na cijelom afričkom kontinentu.

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

IRENA: Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2018.

Obnovljivi izvori energije postaju sve konkurentniji način zadovoljavanja novih potreba za električnom energijom. Opsežno izvješće o troškovima „obnovljivaca“ Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) ističe najnovije trendove za svaku od glavnih tehnologija obnovljivih izvora energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER