Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Provedba ovog projekta je od velike važnosti u postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

S organskim otpadom do smanjenja emisija stakleničkih plinova

Organski otpad, koji nazivamo još i biootpadom, jedan je od najdragocjenijih obnovljivih izvora energije, a u njega najčešće ubrajamo kuhinjski otpad i vrtni ili zeleni otpad. Najčešće se primjenjuje za dobivanje bioplina procesom anaerobne digestije. Bioplin se ubraja u tzv. alternativne ili obnovljive izvore energije, a najveći udio u njegovom sastavu ima metan s oko 65 %. Osnovna karakteristika bioplina je njegova zapaljivost, iz čega proizlazi da se energija pohranjena u bioplinu izgaranjem prvo pretvara u toplinsku, a zatim u električnu energiju.

Prema plinsko distribucijskoj tvrtki Enbridgeu, skoro 50 % kućnog otpada (s obzirom na težinu) čini organski materijal. U planiranom kanadskom postrojenju će se iz bioplina, nastalog razlaganje organskog otpada, izdvajati metan koji će se prikupljati, čistiti i koristiti kao tradicionalan prirodni plin.

Pozitivne prognoze

Dovršenje projekta očekuje se u 2019. godini, a njegova realizacija podržava viziju gradskih vlasti u Torontu o korištenju organskog otpada u svrhu neutralizacije utjecaja stakleničkih plinova. Novodobiveni, obnovljivi prirodni plin (eng. Renewable Natural Gas, RNG) koristit će kamioni koji prikupljaju organski otpad. Iz Ministarstva energetike u Ontariju vjeruju kako do 2035. godine RNG može zamijeniti do 15 % korištenog konvencionalnog prirodnog plina pri energetskoj opskrbi najmnogoljudnije kanadske pokrajine Ontario.

Enbridge i Grad Toronto procjenjuju da bi se u planiranom postrojenju svake godine moglo proizvesti više od 5 milijuna kubičnih metara RNG-a, što bi bilo dovoljno za pokretanje 132 kamiona za prikupljanje biootpada te dovoljno za grijanje više od 2.000 domova.

„Provedba ovog projekta je od velike važnosti u postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova za 80 % do 2050. godine“, izjavio je gradonačelnik Toronta John Tory. „Grad Toronto ostaje predan rješavanju pitanja klimatskih promjena i stvaranju ekološki održivog društva, a ostvarenje ovog projekta je u korist naših stanovnika i okoliša.“

Cynthia Hansen, izvršna potpredsjednica za komunalni i energetski sektor u Enbridgeu izjavila je kako se „svi slažemo da moramo koristiti ugljično čišće energetske opcije za zagrijavanje naših domova i pokretanje vozila. Dok se prirodni plin smatra najčišćim konvencionalnim gorivom, korištenje RNG-a korak je naprijed ka „zelenijem“ sustavu korištenja prirodnog plina.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

Obnovljivi izvori energije po prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER