Školska zgrada prekrivena strukturom od čeličnih hrastova

Nova zgrada Graafschap College na solarni pogon

Nedavno je otvorena nova školska zgrada izgrađena prema projektu nizozemskog arhitektonskog studija Cepezed

Fotografija: Lucas van der Wee | Cepezed

Nizozemski arhitektonski studio Cepezed iz Delfta nedavno je završio novu zgradu za Graafschap College u Doetinchemu, koja za razliku od većine školskih objekata u Nizozemskoj ne koristi prirodni plin, već se u potpunosti napaja električnom energijom. Izgrađena za potrebe 700 studenata Odjela za sport, vježbe i sigurnost, nova školska zgrada stavlja naglasak na poticajno i zdravo radno okruženje te interijere koji u znatnoj mjeri koriste prirodno dnevno svjetlo. Kako bi se zgrada što više uklopila u okoliš i povezala sa hrastovim stablima u neposrednom okruženju, arhitekti su zgradu djelomično prekrili strukturom u obliku hrastova, izrađenom od korten čelika.

Fotografija: Lucas van der Wee | Cepezed

Nova zgrada Graafschap College u Sportparku Zuid u svom središtu ima atrij ispunjen prirodnom dnevnom svjetlošću koji je organiziran kao niz kaskadnih terasa za druženja i sastanke. Stakleni krov atrija omogućuje osvijetljenost tijekom dana, a s ciljem što manjeg oslanjanja na umjetnu rasvjetu koristi se i suvremeno LED osvjetljenje u kombinaciji sa senzorima.

Fotografija: Lucas van der Wee | Cepezed

Kako bi se istaknuo položaj zgrade i naglasio njezin paviljonski izgled u okruženju hrastovih stabala, zgrada je izdignuta na postamentu te s okolnim prilazom i parkiralištem spojena dugačkim stubištem, koje također uključuje rampu.

Fotografija: Lucas van der Wee | Cepezed

Pročelje zgrade čine površine od stakla i crnih aluminijskih ploča čime se postigao elegantan i suvremen izgled, a kao što je ranije navedeno, zgrada je dodatno presvučena strukturom od korten čelika, otpornog na atmosferske utjecaje. Struktura je izrađena u obliku hrastovih stabala i prekriva istočno, zapadno i južno pročelje zgrade te štiti od izravne Sunčeve svjetlosti.

Fotografija: Lucas van der Wee | Cepezed

Cepezed i Cepezedinterieur su posebnu pozornost posvetili cjelokupnom dizajnu interijera koji također prati suvremenu estetiku, a svjetlijim bojama i uzorcima aludira na sport i kretanje. Osim solarnih panela, škola također koristi solarne kotlove za grijanje vode.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Škola koju biste i vi rado pohađali!

Novi campus Međunarodne škole u Kopenhagenu prekriven je s 12.000 solarnih panela kojima pokriva polovinu potreba opskrbe električnom energijom. Ovaj jedinstveni kompleks sastoji se od četiri zgrade i sagrađen je 2017. godine prema projektu C.F. Møller Architects i principima održive gradnje. Smješten je u neposrednoj blizini kontejnerske luke koja će se ukloniti do 2021. godine, a cijelo područje prenamijenit će se u stambeno-poslovnu zonu s mnoštvom zelenih i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Amsterdam prvi u svijetu dobio čelični 3D ispisani most

Nizozemska tvrtka MX3D napokon je realizirala svoj ambiciozni plan postavljanja čeličnog pješačkog mosta u potpunosti izrađenog od čelika tehnologijom 3D ispisa. Most je u četvrtak službeno otvorila nizozemska kraljica Máxima, a osim privlačnog dizajna i načina izrade poseban je i po senzorima koji će prikupljati podatke o njegovoj strukturi, opterećenju, ponašanju pješaka i još mnogo toga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER