Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj stolici!

Po prvi put potvrđena prisutnost mikroplastike u ljudskom tijelu

Prema novom istraživanju, čestice mikroplastike su po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, što još jednom upućuje na opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

Najzastupljeniji polipropilen i polietilen tereftalat

Ono što je definitivno bilo neizbježno, naposljetku se dogodilo! Nakon što je mikroplastika već pronađena u pticama, komarcima, ribama i kitovima, sada je otkrivena i kod ljudi. Točnije, u sklopu najnovijeg istraživanja, sitne čestice plastike i polimerna vlakna pronađeni su u svim uzrocima stolice ukupno 8 sudionika iz Austrije, Italije, Nizozemske, Poljske, Velike Britanije, Finske, Rusije i Japana.

Otkriveno je devet različitih vrsta mikroplastike veličine čestica od 50 do 500 mikrometara, a među najzastupljenijim vrstama bili su polipropilen (PP) i polietilen tereftalat (PET).

Prosječno je 20 čestica mikroplastike pronađeno u 10 g izlučevina po pojedinačnom uzorku. Na temelju ove studije, autori su procijenili da „više od 50 % svjetske populacije može sadržavati čestice mikroplastike u svojim stolicama“, iako su naglasili potrebu za provođenjem detaljnijih istraživanja kako bi navedeno potvrdili.

Testove je provela Austrijska agencija za zaštitu okoliša, a uzorci od osam ispitanika analizirani su u specijaliziranom laboratoriju u Beču primjenom infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR).

„Ovo je prva studija ovakvog tipa koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, da plastika u konačnici stiže i do ljudskog probavnog sustava, što je posebno zabrinjavajuće kod pacijenata koji boluju od gastrointestinalnih bolesti”, rekao je Philipp Schwabl, voditelj studije i znanstvenik s Medicinskog sveučilišta u Beču. „Najmanje čestice mikroplastike sposobne su prodrijeti u krvotok, limfni sustav, a mogu dospjeti i do jetre. Sada kada imamo prve dokaze o prisustvu mikroplastike unutar ljudi, trebamo daljnja istraživanja kako bismo shvatili što to znači za ljudsko zdravlje.”

Prema znanstvenicima koji su radili na studiji, plastične čestice prisutne u ljudskim crijevima mogu utjecati na imunološki odgovor probavnog sustava, kao i na prijenos otrovnih kemikalija i patogena unutar organizma.

Nepoznat izvor plastike u ljudskom tijelu

Nisu poznati izvori plastike pronađene u uzorcima stolice. Ljudi koji su sudjelovali u provedbi studije vodili su dnevnik prehrane koji je pokazao da su svi sudionici bili izloženi plastici putem konzumiranja hrane umotane u plastiku ili pićem iz plastičnih bočica. Nitko od sudionika nije bio vegeterijanac, a šestero ispitivanika konzumiralo je morsku ribu.

Plastična upotreba je toliko raširena u svakodnevnom životu da bi njeno potpuno uklanjanje iz hranidbenog lanca bilo iznimno teško. Svake minute se diljem svijeta kupi milijun plastičnih boca, a očekuje se da će do 2021. godine ta brojka porasti za još 20 %.

Pritisak za djelovanjem protiv plastičnog onečišćenja sve je veći

Ranije ove godine, Europska komisija objavila je strategiju za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu će se smanjiti, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena. Uz postojeći plan, zastupnici također traže da se zabrani mikroplastika u kozmetici do 2020., da se uvedu standardi za kvalitetu reciklirane plastike i da se za neke proizvode značajno smanji mikroplastika već pri nastajanju (primjerice, kod tekstila, boja i cigareta).

Kao što smo već obavijestili, u srijedu, 24. listopada, u Europskom parlamentu će glasati o novom zakonu kojim će se na području Europske unije zabraniti prodaja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su pribor za jelo, pamučni štapići, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića i štapići za balone.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Mikroplastika prvi put pronađena u plućima živih ljudi

Sveprisutna mikroplastika prvi je put otkrivena duboko u plućima živih ljudi. Čestice su pronađene gotovo u svim analiziranim uzorcima, odnosno u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. Najčešće su pronađene čestice polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, te polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odjeće i boca.

U bebama pronađeno daleko više mikroplastike nego u odraslim osobama

Nakon što su 2018. godine čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva razlog za još veću zabrinutost. Po svemu sudeći, bebe u svojim malim tijelima imaju i do 15 puta više mikroplastike nego odrasli!

Jesmo li bliže pronalaženju mikroplastike u ljudskom organizmu?

Znanstvenici Sveučilišta Arizona su zahvaljujući novoj metodologiji identificirali sićušne tragove plastike u ljudskom tkivu, čime bi se konačno moglo omogućiti lakše otkrivanje nakupljenih čestica mikroplastike i nanoplastike u ljudskom organizmu, objavio je britanski The Guardian.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER