U bebama pronađeno daleko više mikroplastike nego u odraslim osobama

Zabrinjavajući rezultati istraživanja američkih znanstvenika

Nakon što su 2018. godine čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva razlog za još veću zabrinutost. Po svemu sudeći, bebe u svojim malim tijelima imaju i do 15 puta više mikroplastike nego odrasli!

Mikroplastika je pronađena u pticama, komarcima, ribama i kitovima, a istraživanje iz 2018. godine otkrilo je sitne čestice plastike i polimerna vlakna u uzrocima stolice ispitanika iz različitih dijelova Europe i svijeta. No, novo istraživanje potvrdilo je prisustvo mikroplastike - tih sitnih komadića plastike, veličine manje od pet milimetara – i u tijelima beba.

Plastikom smo onečistili cijeli planet, od Arktika preko Alpa do najudaljenijih dijelova i najvećih dubina svjetskih oceana, čestice mikroplastike već su ranije otkrivene u zraku i uzorcima kiše, a prema istraživanju iz 2019. godine ustanovljeno je i kako vrlo vjerojatno svatko od nas tjedno u organizam unosi prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici.

Pixabay

Mikroplastika je sveprisutna, sadrže je i brojni kozmetički i higijenski proizvodi, a osim toga u organizam beba može dospjeti putem duda i igračaka. Autori istraživanja „Occurrence of Polyethylene Terephthalate and Polycarbonate Microplastics in Infant and Adult Feces, objavljenog 22. rujna u časopisu Američkog kemijskog društva (American Chemical Society) vjeruju da bebe konzumiraju visoku razinu mikroplastike putem duda i raznih plastičnih igračaka, ali i puzanjem po tepisima koji sadrže mikroplastiku.

Istraživački tim s Odjela pedijatrije i Odjel za medicinu okoliša Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku tražio je dvije uobičajene vrste mikroplastike - polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC), a kako bi ih pronašli ispitali su njihove razine u uzorcima stolice 10 odraslih osoba i šest beba u američkoj saveznoj državi New York. U svim uzorcima stolica beba pronađena je najmanje jedna vrsta mikroplastike, no uspoređujući ih s uzorcima stolica odraslih osoba istraživači su ustanovili da ih je najmanje 10 do 15 puta više.

Zašto je mikroplastika problem?

Još uvijek se iznenađujuće malo znalo o pravom utjecaju plastičnog onečišćenja na ljudsko zdravlje, no zbog ubrzanog širenja plastike i njezine sveprisutnosti u okolišu zabrinutost je očekivano opravdana. Studija „Plastika i zdravlje: skriveni troškovi plastičnog planeta“, objavljena početkom 2019. godine, po prvi je put razmatrala utjecaj svake faze životnog ciklusa plastike na zdravlje ljudi, i to od samog početka – od ekstrakcije fosilnih goriva, te dalje u svakoj fazi njene proizvodnje, uporabe i odlaganja. Njome je dokazano kako plastika predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, a autori su naglasili kako se izlaganje plastici tretira kao pitanje zaštite ljudskih prava, i to tijekom svih faza životnog ciklusa plastike.

Mikroplastika putem hranidbenog lanca lako završava na našim stolovima / Foto: 5 Gyres Institute

Iako su neki znanstvenici vjerovali da mikroplastika može bezopasno proći kroz gastrointestinalni trakt, novo istraživanje potvrđuje zabrinutost da sitne čestice plastike itekako mogu biti štetne kada se progutaju, budući da njeni najmanji komadići mogu proći kroz stanične membrane te ući u krvotok. Koliko je to opasno potvrdila su istraživanja na laboratorijskim životinjama kod kojih je mikroplastika uzrokovala odumiranje stanica, razne upale i metaboličke poremećaje. Tako su prošle godine znanstvenici sa Sveučilišta Duke potvrdili veliku štetnost mikroplastike koja pranjem odjeće od sintetičkih materijala dospijeva u mora i oceane te da kemikalije sadržane u mikroplastici utječu na reproduktivne hormone riba.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Jesmo li bliže pronalaženju mikroplastike u ljudskom organizmu?

Znanstvenici Sveučilišta Arizona su zahvaljujući novoj metodologiji identificirali sićušne tragove plastike u ljudskom tkivu, čime bi se konačno moglo omogućiti lakše otkrivanje nakupljenih čestica mikroplastike i nanoplastike u ljudskom organizmu, objavio je britanski The Guardian.

Mikroplastika prvi put pronađena u plućima živih ljudi

Sveprisutna mikroplastika prvi je put otkrivena duboko u plućima živih ljudi. Čestice su pronađene gotovo u svim analiziranim uzorcima, odnosno u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. Najčešće su pronađene čestice polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, te polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odjeće i boca.

Mikroplastika prvi put otkrivena u ljudskoj stolici!

Prema novom istraživanju, čestice mikroplastike su po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, što još jednom upućuje na opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER