S ruksakom na leđima do proizvodnje električne energije

S ovim ruksacima ne morate se brinuti hoće li vam iscuriti baterija

Donosimo vam pet primjera eco-friendly solarnih ruksaka koji predstavljaju stalan izvor električne energije, a sve što trebate je staviti ruksak na leđa i krenuti kamo ste naumili, ne brinući se pritom o problemima napajanja baterija elektroničkih uređaja koje ste sa sobom ponijeli.

Do električne energije na praktičan i vizualno privlačan način

Priznali ili ne, naše društvo je u potpunosti postalo ovisno o hiper-povezanosti koju nudi internet. I kao pojedinci, postali smo ovisni o elektroničkim uređajima koji nam omogućuju ulazak u taj svijet međusobne povezanosti. Imajući to na umu, napajanje tih uređaja vrlo je važno. No, zbog pristupa jeftinoj električnoj energiji, većina nas uzima mogućnost lakog napajanja elektroničkih uređaja zdravo za gotovo.

Za mnoge je ideja o odlasku negdje bez mobitela na sat vremena, a kamoli na cijeli dan ili čak tjedan, gotovo nezamisliva i donosi pravi osjećaj anksioznosti. To i nije tako teško za razumjeti, budući da su danas ljudi naviknuti biti stalno povezani i dostupni u svakom trenutku dana. Svakako, za neke, biti izvan mreže nekoliko sati znači samo nekoliko propuštenih statusa na društvenim mrežama, ali ako o mrežnoj dostupnosti ovisi nečiji posao, čak i kratko odspajanje može imati stvarne, često negativne posljedice. Naravno, postoje i oni koje se namjerno isključuju s mreže kako bi mogli uživati u vlastitom miru. Biti u stanju isključiti elektroniku i vratiti se prirodi, čak i kratko, može učiniti čuda za naše mentalno zdravlje.

Važno je imati backup plan

Bez obzira koju opciju preferirali, o dostupnosti ili nedostupnosti, važno je imati sigurnosni plan za napajanje vaših osobnih elektroničkih uređaja tijekom boravka van prostora s dostupnom električnom energijom.

Zahvaljujući ovim jednostavnim, eco-friendly solarnim ruksacima, više ne morate razmišljati o problemu napajanja vaših uređaja i nemogućnosti reagiranja u kriznim situacijama ako je baterija vašeg mobilnog uređaja, tableta, laptopa i ostalih elektroničkih uređaja kojim slučajem ispražnjena. U nastavku pogledajte pet primjera ruksaka koji se s lakoćom mogu uklopiti s vašom svakodnevnom garderobom.

Voltaic Systems OffGrid 10 Watt Rapid Solar Backpack Charger

Fotografija: Amazon

Ovaj elegantan ruksak proizvod je tvrtke Voltaic, koja ga opisuje kao „najmoćniji solarni ruksak za USB uređaje“. Jedan od dvostrukih USB utora možete upotrijebiti za punjenje smartphonea, tableta, digitalnih fotoaparata itd., što će vam oduzeti gotovo jednako vrijeme kao i tijekom napajanja standardnom električnom utičnicom. Također, nudi se i mogućnost tzv. „prolaznog punjenja“, čime se omogućuje punjenje uređaja i tijekom napajanja same baterije uređaja proizvedenom električnom energijom.

Ruksak sadrži V44 bateriju koja pruža konzistentnu snagu i sprječava probleme u opskrbi tijekom lošijih vremenskih uvjeta, a njegova trajna solarna ploča izrađena od etilen tetrafluoretilena (ETFE) traje čak tri puta duže od sličnih solarnih panela.

Energizer PowerKeep PRO Solar Executive Backpack

Fotografija: Amazon

Tvrtka iza marke Energizer u baterijskom je poslu od kraja 19. stoljeća, pa je stoga za pretpostaviti da se vrlo dobro razumiju u električnu pohranu i opskrbu. Njihov solarni ruksak sadrži  PK10K 10000mAh powerbank  koji se priključuje na osobne elektroničke uređaje putem mikro-USB kabela (uključeno u opremu). U slučaju pražnjenja powerbanka, uređaji se mogu napuniti direktno sa solarne ploče. Kao dodatni bonus, ruksak se može nositi i kao aktovka, što ga činim idealnim ne samo za slobodno vrijeme, već i za poslovne prilike.

BirkSun Solar Backpack

Fotografija: Amazon

Tvrtka BirkSun sa sjedištem u Los Angelesu, specijalizirala se za izradu „vrhunskih solarnih naprtnjača“, izrađenih od najbolje raspoloživih materijala.

BirkSun Solar Backpack koristi „najmoderniju solarnu ploču i ugrađenu bateriju“ kako bi napunio elektroničke uređaja s USB priključkom za oko dva sata. Također, ovaj lagani ruksak je vodootporan i otporan na ogrebotine, što ga čini idealnim za upotrebu na otvorenom prostoru.

Kingsolar Multiple Function Solar Backpack

Fotografija: Amazon

Kingsolar Multiple Function Solar Backpack izrađen je od  izdržljivih, vodootpornih tkanina i metalnih patentnih zatvarača, a sadrži dva ugrađena USB punjača, kao i ugrađeni kabel za punjenje, kako bi se izbjegli svi eventualni problemi tijekom povezivanja. Za pretvaranje Sunčevog zračenja u korisnu električnu energiju, ruksak sadrži visoko učinkoviti solarni panel jačine 12 W.

ECEEN Solar Hiking Backpack

Fotografija: Amazon

Kao što i ime upućuje, ECEEN Solar Hiking Backpack dizajniran je u skladu s potrebama svih entuzijasta koji vole provoditi vrijeme na otvorenom. Iako ruksak omogućuje punjenje osobnih elektroničkih uređaja korištenjem solarne energije, ne sadrži internu baterijsku pohranu (zbog dodatne težine).

Ruksak, koji teži manje od 1,5 kg, nudi i nekoliko drugih značajki koje će svakako biti korisne tijekom boravka na otvorenom. Konkretno, sadrži spremnik od 1,8 L, koji korisnicima pomaže da ostanu hidratizirani dok su u pokretu. Također, ima i mnoštvo džepova i odjeljaka koji su praktični za spremanje potrebne opreme, a izrađen je od PVC tkanine otporne na razne vremenske uvjete.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Hodanjem do električne energije

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

U Arapskoj pustinji nalazi se najveće svjetsko „virtualno baterijsko skladište“

Ujedinjeni Arapski Emirati vole rušiti svjetske rekorde, što im, naravno, omogućuje obilje nafte. Zemlja s najvišom zgradom, najvećim spremištem za desaliniziranu vodu i jednom od najvećih solarnih farmi na svijetu, sada na svoj popis svjetskih rekorda može dodati i najveće svjetsko virtualno baterijsko skladište.

Havaji odsad imaju najveće solarno-baterijsko postrojenje na svijetu

Geološki najstariji havajski otok Kauai postao je središte najvećeg solarno-baterijskog postrojenja na svijetu, sastavljenog od fotonaponskih ćelija kapaciteta 28 megavata te 20-megavatnog sustava litij-ionskih baterija, a procjenjuje se kako će svojim radom postrojenje svake godine nadoknaditi potrošnju od čak 3,7 milijuna galona dizela.

Šveđani razvili tekuće gorivo za desetljetnu pohranu Sunčeve energije

Uz sve prednosti koje donosi korištenje obnovljive energije, još uvijek ne postoji jeftin, učinkovit i dugoročan način pohrane generirane energije. No, švedski znanstvenici ponudili su rješenje u obliku specijaliziranog tekućeg goriva u kojem bi solarna energija mogla ostati pohranjena i do 18 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER