Gradi se sustav odvodnje Srima-Vodice-Prvić-Tribunj

Europa daje preko 200 milijuna kuna za naše čisto more

Pri kraju je prva faza radova zajedno s bio pročišćivačem iz kojeg će u more u predjelu otoka Logorun oticati pročišćena voda

Do kraja ovog mjeseca Grad Vodice u suradnji s Hrvatskim vodama prema fondovima Europske unije aplicirat će projekt druge faze izgradnje Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Srima – Vodice – Tribunj.

Vrijednost druge faze izgradnje  kanalizacijskog sustava iznosi 250 milijuna kuna plus PDV i bit će financirana prema istom modelu kao i prva faza. Dakle, 75 posto novca ili 187 milijuna kuna bit će osigurano iz europskih fondova, po 10 posto sredstava namaknut će "Hrvatske vode" i Ministarstvo zaštite okoliša, dok će Grad Vodice participirati sa samo pet posto sredstava. U sklopu ovog projekta izgradit će se preostale crpne stanice u Vodicama, Srimi i na otoku Prviću. Nadalje, izgradit će se i cjelokupna sekundarna mreža u dužini od 70 kilometara, što znači da će kanalizacijska mreža stići do vrata svih kuća na vodičkom području. Paralelno s njome, instalirat će se i 35 kilometara nove vodovodne mreže.

Inače bespovratna sredstva EU za prvu fazu ovog projekta u iznosu od gotovo 85 milijuna kuna  dodijeljena su u rujnu 2015. godine otkada traju radovi. Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Selina, između Vodica i Tribunja s ispustom kod otoka Lugoruna, u završnoj su fazi. Planirani završetak građevinskih radova je siječanj 2018., a puštanje u pogon odnosno dobivanje uporabne dozvole je planiran na jesen 2018. godine.

Otpadne vode koje budu dolazile u uređaj neće se odmah pročišćavati, već će se taj proces odvijati preko aktivnog mulja SBR (sekvencijalni šaržni reaktor) tehnologijom. Drugim riječima, radi se o bakterijama koje se postepeno uzgajaju do određenog dovoljnog broja, nakon čega počinje pravo pročišćavanje i dobivanje čiste vode koja se potom ispušta u more.

Očekuje se da će do kroz narednih pola godine biti odobrena sredstva iz EU fondova,  početak druge faze radova planiran je za kraj 2018. godine, a završetak za kraj 2022. godine. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, turističke Vodice i susjedna naselja za četiri godine imat će u funkciji ovaj novi sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, s kanalizacijskim priključcima do svake kuće. Time će se konačno moći reći zbogom septičkim jamama, koje su do sada bile veliki problem ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Infovodice/ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Projekt „Drava LIFE“: Novi život za Dravu

Bili smo dio male ekipe novinara koja je imala jedinstvenu priliku zaploviti Dravom s članovima tima Drava LIFE projekta kroz dvije županije, Međimursku i Koprivničko-križevačku, uz granicu Hrvatske i Mađarske. Krenuli smo iz Donje Dubrave u Međimurju, a nakon kratkog osvježenja našu četverosatnu vožnju čamcem puni dojmova završili smo u blizini Repaša u Općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Osijeku se gradi najsuvremeniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj

U Osijeku su u punom jeku radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV) grada Osijeka. Bit će to najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode s ovoga područja, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER