Novi poziv za natječaj „WIFI4EU”

Izgradnja pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima

Europska komisija je ponovno otvorila poziv za natječaj „WIFI4EU”. Prijave će biti otvorene do petka, 9. studenoga 2018. godine do 17 sati.

Pozivom se osigurava 120 milijuna eura za investicije u otvoreni pristup bežičnom internetu u javnim prostorima kroz uspostavu „free WiFi“ zona u parkovima, na trgovima, u knjižnicama, muzejima i drugim zgradama javne namjene.

Gradovi i općine se putem ovog Poziva mogu prijaviti za vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima. Podsjetimo, isti je Poziv Komisija otvorila u lipnju 2018. godine, ali ga je bila prisiljena obustaviti zbog tehničkih problema koji su nastali zbog preopterećenosti stranice za podnošenje prijava. Zbog toga se svi prijavitelji nisu mogli prijaviti pod jednakim uvjetima, što je jedno od najvažnijih načela pri korištenju sredstava europskih poreznih obveznika.

„Najbrži prst ili tko prvi, njegova djevojka“

Europska komisija i dalje ustraje u metodi dodjele vaučera najbržim prijaviteljima, odnosno u metodi koja je kod nas poznatija pod nazivom „najbrži prst” ili “tko prvi, njegova djevojka”. Tako će samo 2.800 najbržih prijavitelja - gradova i općina, dobiti vaučer u okviru ovoga Poziva, uz uvjet da svakoj državi članici budu dodijeljeno barem 15 vaučera.

Komisija ipak najavljuje kako će u sljedeće dvije godine objaviti još tri „WIFI4EU” poziva, jedan u svakih 6 mjeseci, što bi ipak moglo zadovoljiti potrebe svih zainteresiranih prijavitelja, a time i građana Europske unije koji će u svojim gradovima dobiti besplatan WiFi, oslobođen od reklama i od prikupljanja osobnih podataka.

Više informacija na internetskom portalu www.WiFi4EU.eu.

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Benkovcu 15.000 eura za postavljanje WiFi točaka

Europska komisija je objavila rezultate prvog Poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odabrano je 2.800 gradova i općina kojima su dodijeljeni vaučeri vrijedni 15.000 eura, a među njima je i Grad Benkovac iz Zadarske županije.

Program WiFi4EU

Europska komisija je pokrenula internetski portal WiFi4EU. Pozivaju se općine u cijeloj Europi da se prijave na prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER