Jučer je obilježen drugi Svjetski dan bez slamki

Svakodnevno se u svijetu koristi i baca jedna milijarda jednokratnih plastičnih slamki!

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, završit će odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina te će nadživjeti i nas i naše potomke.

Slamke onečišćuju naše rijeke i plaže, naša mora i oceane, no najgore od svega, odgovorne su za smrt brojnih morskih životinja. Pomislite na to kada ih koristite. Svakog dana u svijetu se koristi i baca jedna milijarda jednokratnih plastičnih slamki! Svake godine Europljani koriste nevjerojatnih 36 milijardi slamki i to se treba promijeniti.

Prije dvije godine dvije francuske inicijative pokrenule su borbu protiv upotrebe plastičnih slamki – Bas les Pailles i Bye Paille, koje podižu svijest građana i poduzetnika o štetnom okolišnom utjecaju plastičnih slamki, kao i o alternativama plastici za jednokratnu uporabu.

Bas Les Pailles je neprofitna organizacija koja je pokrenula peticiju za zabranu plastičnih slamki u Francuskoj i to uz potporu 180.000 građana, dok je Bye Paille projekt neprofitne organizacije Low Carbon France, koja pomaže i savjetuje vlasnike kavana, barova i restorana pri napuštanju korištenja ovog štetnog plastičnog proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Dana 3. veljače 2018. godine više od 30 zemalja pridružilo se obilježavanju prvog Svjetskog dana bez slamki uz sudjelovanje 2.000 volontera iz cijelog svijeta. Ove godine situacija je već bitno drukčija. Podsjetimo, u prosincu prošle godine postignut je okvirni dogovor kojim se u Europskoj uniji od 2021. godine zabranjuje upotreba plastike za jednokratnu upotrebu, a među njima su i plastične slamke. Okvirni dogovor još trebaju službeno potvrditi sve zemlje članice EU-a, kao i Europski parlament i Vijeće, no očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine. 

Drugi Svjetski dan bez slamki obilježen je tako u potpuno drukčijem okružju i to jučer, 2. veljače 2019., održavanjem manifestacija u desetak francuskih i još nekoliko europskih i svjetskih gradova.

Tvrtke koje proizvode plastične slamke moraju preuzeti svoju odgovornost i to na način da se prebace na proizvodnju papirnatih i biorazgradivih slamki, ali promjena je u rukama potrošača jer pića možemo naručiti i bez slamčica!

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika

Prema Europskoj komisiji, više od 80 % otpada u morima čini plastika, dok proizvodi navedeni u okvirnom dogovoru čine čak 70 % ukupnog plastičnog otpada u morima. Zbog svoje spore razgradnje, plastični se otpad akumulira u morima, oceanima i na plažama u EU i širom svijeta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, tuljani, kitovi i ptice te ribe i školjke čime prodiru u lancu ljudske prehrane. Iako je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je osigurati bolje gospodarenje, recikliranje i ponovno korištenje. Kada se nalazi u otpadu, ekonomski utjecaj plastičnih masa ne obuhvaća samo izgubljenu ekonomsku vrijednost materijala nego i troškove čišćenja i gubitak za turizam, ribarstvo i transport.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sretan vam Svjetski dan bez slamki!

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, najčešće završava odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina te će nadživjeti i nas i naše potomke.

Danas se obilježava Svjetski dan bez slamki

Plastične slamke ugrožavaju život na našem planetu! Ovaj plastični proizvod koji se koristi manje od 10 minuta, završit će odbačen negdje na našem planetu na više od 200 godina te će nadživjeti i nas i naše potomke.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER