EU razmatra usvajanje zakona o zabrani mikroplastike

STOP namjernom dodavanju nepotrebne mikroplastike proizvodima

Europska agencija za kemikalije podnijela je prijedlog za ograničenje čestica mikroplastike koje se namjerno dodaju različitim proizvodima koje koriste sami potrošači ili tvrtke. Ukoliko se usvoji, količina mikroplastike u EU koja ulazi u okoliš mogla bi se smanjiti za 400 tisuća tona u narednih 20 godina.

Problem mikroplastike

Iako je po svojoj definiciji sitna, mikroplastika predstavlja velik okolišni problem. Ona onečišćuje tlo, ugrožava živote morskih organizama te ulazi u hranidbeni lanac te se pretpostavlja da tako može potencijalno utjecati i na zdravlje ljudi – iako to područje još nije dovoljno istraženo.  

Europska agencija za kemikalije (engl. European Chemicals Agency – ECHA) je krajem siječnja dala prijedlog novog zakona kojim bi se zabranilo 90 posto mikroplastike koja se danas koristi u Europi. U slučaju njegovog usvajanja, količina (mikro)plastike koja ulazi u okoliš mogla bi se drastično smanjiti.

Veliki utjecaj na okoliš – utjecaj na glavno ljudsko pravo

Prema ECHA-i, Europa svake godine u okoliš ispusti gotovo 40.000 tona mikroplastike – sitnih čestica plastike, promjera obično manjeg od pet milimetara. Izvori mikroplastike u okolišu su različiti proizvodi poput kozmetičkih proizvoda, deterdženata, boja, tinte i premazi, građevinski materijal, određeni medicinski proizvodi te gnojiva.

ECHA predlaže zabranu upotrebe oko 90 posto mikroplastike, posebno one koju proizvođači dodaju svojim proizvodima kako bi povećali dobit ili zato što je prikladnija opcija od alternativa, a ne zato što je prijeko potrebna. Naime, proizvodi u koje se danas dodaje mikroplastika, prije 20 godina stavljali su se na tržište bez mikroplastike. Dakle, i danas je zasigurno moguće izbjeći čestice mikroplastike i proizvesti kvalitetne proizvode. 

Ako EU usvoji ovu zabranu mikroplastike, količina čestica mikroplastike koje ulaze u okoliš tijekom sljedeća dva desetljeća smanjit će se za 440.000 tona.

„Mikroplastika izaziva sve veću zabrinutost za brojna ljudska prava“, rekao je Baskut Tuncak, UN-ov izvjestitelj za ljudska prava u ekološki prihvatljivom upravljanju i odlaganje opasnih tvari i otpada, za The Guardian. „Koraci koje predlaže ECHA potrebni su kako bi se sadašnjim i budućim generacijama osiguralo uživanje u onome što je njihovo ljudsko pravo, a to je čist, zdrav i održiv okoliš“, dodaje Tuncak.

Europa u iščekivanju odluke i daljnje provedbe zabrane

Na žalost, bit će potrebno još neko vrijeme za stupanje ove zabrane na snagu, ako se ona uopće i usvoji. Prema The Guardianu, znanstveni odbor ECHA-e provest će sljedećih 15 mjeseci u razmatranju zabrane mikroplastike i sastavljanju mišljenja koje će poslati Europskoj komisiji, izvršnoj ruci EU-e.

Komisija će tada imati tri mjeseca za razmatranje istoga i pripremu zakona. Nakon toga bi moglo proći još osam mjeseci prije nego li se počnu primjenjivati bilo kakva ograničenja u vezi upotrebe mikroplastike propisana donesenim zakonom.

Ipak, ohrabruje nas spoznaja da se ipak nešto radi na planu rješavanja jedne vrste onečišćujućih tvari koja uništava naš planet.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

U svega 6 sati milijarde akumuliranih čestica mikroplastike u tijelima školjkaša

Jedna od najvećih zabrinutosti oko proliferacije mikroplastike u svjetskim oceanima jest da je vrlo lako moguće njeno prenošenje hranidbenim lancima sve do čovjeka, a novo provedeno istraživanje dalo je zabrinjavajuće rezultate o brzini kojom se te sićušne čestice plastike mogu akumulirati u tijelima školjkaša.

U bebama pronađeno daleko više mikroplastike nego u odraslim osobama

Nakon što su 2018. godine čestice mikroplastike po prvi put pronađene u ljudskoj stolici, najnovije istraživanje američkih znanstvenika otkriva razlog za još veću zabrinutost. Po svemu sudeći, bebe u svojim malim tijelima imaju i do 15 puta više mikroplastike nego odrasli!

Mikroplastika leti zrakom zahvaljujući mrskim insektima

Poznato je da onečišćenje svjetskih oceana plastičnim otpadom predstavlja jedan od gorućih okolišnih problema našeg planeta, no znanstvenici su upravo otkrili novi način kojim se mikroplastika drugim hranidbenim lancima iz voda širi i na kopnene životinje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER