„Zajednička politika hrane” nudi plan B za europske prehrambene sustave

ZMAG nastavlja raditi na održivim politikama hrane

U Europskom parlamentu predstavljen je dokument „Zajednička politika hrane za Europu”

U Europskom parlamentu prošli tjedan predstavljen je nacrt reforme europskih prehrambenih sustava „Zajednička politika hrane za Europu”, kojim se prikazuje vizija zajedničke politike hrane temeljena na trogodišnjem participativnom istraživanju Međunarodnog panela stručnjaka za održive prehrambene sustave (IPES-Food) i sudjelovanju preko 400 poljoprivrednika, prehrambenih poduzetnika, aktivista civilnog društva, znanstvenika i kreatora politike, među kojima je bio i delegat ZMAG-a, Zelene mreže aktivističkih grupa.

Zajednička politika hrane važna je tema za rješavanje problema klimatskih promjena, sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, obuzdavanje pretilosti i stvaranje održive poljoprivrede za buduće generacije. U izvješću se iznosi 80 konkretnih prijedloga za reformu i nudi politički okvir koji određuje smjer kretanja za cjelokupni prehrambeni sustav, usklađujući različite sektorske politike koje utječu na proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, i preusmjeravajući sve akcije prema prelasku na održive modele. Ovo izvješće je i svojevrsan poziv na akciju europskim institucijama da provedu održivu politiku hrane za Europu.

Kao član Europske mreže solidarne ekonomije RIPESS, ZMAG je bio dio radnih skupina koje su mjesecima pripremale izradu dokumenta o održivim politikama hrane za EU do 2020. godine. Predstavnik ZMAG-a u Međunarodnom panelu zaduženom za izradu nacrta bio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

„Izvještaj Zajednička politika hrane za Europu je najambiciozniji razvojni plan za održive i pravedne politike hrane. Takve ambiciozne i napredne iskorake imamo na gradskim i regionalnim razinama, ali nemamo na nacionalnim i europskim razinama i zato je ovaj dokument neopisivo važan. On nam je putokaz kako da cijelu Europsku Uniju učinimo prostorom koja će se prema hrani odnositi kao prema ljudskom pravu i kao proizvodu održivog odnosa prema resursima i ekosustavima. Izvještaj nam je i alat kako da prekinemo s dvosmislenim i kontradiktornim politikama i zakonima koji su vezani za hranu: imamo kampanje protiv nezdrave hrane, a takva hrana je sveprisutna i jeftina, imamo pozive mladima da se počnu baviti proizvodnjom hrane, a istovremeno pristup poljoprivrednom zemljištu i tržištu je sve više organičen i kontroliran od nekoliko velikih agrokorporacija.“ - izjavio je Dražen Šimleša.

ZMAG / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Borzan: Porezi nisu jedini način poboljšanja zdravlja zajednice

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda - od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do  najmanje zdravog crvenog „E“.

IPCC upozorava na nužnost zaštite i održive uporabe tla

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change) nedavno je objavio izvještaj pod nazivom Special Report of Climate Change and Land koji ukazuje na sve veću izloženost tla utjecaju ljudi i klimatskih promjena te se njime poziva na bolje upravljanje i promjenu prehrane svjetske populacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER