U Beogradu najavljena izgradnja novog linearnog parka dužine 4,6 km

Gradska općina Stari grad posljednjih godina ulaže značajne napore s ciljem stvaranja zdravijeg okoliša i podizanja kvalitete života za sve njezine građane. Provode se aktivnosti ozelenjivanja javnih površina, rješavaju komunalni problemi te ulaže u škole i dječje vrtiće, obnovu fasada i dr.

Mestre: Park San Giuliano proširuje se za dodatnih šest hektara

Odobren je projekt proširenja Parka San Giuliano i dovršetka trga Piazza della Laguna u Mestrama kraj Venecije. Park će se proširiti za dodatnih šest hektara, opremiti suvremenom rasvjetom i urbanom opremom te obogatiti velikim brojem različitih vrsta stabala i niskog raslinja. Novi trg dobit će amfiteatralno gledalište do kojeg će voditi staze okružene zelenilom.

Polarni medvjed Tom uginuo nakon preseljenja u kazahstanski Almati

Prema tvrdnjama Zoološkog vrta u Almatiju, Tomovo uginuće uzrokovala je intoksikacija organizma zbog „dugotrajne bolesti“. Ravnatelj Zoološkog vrta u Pragu, Miroslav Bobek, priopćio je danas kako je medvjed iz Praga u Kazahstan otišao bez ikakvih naznaka bolesti.

Objavljen pobjednik izbora za varaždinsko Stablo godine 2024.

Na prvom izboru Stabla godine Europskog grada drveća 2024. pobijedila je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole. Pobjedničko stablo dobilo je 868 glasova, a nominirala ga je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole.

U sklopu Dana Sveučilišta u riječkom Kampusu otvoren „Žilavi park“

„Žilavi park“ novouređena je javna površina za sport, igru i druženje uređena u sveučilišnom Kampusu kao dio projekta „Zelena tranzicija Sveučilišta u Rijeci: provedba ciljeva održivog razvoja UN-a i Europskog zelenog plana“. Otvaranje „Žilavog parka“ ujedno je bio prvi događaj u sklopu 51. Diesa Academicusa Sveučilišta u Rijeci.

Francuske željeznice puštaju u prodaju 50.000 karata po cijeni od pet eura

Francuski nacionalni željeznički prijevoznik (SNCF) prije dvije godine uveo je dodatnu uslugu niskotarifnih vlakova OUIGO Train Classique kojom povezuje 20 nacionalnih odredišta po vrlo povoljnim cijenama. Obilježavajući dvogodišnjicu ove usluge, SNCF u utorak kreće s promotivnom prodajom 50 000 karata po cijeni od samo pet eura.

Puno je razloga zašto biste na Svjetski dan pčela trebali posjetiti Ljubljanu

Svjetski dan pčela u Ljubljani će se obilježiti brojnim događanjima, između ostalog, probama meda i pčelinjih proizvoda te upoznavanjem građana s projektom „Čebelja pot“ („Put pčela“). Dva dana kasnije, na Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja, u Stritarjevoj ulici organizirat će se ljubljanski festival bioraznolikosti Raznoživo.

Split: Održana zabava i edukacija za djecu u školskom botaničkom vrtu OŠ Skalice

Učenici Ekonomske i upravne škole Split, zajedno s učenicima srednje škole Marco Polo Liceo Artistico Venezia, u školskom botaničkom vrtu Osnovne škole Skalice organizirali su događanje s ciljem podizanje svijesti o onečišćenju mora među mladima. Pritom su se koristili interaktivnom igrom s flash-karticama naziva „Igram da zaštitim more“.

HAPIH i EFSA najavili edukacijsku kampanju „SAFE2EAT“

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) najavile su početak edukacijske kampanje kojoj je cilj povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane i potaknuti ih da kritički promišljaju o onome što jedu. Kampanjom se želi ojačati povjerenje potrošača u EU sustav sigurnosti hrane, koji jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji sigurna za konzumaciju.

RokPoluotok – Uskoro počinje plivanje oko istarskog poluotoka!

Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne obale Istre i plivanjem više od stotinu kilometara od Preluka do Pule.

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

Počela provedba Interreg projekta 3EFISHING

Započeo je novi Interreg projekt 3EFISHING kojim će se na brodovima talijanske i hrvatske flote Jadranskog mora uvesti hibridni pogon te time implementirati strategija Europskog zelenog plana s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, izvijestio je Institut za oceanografiju i ribarstvo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER