Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Kraj nestašica struje u Južnoj Australiji

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Američka tehnološka kompanija Tesla završila je instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunila rok od sto dana za njegovo uključivanje. Vijest o dovršetku najveće litij-ionske baterije na svijetu objavile su prošlog četvrtka južnoaustralske vlasti na čijem će području baterija funkcionirati kao zaštitni mehanizam za državnu elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Kapacitet baterije osigurat će opskrbu za 30 tisuća kućanstava u trajanju od sat vremena, a energiju će proizvoditi vjetropark Hornsdale kraj Jamestowna u vlasništvu francuske kompanije za obnovljivu energiju Neoen.

Pri sklapanju ugovora 29. rujna ove godine izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je da neće naplatiti instalaciju baterije ako radovi ne budu dovršeni u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora. Kako je Tesla uspio dovršiti posao u zadanom roku, a na dan potpisivanja ugovora instalacija je već bila napola gotova, južnoaustralske vlasti tek trebaju objaviti koliki će iznos platiti za bateriju koja je dio šireg projekta u vrijednosti od 390 milijuna USD, usmjerenog na osiguranje isporuke energije u državi koja je najovisnija o obnovljivoj energiji.

Južna Australija je u veljači pretrpjela niz nestašica struje uslijed preopterećenja mreže, a na njih se u rujnu nadovezala oluja koja je uništila dalekovode i drugu ključnu infrastrukturu zbog čega je 1,7 milijuna građana širom zemlje ostalo bez struje. Osim Južne Australije ugrožena je opskrba i susjedne savezne države Victoria, gdje je u ožujku zatvorena jedna od najvećih elektrana na ugljen.

Do nestašica dolazi kada potražnja nadmaši opskrbu, a australski energetski regulator u tom slučaju nalaže energetskim kompanijama da obustave isporuku struje kućanstvima radi zaštite elektroenergetske mreže.

Procjenjuje se kako će porezni obveznici Južne Australije financirati Teslinu bateriju s oko 50 mil. USD, no zauzvrat će država u cijelosti upravljati kapacitetom baterije kako bi se izbjegle nestašice struje zbog preopterećenja sustava.

„Dok drugi samo pričaju, mi realiziramo naš energetski plan kojim šaljemo jasnu poruku da će Južna Australija zahvaljujući baterijskom skladištenju energije biti predvodnik na području obnovljivih izvora energije i omogućiti energiju za sve svoje građane“, kazao je premijer te savezne države Jay Weatherill.

VEZANE VIJESTI

Stvaranje povijesti: Tesla uključio najveću bateriju na svijetu

Južna Australija službeno je u petak aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Podvig je postignut ponajviše zahvaljujući izvršnom direktoru Tesle. Podsjetimo se, Elon Musk se odvažno okladio da će uspjeti instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije jačine 100 MW u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora.

Tesla najavio gradnju još jedne masivne baterije u Australiji

Američka tehnološka tvrtka Tesla je krajem 2017. godine u Jamestownu u južnoj Australiji aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Nakon malo više od mjesec dana izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je gradnju još jedne masivne baterije u australskoj saveznoj državi Victoria.

Hyundai nadmašio Teslu

Južnokorejski gigant – Hyundai Electric & Energy Systems kroz tri će mjeseca dovršiti instalaciju masivne litij-ionske baterije u industrijskom gradu Ulsanu te će sa sustavom od 150 MW nadmašiti Teslin postojeći 100-megavatni pogon u Južnoj Australiji

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER