Tesla najavio gradnju još jedne masivne baterije u Australiji

Nedugo nakon uspješnog uključivanja najveće baterije na svijetu

Američka tehnološka tvrtka Tesla je krajem 2017. godine u Jamestownu u južnoj Australiji aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Nakon malo više od mjesec dana izvršni direktor Tesle, Elon Musk najavio je gradnju još jedne masivne baterije u australskoj saveznoj državi Victoria.

Australija na energetskoj prekretnici

O revolucionarnoj i najvećoj litij-ionskoj bateriji na svijetu već se sve zna. Elon Musk, izvršni direktor Tesle reagirao je na izazov australskog milijardera Mikea Cannon-Brokesa i odvažno se okladio da će uspješno instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije ukupne snage 100 MW u roku 100 dana od potpisivanja ugovora. Izazov je uspješno izvršen, a tvrtka Tesla instalirala je Powerpack baterijski sustav čak mjesec i pol dana prije postavljenog roka.

Time je u Australiji 1. prosinca 2017. godine instalirana najveća litij-ionska baterija na svijetu, koja će joj pomoći u rješavanju problema elektroenergetske krize.

U Tesli pak ne miruju: ponovno u suradnji s francuskom energetskom tvrtkom Neoen najavljuje se gradnja još jednog masivnog baterijskog sustava u australskoj saveznoj državi Victoria.

Novi projekt neće biti tolike snage kao posljednji, niti će se pridržavati Muskovog prethodnog jamstva o gradnji unutar 100 dana. Ukupna snaga planiranog baterijskog sustava iznosit će 20 MW, a bit će povezan s budućom vjetroelektranom Bulgana Green Power Hub ukupne snage 204 MW, a koja se planira graditi u zapadnoj Viktoriji. Puštanje u pogon očekuje se tek sredinom 2019. godine.

Rješavanje problema energetske nesigurnosti

Teslin Powerpack baterijski sustav instaliran u južnoj Australiji isključivo je izgrađen radi rješavanja problema nestašice električne energije zbog preopterećenja sustava, osiguravajući time stabilnost elektroenergetske mreže, dok će ovaj u Viktoriji osiguravati energiju za staklenički kompleks Nectar Farms, a možda će se u budućnosti povezati i na elektroenergetsku mrežu.

Kao što smo nedavno vidjeli u Portoriku, Australiji i ostalim dijelovima svijeta, energetska nesigurnost je postala glavno pitanje suvremenog svijeta. Stoga prijelazom na obnovljive izvore energije možemo izbjeći probleme nestašice električne energije uzrokovane prirodnim katastrofama i povećanjem temperatura, istodobno rješavajući probleme ugljičnih emisija odgovornih za klimatske promjene.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Dovršena instalacija najveće litij-ionske baterije na svijetu

Tesla je završio instalaciju svog Powerpack sistema baterija za pohranu energije jačine 100 MW i time ispunio rok od sto dana za njegovo uključivanje. Najveća litij-ionska baterija na svijetu funkcionirat će kao zaštitni mehanizam za australsku elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice energije.

Stvaranje povijesti: Tesla uključio najveću bateriju na svijetu

Južna Australija službeno je u petak aktivirala najveću litij-ionsku bateriju na svijetu. Podvig je postignut ponajviše zahvaljujući izvršnom direktoru Tesle. Podsjetimo se, Elon Musk se odvažno okladio da će uspjeti instalirati i pustiti u rad sustav baterija za pohranu energije jačine 100 MW u roku od 100 dana od potpisivanja ugovora.

Hyundai nadmašio Teslu

Južnokorejski gigant – Hyundai Electric & Energy Systems kroz tri će mjeseca dovršiti instalaciju masivne litij-ionske baterije u industrijskom gradu Ulsanu te će sa sustavom od 150 MW nadmašiti Teslin postojeći 100-megavatni pogon u Južnoj Australiji

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER