Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Endem Mediterana, lijepa periska, lostura ili palastura, kako god je nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog parka prirode!

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

Navedeno istraživanje u PP Telašćica donedavno je pokazivalo oko 30 % mortaliteta, a u uvali Magrovica je početkom rujna zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo. Svega tri mjeseca kasnije dogodio se 100-postotni pomor populacije.

„Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena kritično ugroženom (CE) novom evaluacijom Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature - IUCN)“, navode u Društvu istraživača mora - 20000 milja.

„Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura ili palastura, kako god je nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog parka prirode nakon što smo podijelili rezultate istraživanja na području Park prirode Lastovsko otočje Nature Park Lastovo Islands krajem listopada“, dodaje se u priopćenju.

Napori se još uvijek ulažu na sjevernom Jadranu te se u Društvu istraživača mora - 20000 milja nadaju da će se isplatiti.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

Što se ovog ljeta dogodilo s plemenitom periskom?

Najveći endemski školjkaš Mediterana, plemenita periska (Pinna nobilis), strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Poznata je i pod imenima lostura, loščura i palastura, a rasprostranjena je na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja Jadrana.

Uključite se u zaštitu plemenite periske

U Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike prošlog je tjedna održan sastanak na temu ugroženosti strogo zaštićene plemenite periske (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER