Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Trgovački centar ReTuna Återbruksgalleria ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

Otvoren 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma, trgovački centar ReTuna (ReTuna Återbruksgalleria) nastoji biti još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoliša. Ovaj se trgovački centar nalazi tik do lokalnog centra za reciklažu, gdje posjetitelji mogu ostaviti svoje neželjene i iskorištene predmete kojima će se dati novi život, nova namjena i dom tako što će se najprije popraviti ili prepraviti, a zatim distribuirati trgovinama u trgovačkom centru.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Također, ReTuna nije samo još jedan običan trgovački centar, već je i centar za edukaciju u kojem se organiziraju razna događanja, radionice, predavanja i tematski dani usredotočeni na održivost. Nadalje, ovaj trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante, a njegove prodavaonice sudjeluju u nacionalnom programu koji subvencionira plaće novodoseljenih stanovnika Švedske te nudi tečajeve za obrazovanje odraslih osoba.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Osim što je prvi trgovački centar svoje vrste, ReTuna također potiče životni stil zero waste – kako umanjivanjem osjećaja potrebe kupaca za neprestanom kupovinom  novih, često nepotrebnih proizvoda, tako i poticanjem doniranja predmeta koji im više nisu potrebni. Koncept centra ne zasniva se samo na privlačenju ciljne skupine potrošača, već i na promicanju održivosti, a zahvaljujući tome ovaj švedski trgovački centar može biti uzor mnogim trgovinama koje svojim poslovanjem potiču tranziciju prema kružnom gospodarstvu.

  • © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

IKEA nastavlja s prodajom rabljenog namještaja u švedskom centru ReTuna Återbruksgalleria

Prošle godine u second hand trgovačkom centru ReTuna Återbruksgalleria svoju trgovinu otvorio je i švedski gigant namještaja IKEA. Budućnost trgovine u početku nije bila posve sigurna te se planirao samo probni šestomjesečni rad. Nasreću, trgovina je ostala otvorena tijekom cijele pandemijske godine, a dobra je vijest da će raditi i tijekom 2022. godine.

I Budim i Pešta imaju svoje zero waste trgovine

Nedavno smo izvijestili o uvođenju prve pariške eksperimentalne zero waste ulice kojom se količina otpada u francuskom glavnom gradu planira smanjiti za 10 % ili oko 50 kg godišnje po stanovniku, a naveli smo i primjere prvih hrvatskih zero waste trgovina. Sada vas vodimo našim istočnim susjedima koji su u svom glavnom gradu ove godine otvorili prve zero waste trgovine na obje strane Dunava.

U Katowicama urbani namještaj izrađuju od recikliranog tekstila

Krajem srpnja na jednom od središnjih gradskih trgova poljskih Katowica uređen je mali park čiji je urbani namještaj izrađen od recikliranog tekstila. Jedan od najvećih poljskih gradova ovim primjerom ponovno pokazuje svoju predanost održivosti i ublažavanju učinaka klimatskih promjena, kao i zaštiti urbanog okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER