IKEA nastavlja s prodajom rabljenog namještaja u švedskom centru ReTuna Återbruksgalleria

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti, a ovaj se švedski trgovački centar uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu

Prošle godine u second hand trgovačkom centru ReTuna Återbruksgalleria svoju trgovinu otvorio je i švedski gigant namještaja IKEA. Budućnost trgovine u početku nije bila posve sigurna te se planirao samo probni šestomjesečni rad. Nasreću, trgovina je ostala otvorena tijekom cijele pandemijske godine, a dobra je vijest da će raditi i tijekom 2022. godine.

ReTuna Återbruksgalleria je trgovački centar koji je namijenjen isključivo prodaji ponovno korištenih, organski ili održivo proizvedenih proizvoda. Otvoren je 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma i nastoji biti još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoliša. Ovdje se prodaje second hand odjeća, namještaj i elektronički uređaji, a smješten je uz lokalni centar za reciklažu, gdje lokalno stanovništvo, kao i tvrtke koje su ih proizvele poput tvrtke IKEA i drugih proizvođača, mogu ostaviti svoje neželjene i iskorištene predmete kojima će se dati novi život, nova namjena i dom tako što će se najprije popraviti ili prepraviti. Međutim, ovdje se od iskorištenih predmeta izrađuju i razni uporabni predmeti za kućanstvo, čime ovaj neobični trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta za lokalne obrtnike, ali i imigrante.

IKEA second hand pop-up trgovina u trgovačkom centru ReTuna Återbruksgalleria © Ingka Group

IKEA je prošle godine ovdje otvorila svoju trgovinu i to s ciljem istraživanja kako može pomoći lokalnom stanovništvu da kupuju, obnavljaju i prerađuju njihove proizvode kada im više nisu potrebni, ali i kako bi se kupci potaknuli na usvajanje načela kružnog gospodarstva. Trgovački centar ReTuna pokazao se kao izvrstan primjer promjene načina razmišljanja kupaca u smjeru održivosti i zaštite klime, a sada ima dodatnu ulogu u nastojanjima tvrtke IKEA da do kraja 2030. godine ostvari 'klimatski pozitivnu' transformaciju poslovanja te svakom proizvodu iz svog asortimana omogući prenamjenu, popravak, ponovno korištenje, preprodaju ili reciklažu. 

 

© Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Zahvaljujući dosadašnjim pozitivnim iskustvima trgovina IKEA u centru ReTuna nastavlja s radom i u 2022. godini kako bi pomogla u daljnjem razvoju poslovanja tvrtke, a naročito zbog istraživanja mogućnosti prodaje rabljenih proizvoda, njenog povećanja te, naravno, utjecaja na profitabilnost.

„Zanimanje za kupovinu rabljenih proizvoda je u velikom porastu te stoga podržavamo ovaj projekt u našem prelasku s linearnog poslovnog modela na kružni. Inovativni poslovni modeli koji su profitabilni i održivi, ​​kao što je IKEA second-hand pop-up trgovina u ReTuni, pomažu nam u ostvarenju našeg cilja, a zbog privilegije koju imamo kao veliki, globalni igrač, možemo preuzeti vodstvo, ali uvijek udružujući snage s drugima”, izjavio je Jonas Carlehed, voditelj održivosti tvrtke IKEA u Švedskoj.

ReTuna nije običan trgovački centar, već je i centar za edukaciju u kojem se organiziraju razna događanja, radionice, predavanja i tematski dani usredotočeni na održivost. Nadalje, ovaj trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante, a njegove prodavaonice sudjeluju u nacionalnom programu koji subvencionira plaće novodoseljenih stanovnika Švedske te nudi tečajeve za obrazovanje odraslih osoba © Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

Kako se navodi u priopćenju tvrtke IKEA, tijekom protekle godine dana rada njihove trgovine u centru ReTuna više od 80 % doniranog namještaja bilo je u izvrsnom stanju i mogao se ponovno ponuditi kupcima nakon čišćenja i manjih popravaka. Tako je putem ove trgovine u godinu dana drugi život dobilo više od 30.000 IKEA proizvoda, a osim toga testirane su i usavršene metode čišćenja i popravka koji omogućuju proširenje asortimana Buy Back na daleko veći broj proizvoda.

„Očito je da ovakav način poslovanja može uspjeti, iako naša trgovina tijekom pandemijske godine nije ostvarila veliku zaradu. No, temeljem pozitivnih iskustava vjerujemo da bi u budućnosti ovakva trgovina bila itekako isplativa, što je fantastično jer uistinu vjerujemo da je kružno gospodarstvo naša prava budućnost“, kazao je Carlehed.

© Lina Östling / ReTuna Återbruksgalleria  

IKEA stoga nastavlja raditi na pronalaženju novih rješenja za produljenje vijeka proizvoda i materijala čime se okreće prema budućnosti u kojoj održiva potrošnja postaje nova norma, s naglaskom na to kako, kada i što konzumirati, te učiniti održivi život lakim i pristupačnim za sve.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Prvi svjetski trgovački centar u kojem su svi proizvodi reciklirani

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.

EE otpad je najbrže rastući otpad u EU-u, a reciklira ga se samo 40 posto!

Elektronički uređaji i električna oprema sastavni su dio našeg svakodnevnog života koji je teško zamisliv bez perilica rublja i usisivača ili pametnih telefona i računala. No, otpad koji oni proizvode otežava smanjenje ekološkog otiska EU-a, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER