Beč nastavlja borbu protiv toplinskih otoka

Bečka gradska uprava nastavlja s prilagodbom klimatskim promjenama

Nakon ozelenjavanja fasade na zgradi metro stanice Spittelau preuredit će se i površina od oko 4.000 četvornih metara ispred nje

  • Vertikalni vrt na pročelju stanice Spittelau / © Wiener Linien

Bečka gradska uprava intenzivno ulaže u razne projekte kojima tijekom ljetnih mjeseci nastoji sniziti visoke temperature u pojedinim dijelovima austrijske prijestolnice, a ozelenjavanje fasada jedna je od važnih gradskih mjera s ciljem smanjivanja urbanih toplinskih otoka i borbe protiv klimatskih promjena.

U glavnom gradu Austrije dosad postoji već 150 „zelenih” fasada, a nedavno je i pročelje stanice metroa u neposrednoj blizini najpoznatije bečke spalionice otpada Spittelau u 9. okrugu Alsergrund ozelenjeno i pretvoreno u vertikalni vrt. Osim što uljepšava lice zgrade, kombinacija grmova, trajnica i raznog bilja doprinosi ugodnijoj mikroklimi grada.

  • Vizualizacija preuređene površine ispred metro stanice Spittelau © Mossburger OLN-office le nomade

No, ozelenjavanje ove fasade tek je početak, najavila je članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima. U lipnju započinje potpuno preuređenje javne površine od gotovo 4.000 kvadratnih metara ispred zgrade stanice Spittelau, a završetak obnove planiran je već za jesen ove godine. Umjesto asfalta taj će prostor dobiti brojne grmove i biljke te 26 novih stabala raznih vrsta koja će pružati hlad, a bit će postavljeno i mnogo novih klupa.

>>> Pročitajte još >>> Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Solarni moduli, koji će danju pružati hlad, a noću osvjetljavati nogostup, ovoj će površini dati poseban „štih“. Bit će postavljene i gumene cijevi koje ispuštaju finu vodenu maglicu i tako tijekom vrućih ljetnih dana rashlađuju prolaznike. Osim toga, građankama i građanima Beča ondje će na raspolaganju stajati stanica za unajmljivanje i vraćanje javnih bicikala.

  • Zelena fasada stanice Spittelau bečke podzemne željeznice; slijeva nadesno: članica Gradskog vijeća Ulli Sima, predsjednica okruga Alsergrund Saya Ahmad  i Günter Steinbauer, direktor poduzeća Wiener Linien / © PID/Christian Fürthner

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima ističe kako se u austrijskoj prijestolnici kontinuirano provode projekti ozelenjavanja fasada i stvaranja dodatnih zelenih oaza na mjestima na kojima je to moguće učiniti kako bi Beč ostao grad s visokom kvalitetom života.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grenfell Tower: Vertikalni vrt na paklenom tornju?

U Londonu su podijeljena mišljenja o sudbini tornja u kojem su prije četiri godine u stravičnom požaru život izgubile 72 osobe. Arhitekt Stefano Boeri želi ga pretvoriti u spomenik prirodi i bioraznolikosti.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER