Kina gradi drugu plutajuću solarnu farmu iznad zatvorenog rudnika ugljena

Kina je najveće svjetsko tržište čiste energije

Kineska državna energetska tvrtka China Three Gorges New Energy Co. gradi plutajuću solarnu farmu snage 150 MW i to površini jezera koje je formirano na urušenom rudniku ugljena u istočnom kineskom gradu Huainanu u pokrajni Anhui. Stari rudnik ugljena ponovno se rađa kao ogromno postrojenje obnovljivih izvora energije.

Kineska državna energetska tvrtka China Three Gorges New Energy Co. gradi plutajuću solarnu farmu snage 150 MW i to površini jezera koje je formirano na urušenom rudniku ugljena u istočnom kineskom gradu Huainanu u pokrajni Anhui, izvijestio je Bloomberg.

Izgradnja objekta u vrijednosti od jedne milijarde kineskih yuana ili 151 milijuna USD započela je u srpnju i već je djelomično povezana s mrežom. Očekuje se da će cijelo postrojenje biti pušteno u rad do svibnja 2018., a napajat će oko 94.000 kućanstava u punom kapacitetu.

Ovaj projekt će preuzeti naslov „najveće svjetske“ solarne farme od već sagrađene plutajuće solarne farme u istom gradu snage 40 MW, koju je također na površini jezera iznad starog rudnika ugljena sagradila tvrtka Sungrow Power Supply Co.

Velika prednost ova dva velika projekta nije samo u prenamjeni zatvorenih rudnika ugljena, već i u tome, kako navodi Svjetski gospodarski forum, što su plutajuće solarne farme daleko učinkovitije zbog hlađenja vode. Također, ove ogromne solarne farme će pomoći Kini u odmicanju od korištenja ugljena, najvećeg onečišćivača među fosilnim gorivima.

Kina je kao najveći proizvođač i potrošač ugljena, značajno povećala ulaganja u obnovljive izvore energije i ima više solarnih kapaciteta nego bilo koja druga zemlja u svijetu. S namjerom ulaganja od najmanje 361 milijardu USD u obnovljive izvore do 2020. godine, Kina će zasigurno ostati vodeća zemlja u zelenim investicijama.

VEZANE VIJESTI

IEA podiže petogodišnju prognozu rasta OIE nakon rekorda iz 2016. godine

Međunarodna agencija za energiju IEA je temeljem rekordne 2016. godine korigirala svoju prognozu o rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za sljedećih pet godina. Korekcija je uglavnom potaknuta povećanjem kapaciteta solarnih fotonaponskih sustava u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER