IEA podiže petogodišnju prognozu rasta OIE nakon rekorda iz 2016. godine

Transformacija tržišta električne energije

Međunarodna agencija za energiju IEA je temeljem rekordne 2016. godine korigirala svoju prognozu o rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za sljedećih pet godina. Korekcija je uglavnom potaknuta povećanjem kapaciteta solarnih fotonaponskih sustava u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA - International Energy Agency) korigirala je svoju prognozu o rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije za sljedećih pet godina nakon rekorda postignutih 2016. godine, uglavnom zahvaljujući porastu kapaciteta solarnih fotonaponskih sustava u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama.


U svom srednjoročnom izvještaju o tržištu obnovljivih izvora, IEA očekuje da korištenje obnovljivih izvora porasti za više od 920 gigavata, odnosno čak 43 posto do 2022. godine, kako zbog poticaja za dugoročna ulaganja u tehnologije s niskim emisijama ugljika, tako i zbog smanjenja smanjenje cijene proizvodnje energije uz pomoć sunca i vjetra.

 

Projicirani rast je znatno optimističniji i viši je za 12 posto u odnosu na IEA-inu prošlogodišnju prognozu


Prošle je godine korištenjem obnovljivih izvora energije (uključujući hidroenergiju, solarnu energiju, energiju vjetra, bioenergiju te energiju valova, plima i oseka) postignut još jedan rekord, a sama proizvodnja porasla je za 165 GW ili 6 posto više nego u 2015. godini.

 

Samo su kapaciteti solarnih fotonaponskih sustava porasli za čak 50 posto, i proizveli 74 GW više nego 2015. godine. Prvi put je zabilježeno da su solarni FN sustavi rasli brže od svih ostalih izvora energije, nadmašivši time i  elektrane na ugljen.


„Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora povećat će se za oko 1.000 GW do 2022. godine, što je polovica trenutnih kapaciteta elektrana na ugljen, za čiju smo izgradnju trebali 80 godina“, izjavio je direktor Agencije Fatih Birol.

 

„Ono čemu trenutno svjedočimo je rođenje nove ere solarnih FN sustava. Očekujemo kako će rast kapaciteta solarnih FN sustava biti veći od rasta bilo koje druge tehnologije obnovljivih izvora do 2022. godine“, dodao je Birol.

 

Brojni zagovornici zaštite okoliša proteklih su godina kritizirali Agenciju zbog podcjenjivanja rasta obnovljivih izvora energije i prekomjernog naglašavanja uloge fosilnih goriva.

 

Veliki doprinos Kine


Agencija predviđa kako će se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora do 2022. godine povećati za više od trećine sadašnje proizvodnje (6.012 TWh u 2016.) i to na 8.169 TWh, što odgovara kombiniranoj potrošnji električne energije u Kini, Indiji i Njemačkoj.

 

Obnovljivi izvori energije će za pet godina proizvoditi 29 posto svjetske energije, u usporedbi s 24-postotnim prošlogodišnjim predviđanjem.


„Iako će ugljen i dalje ostati najveći izvor proizvodnje električne energije u 2022. godini, bit će gotovo izjednačen s obnovljivim izvorima energije. Prošle je godine proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bila 34 posto manja u odnosu na proizvodnju elektrana na ugljen, no do 2022. godine ta će se razlika prepoloviti na samo 17 posto“, navodi se u izvještaju Agencije.

 

Kina će i dalje ostati neosporni predvodnik za obnovljive izvore energije i ostvarit će najveći rast kapaciteta, potaknuta gospodarskim poticajima i problemima onečišćenja zraka.

 

Unatoč političkoj nesigurnosti, Sjedinjene Države će ostati drugo tržište obnovljivih izvora energije, uglavnom zbog poreznih poticaja za solarne FN sustave.


Indijsko tržište bi do 2022. godine moglo nadmašiti Europsku uniju i izjednačiti se s tržištem SAD-a, zahvaljujući udvostručavanju trenutnih kapaciteta.

VEZANE VIJESTI

Kina gradi drugu plutajuću solarnu farmu iznad zatvorenog rudnika ugljena

Kineska državna energetska tvrtka China Three Gorges New Energy Co. gradi plutajuću solarnu farmu snage 150 MW i to površini jezera koje je formirano na urušenom rudniku ugljena u istočnom kineskom gradu Huainanu u pokrajni Anhui. Stari rudnik ugljena ponovno se rađa kao ogromno postrojenje obnovljivih izvora energije.

47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 kućanstava

Ovog petka puštena je u rad prva plutajuća solarna elektrana u Francuskoj i to u gradiću Piolenc (Vaucluse), u regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. O'MEGA1 je ujedno najveća europska plutajuća solarna elektrana i u pogonu je već nekoliko posljednjih tjedana, a čistom energijom napaja 4.733 lokalnih kućanstava, odnosno gotovo 10.000 ljudi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER