Brojni volonteri pomažu zaustaviti izlijevanje nafte s nasukanog broda u Mauricijusu

Stanovništvo Mauricijusa pomaže u sprječavanju ekološke katastrofe

Malena otočna država Mauricijus, poznata po tirkiznim vodama Indijskog oceana te vrijednim koraljnim grebenima i morskim ekosustavima, nalazi se usred ekološke katastrofe nakon što se japanski teretni brod MV Wakashio krajem srpnja nasukao na koraljni greben u blizini obale.

Iz broda je od tada iscurilo više od 1.000 tona nafte, a novu opasnost predstavlja sve veća pukotina u trupu broda koja bi mogla uzrokovati puknuće broda i istjecanje ostatka nafte u Indijski ocean, izvijestio je NPR.

Kao što smo već ranije izvijestili, Francuska je poslala tim stručnjaka i opremu za suzbijanje onečišćenja, kao i vojnu letjelicu s opremom za kontrolu onečišćenja s obližnjeg Reuniona kako bi pomogla ublažavanju katastrofe. Osim toga, kako javlja BBC, iz Japana je stigao i šestočlani tim kako bi pomogao u ispumpavanju preostale nafte s broda, za koji se pretpostavlja da je prevozio 4.000 tona goriva.

  • Ekološka katastrofa na Mauricijusu potvrđuje da fosilna goriva trebaju ostati tamo gdje im je mjesto. Pod zemljom! / Foto: Twitter - Karmagawa @karmagawa

„Očekujemo najgore“, izjavio je za The Weather Channel Jean Hugues Gardenne, direktor Mauricijske zaklade za zaštitu divljih životinja (MWF). „U trupu broda su uočene velike pukotine. Vjerujemo da će se raspasti na dva dijela u svakom trenutku, maksimalno u roku od dva dana. S obzirom na količinu nafte koja se u njemu još nalazi ova ekološka katastrofa može postati još gora. Stoga je važno ukloniti što više nafte, a u tome nam pomažu helikopteri koji je odvoze tonu po tonu.“

Kako je u utorak izvijestio NPR, iz broda je uklonjeno preko 1.000 tona nafte pa je u njemu preostalo još oko 1.800 tona. Izniman trud uložen u ublažavanje ove ekološke katastrofe ipak se isplatio pa je prema izjavi šefa lokalne policije jučer u brodu preostalo još 700 tona goriva.

Istjecanje nafte iz japanskog broda MV Wakashio ipak je već usmrtilo brojne morske životinje, a tirkiznu vodu Indijskog oceana pretvorilo u crnu. No najgore od svega, ova ekološka katastrofa prijeti dugoročnoj održivosti koraljnih grebena, još nedavno djevičanskih laguna i obale Mauricijusa, izvijestio je NBC News.

„Sve je više mrtvih riba i rakova, kao i morskih ptica prekrivenih naftom. Nažalost, mnogima nije bilo spasa“, rekao je Vikash Tatayah iz MWF-a.

Iako su lokalne vlasti molile stanovništvo da čišćenje i zaustavljanje izlijevanja nafte prepuste članovima stručnog tima, mještani su se organizirali i sudjeluju u sprječavanju ove ekološke katastrofe.

„Ljudi su shvatili da trebaju uzeti stvari u svoje ruke. Ovdje smo da zaštitimo naše prirodno bogatstvo“, izjavio je ekološki aktivist Ashok Subron.

Reuters je također izvijestio da brojni volonteri nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta iz nasukanog japanskog broda Wakashio usmjerila što dalje od obale i to pomoću listova šećerne trske, slame, plastičnih boca i ljudske kose koju su donirali mještani.

Naime, kako se navodi na portalu Gizmodo, ljudska kosa apsorbira naftu, ali ne i vodu, pa je volonteri koriste za izradu cijevi i mreža kako bi spriječili izlijevanje nafte i njeno širenje do obale.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Rajski otok“ suočava se s najgorom ekološkom krizom u svojoj povijesti

Istjecanje nafte iz japanskoga broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na koraljni greben na Mauricijusu, prijeti najvećom ekološkom katastrofom u povijesti otoka te ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u ovom dijelu Indijskog oceana, kao i cjelokupno gospodarstvo, sigurnost opskrbe hranom i zdravlje lokalnog stanovništva.

WWF o izlijevanju nafte na obalama Sirije

Svjetski fond za prirodu (WWF) duboko je zabrinut zbog izlijevanja nafte koje se dogodilo u Siriji prije tjedan dana. Ovaj incident koji se mogao spriječiti imat će trenutne i dugoročne učinke na obalne ekosustave i osjetljive zajednice na tom području.

Brazilske plaže pogođene tajanstvenim izlijevanjem nafte

Naftne mrlje su se počele pojavljivati početkom rujna i to duž najmanje dvije tisuće kilometara obale Atlantskog oceana. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdi da je riječ o kriminalnom djelu te da je nafta najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER