Što žele Znanstvenici za klimu?

Webinar je odgođen za ponedjeljak 14. rujna u 19 sati uz izravan prijenos na YouTubeu

Pridružite se, komentirajte i postavljajte pitanja. Hrvatske znanstvenice i znanstvenici stoje na raspolaganju svim institucijama i svima nama kako bismo se zajednički suočili s izazovima klimatskog izvanrednog stanja kakvo čovječanstvo do sada nije iskusilo.

„Klimatske promjene su, zbog nedjelovanja ili krivo usmjerenog djelovanja, dovele do klimatske krize, koja prožima sve aspekte postojanja čovječanstva i civilizacije. Kao građani, ali i kao roditelji, osjećamo se dužnima prema nadolazećim generacijama. No, kao znanstvenici u rukama imamo znanje i vještine potrebne za efikasno suočavanje s klimatskom krizom. Svoju ulogu prepoznajemo u tom kontekstu.”

To su riječi kojima se inicijativa Znanstvenici za klimu Hrvatska predstavlja općoj javnosti. No, jeste li se zapitali tko su zapravo ti Znanstvenici za klimu Hrvatska? Sigurno ste se pitali što to oni zapravo žele te kako im je palo napamet uputiti Apel za sustavnu klimatsku akciju institucijama zakonodavne i izvršne vlasti RH. Čuli ste nešto o njima, susreli ste ih u medijima, ali i dalje ne znate što su do sada učinili, a još su vam manje jasni njihovi planovi za budućnost.

  • Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, dana 14. siječnja 2020. predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je bio prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Ekovjesnik od početka prati i podržava inicijativu hrvatskih znanstvenica i znanstvenika pa vas stoga poziva na sudjelovanje na webinaru „Što žele Znanstvenici za klimu?“ koji će se održati u ponedjeljak 14. rujna na YouTubeu s početkom u 19 sati.

Svrha ovog webinara je javno predstavljanje inicijative, kojoj je cilj pružiti potporu postojećem i rastućem klimatskom pokretu u Hrvatskoj. Webinar će moderirati Ivona Grgurinović, a u ime inicijative obratit će vam se Jelena Puđak, Dubravka Vitali Čepo, Lea Rupčić, Nikola Medić, Vedran Kojić i Nikola Biliškov.

Oni će predstaviti dosadašnji rad i djelovanje inicijative, najaviti planove za budućnost te će se osvrnuti i na probleme s kojima se susreću u svom djelovanju. Pridružite se, komentirajte i postavljajte pitanja. Hrvatske znanstvenice i znanstvenici stoje na raspolaganju svim institucijama i svima nama kako bismo se zajednički suočili s izazovima klimatskog izvanrednog stanja kakvo čovječanstvo do sada nije iskusilo.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici za klimu dobili potporu Predsjednika Republike

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

Nepodnošljiva lakoća neozbiljnosti RH po pitanjima klimatske krize

Apel za klimatsku akciju, koji je potpisalo 556 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, prije gotovo mjesec dana predan je Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovaj značajan istup hrvatske znanstvene zajednice Vlada RH očito nije ozbiljno shvatila te je na Apel znanstvenika odgovorila šutnjom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER