Beč dobiva najveću solarnu elektranu u Austriji

Solarna elektrana će proizvoditi 13 GWh energije te će smanjivati emisiju ugljikovog dioksida za 4.500 tona godišnje

U tijeku su radovi na novom fotonaponskom postrojenju koje će zauzimati površinu od 12,5 ha, a travnate površine oko solarnih panela služit će za ispašu ovaca

Bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie kontinuirano ulaže u širenje i poboljšanje mreže fotonaponskih postrojenja u austrijskoj metropoli. Tako je tvrtka nedavno priopćila da u suradnji s gradskim poduzećem za zbrinjavanje otpada (MA 48) te gradskom službom za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (MA 49) trenutačno gradi najveću solarnu elektranu ne samo u Beču nego i u cijeloj Austriji.

Na području nekadašnje deponije šljunka u bečkoj ulici Schafflerhofstraße, u 22. okrugu Donaustadt, krajem ove godine nastat će fotonaponsko postrojenje snage 11,5 MW koje će imati 25.780 solarnih modula. Ono će se prostirati na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. Ova solarna elektrana proizvodit će ukupno 13 GWh energije te će smanjivati emisiju ugljikovog dioksida za 4.500 tona godišnje. Nastalom energijom moći će se opskrbiti približno 5.200 bečkih kućanstava.

Zanimljiva je činjenica da će travnato područje oko solarnih modula od travnja do listopada služiti za ispašu ovaca. Stado od 150 crno-smeđih planinskih ovaca ondje će umjesto kosilica održavati zelene površine, što je ekološki prihvatljivije i doprinosi povećanju bioraznolikosti. Solarni će paneli biti blago povišeni te će ujedno štititi životinje od direktne sunčeve svjetlosti i vjetra. Sve će električne komponente biti dobro zaštićene.

Uz klasične solarne panele bit će postavljeno i njih 500 dvostranih koji će biti okrenuti okomito i u smjeru istok-zapad. Između pojedinih redova panela moguć je uzgoj žitarica ili povrća i njihova obrada poljoprivrednim strojevima kao i na uobičajenim njivama. Tako će se to područje moći i do 60 % učinkovitije iskoristiti.    

>>> Pročitajte još >>> Kako unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, uštedjeti vodu i proizvesti više čiste energije?

Postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad u prosincu 2020. godine.

  • Peter Stieger, ENGIE Energie i Anton Cech, Donauzentrum, na krovu trgovačkog centra Donauzentrum gdje se godišnje proizvoditi oko milijun kWh čiste energije čime se emisija CO2 smanjuje za oko 270 tona. © Donauzentrum - Sabri Dridi

Podsjetimo, solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. kratko je vrijeme bila najveće takvo postrojenje u Beču. Austrijska metropola je u svibnju ove godine postala bogatija za novo, i tada najveće, fotonaponsko postrojenje koje je izgrađeno na spremniku vode Unterlaa u okrugu Favoriten. Ova solarna elektrana snage 1,92 MW sastoji se od 6.500 solarnih panela te omogućuje isporuku visokokvalitetne bečke izvorske vode na još „zeleniji“ način. To je ujedno i najnovija bečka zadružna elektrana u čijem su financiranju građani sudjelovali otkupom 5.000 vaučera u vrijednosti od 250 eura, a njenih 28.000 četvornih metara (2,8 hektara) odgovara površini od gotovo četiri nogometna igrališta.

  • Novi fotonaponski sustav napaja pumpni sustav spremnika vode Unterlaa, a električna energija koja se ne koristi na licu mjesta pušta se u mrežu. © Wien Energie

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bolu otvorena konferencija DANI SUNCA 2023.

U četvrtak je u Bolu na Braču počela dugo očekivana druga međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. Dvodnevna konferencija okupila je 400 sudionika, više od 60 predavača i panelista.

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

28 bečkih solarnih elektrana u vlasništvu su građana

Bečko gradsko energetsko poduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura građani austrijske metropole mogu se uključiti u financiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER