Beč obara rekorde u izgradnji solarnih postrojenja

Wien Energie do 2030. planira udeseterostručiti ukupnu snagu instaliranih postrojenja koja će omogućiti opskrbu energijom za čak 250.000 kućanstava

Gradsko energetsko poduzeće Wien Energie prošle je godine u Beču u prosjeku postavilo jednu novu fotonaponsku elektranu tjedno, a ukupna instalirana snaga povećana je na 60 MW

Glavni grad Austrije prepoznao je važnost solarne energije, stoga kontinuirano ulaže u izgradnju fotonaponskih postrojenja i poboljšanje njihove snage. Unatoč pandemiji koronavirusa bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie prošle je godine postavilo u prosjeku jednu novu solarnu elektranu tjedno. Instalirana snaga postrojenja u 2020. povećana je za 26 MW, što predstavlja novi rekord na godišnjoj razini. S preko 260 solarnih elektrana i ukupnom instaliranom snagom od gotovo 60 MW ovo gradsko energetsko poduzeće najveći je operater solarne energije u Austriji.

„Solarna postrojenja u Beču proizvode zelenu energiju koja je dovoljna za opskrbu 25.000 kućanstava“, kazao je Michael Strebl, predsjednik uprave tvrtke Wien Energie. Pritom je više od 80 % njih instalirano na krovovima zgrada. „No, da bi se postigli klimatski ciljevi, potrebno je koristiti i druge površine“, naglašava Strebl.

Jedan je od takvih primjera i veliko postrojenje koje se od jeseni 2020. gradi na području nekadašnje deponije šljunka u gradskom okrugu Donaustadt. Ovo solarno postrojenje snage 11,5 MW prostirat će se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta, a dobivenom energijom moći će se podmiriti potrebe oko 5.200 kućanstava.

  • Završetak radova na velikom solarnom postrojenju očekuje se na proljeće 2021. © MA31 / Fürthner

Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 13 GWh električne energije čime bi se emisija ugljikovog dioksida na godišnjoj razini trebala smanjiti za 4.500 tona. Posebnost tog postrojenja jest ta što će travnato područje oko solarnih modula služiti za ispašu stada od oko 150 planinskih ovaca koje će ondje umjesto kosilica održavati zelene površine, dok će površine između nekoliko redova okomitih panela biti korištene u poljoprivredne svrhe. Završetak radova i njegovo puštanje u pogon očekuje se na proljeće 2021. 

Osim toga, u svibnju 2020. u pogon je puštena najveća solarna elektrana u Beču koja je u vlasništvu građana. Nalazi se u gradskom okrugu Favoriten i ima 6.500 solarnih modula te snagu od gotovo 2 MW, a njezina površina odgovara onoj od gotovo četiri nogometna igrališta. Nekoliko tisuća građana iz Beča i okolice uključilo se u njezino financiranje kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura.

Kako najavljuje predsjednik uprave Michael Strebl, tvrtka i u novoj godini namjerava nastaviti ovim tempom, dok do 2030. planiraju udeseterostručiti ukupnu snagu instaliranih postrojenja koja će omogućiti opskrbu energijom za čak 250.000 kućanstava. U te svrhe namjeravaju uložiti oko pola milijarde eura.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER