Državni inspektorat privremeno zabranio rad kompostane Prudinec zbog kršenja zakona

Zrinjevcu se zabranjuje obavljanje djelatnosti oporabe biootpada na devedeset dana

Renato Petek, predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba na službenoj Facebook stranici objavio je dokument i komentar o privremenom zatvaranju kompostane Prudinec na Jakuševcu od strane Državnog inspektorata i to zbog kršenja zakona.

Stanovnici istočnog dijela Zagreba, odnosno gradska naselja u blizini Jakuševca, nakratko će predahnuti i neće morati tolerirati kiselkasti smrad koji se, intenzivnije nego do sada, širi iz kompostane, komentirao je Renato Petek.

„Više od mjesec dana upozoravam javnost na ogromne probleme u sustavu gospodarenja otpadom grada Zagreba, ponajviše s biootpadom. Gradska Čistoća više tjedana biootpad s kućnog praga dovozi u dvije kompostane pod upravom Zrinjevca, jer je ponovno propao plan Milana Bandića i Mirke Jozić s oslanjanjem cijelog sustava na privatne oporabitelje“, stoji u objavi Renata Peteka.

Petek ističe kako sustav gospodarenja otpadom koji su osmislili Bandić i HDZ prije nekoliko godina dokazano ne funkcionira, preskup je i nemotivirajuć za građane jer nije uvedeno plaćanje odvoza otpada prema količini, nego prema volumenu spremnika.

„Takav sustav doveo je gradsku Čistoću do višemilijunskih gubitaka koji će se kad tad morati preliti s neodgovornih upravitelja Zagreba na građane, korisnike komunalnih usluga, povećanjem cijena“, zaključio je Renato Petek. 

Inače, kako se navodi u dopisu Državnog inspektorata, postupak ishođenja okolišne dozvole za navedenu kompostanu je u tijeku.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Zagrebački SDP: „Želimo pravedan i transparentan sustav sakupljanja otpada“

Po završetku javne rasprave o novom modelu prikupljanja otpada u Zagrebu u zagrebačkom SDP-u podržavaju gradnju sortirnice na Žitnjaku, kao i plan za kompostanu u Novskoj. Pri donošenju Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu težit će pravednoj, socijalno osjetljivoj, održivoj, ekološki i estetski prihvatljivoj te provodivoj odluci, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare.

Renato Petek: Zašto se skriva javna rasprava o Kompostani na Jakuševcu?

Kao što smo već ranije izvijestili, objavljen je početak javne rasprave o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje Kompostana Prudinec/Jakuševec te termin održavanja javnog izlaganja. Javna rasprava u trajanju od 30 dana provodi se u vremenu od 12. ožujka do 10. travnja 2019. godine, do kada građani mogu predati svoje primjedbe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER