Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Zelena akcija organizira okrugli stol „Hrvatska bez jednokratne plastike?“ koji će se održati u srijedu 21. listopada 2020., u Novinarskom domu od 10 do 15 sati.

Cilj okruglog stola je stvaranje prostora za dijalog među različitim akterima kako bismo imali priliku čuti više različitih strana te zajednički oblikovati strategiju za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom. Činjenica je da je preostalo manje od godinu dana do krajnjeg roka za transpoziciju Direktive, a ključni akteri se do sada po tom pitanju nisu izjasnili.

Glavne teme okruglog stola su: transpozicija Direktive (EU) 2019/904 od 5. lipnja 2019. godine o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš u hrvatsko zakonodavstvo, provedba propisanih mjera i nove prilike za inovativne poslovne modele.

Okrugli stol će se sastojati od dva panela. Na prvom će panelu (10 - 12 h) fokus rasprave biti legislativa, odnosno transpozicija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, a sudjelovat će predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnica sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, predstavnici/e udruga za zaštitu okoliša (Zelena akcija, Terra Hub Croatia, Greenpeace Hrvatska) te predstavnica Udruge gradova.

Drugi panel (12.30 - 14 h) će se usredotočiti na rješenja te moguće pozitivne posljedice Direktive  na okoliš, društvo i ekonomiju. Sudionici ovog panela bit će različiti akteri koji već poduzimaju određene korake u smjeru izbacivanja jednokratne plastike. Govorit će o pozitivnim primjerima praksi i novim prilikama, ali i izazovima s kojima se suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala.

Poziv u publiku prvenstveno je namijenjen stručnoj javnosti i medijima, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama, kojima će biti omogućeno pratiti raspravu i postavljati pitanja putem live streama na Facebook stranicama Zero Waste Croatia Network, Zelena akcija, Zelena energetska zadruga i Terra Hub Croatia, o čemu više informacija možete naći ovdje.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, sudjelovanje je ograničeno na 50 ljudi. Stoga je potrebno izvršiti registriraciju na sljedećoj poveznici, i to najkasnije do 19. listopada. Svi sudionici se pozivaju da na okrugli stol dođu pola sata prije zakazanog početka, jer će se na ulazu mjeriti temperatura, a nošenje zaštitnih maski je obavezno!

Zelena akcija, kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, okrugli stol organizira u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, organizacijom Terra Hub Croatia te inicijativom Za Zlarin bez plastike, uz potporu organizacija Greenpeace Hrvatska, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, WWF Adria i La Révolution Albatros.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

ODGOĐENO! Okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“ održat će se u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati.

„Novi zakon o otpadu: bez ambicija, luzerska tradicija!“

„Novi zakon o otpadu za naredno desetljeće ne smije biti nastavak neambiciozne i promašene politike gospodarenja otpadom koja forsira izgradnju regionalnih centara za smeće, a zanemaruje prioritete“, poručili su u četvrtak ujutro predstavnici i predstavnice udruga i inicijativa „Zero Waste Hrvatska“ te organizacija udruženih u borbu protiv zagađenja plastikom povodom prvog čitanja Prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom u Hrvatskom saboru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER