Hrvatska može i mora bez štetne jednokratne plastike!

Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Potrebni su hitni i konkretni koraci od strane Vlade RH i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi Hrvatska ispunila zadane ciljeve smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te riješila nagomilane probleme zagađenja plastikom.

Zaključak je to okruglog stola pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“ održanog jučer, 21. listopada,  u Novinarskom domu u Zagrebu. Okrugli stol je organiziran  kako bi se zainteresirana javnost upoznala s planovima transpozicije Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, provedbom propisanih mjera i novim prilikama za inovativne poslovne modele.

Okupili su se svi važni  dionici koji se bave temom jednokratne plastike, a koji uključuju predstavnike tijela nacionalne vlasti, jedinica lokalnih samouprava, komunalnih poduzeća, industrije, državnih i privatnih tvrtki te stručnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Na prvom su panelu govorili predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HGK, Udruge gradova u RH te okolišnih organizacija. Tema rasprave bila je transpozicija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način provedbe mjera te monitoringa. Predstavnik ministarstva informirao je javnost da je novo zakonodavstvo u pripremi i da će uskoro na javno savjetovanje te je pozvao sve zainteresirane da se uključe. Predstavnica industrije tj. proizvođača plastike naglasila je da podržavaju donošenje zakonodavstva, ali ističu važnost bolje edukacije potrošača, kao i važnost poboljšanja sustava recikliranja u RH. Predstavnica gradova i općina istaknula je važnost smanjenja potrošnje jer gradovi i općine imaju problem s plastikom koja se teško reciklira i donosi im velike troškove, a što se odražava na računima građana i građanki. Rješenje treba naći u odgovarajućoj mjeri edukacije i pravedne penalizacije svih dionika putem propisa koji se jednako primjenjuju na sve, uz neizbježnu izgradnju sortirnica plastike. Predstavnici nevladinih organizacija istaknuli su hitnost rješavanja problema te pozvali na odgovarajuću ambiciju i kvalitetan monitoring od strane ministarstva, kao i na odgovornost proizvođača koji se moraju okrenuti proizvodnji višekratnih alternativa, u skladu s Europskim zelenim planom.

Na drugom panelu fokus rasprave bio je na rješenjima te se razgovaralo o mogućnostima pozitivnih posljedica direktive na okoliš, društvo i ekonomiju. Predstavljeni su neki primjeri dobre prakse poput otoka Zlarina, Grada Cresa i kafića KSET. Također, bilo je riječi o izazovima s kojima se dionici sustava suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela te poticaja na korištenje održivih višekratnih materijala. Inicijativa „Plastic free Croatia” predstavila je suradnju s tvrtkama koje traže savjete za održivije poslovanje bez jednokratne plastike, tvrtka CupUp System model poslovanja s višekratnim materijalima, a Zelena energetska zadruga projekt MedFreeSUP koji se bavi primjerima dobre prakse, izazovima i analizom korištenih alternativa jednokratnoj plastici.

Organizatori su zaključili da je za rješavanje nagomilanih problema potrebno puno dijaloga između svih zainteresiranih strana. Ono što je ključno jest da ministarstvo žurno propiše zakonske mjere koje bi potaknule smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike te razvoj sustava ponovne uporabe. Industrija proizvodnje plastike može i mora se preorijentirati na održiviju proizvodnju koja nije bazirana na naftnim derivatima, već na višekratnim održivim materijalima, čime će se otvoriti brojna zelena radna mjesta. I na kraju, građani i građanke moraju biti kvalitetnije educirani o štetnosti jednokratne plastike kako bi smanjili potrošnju plastike u korist višekratnih materijala.

Okrugli je stol organizirala Zelena akcija, članica svjetskog pokreta „Break Free From Plastic“, u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, organizacijom Terra Hub Croatia te inicijativom „Za Zlarin bez plastike”, uz potporu organizacija WWF Adria, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te La Révolution Albatros.

Događaj se održao u sklopu projektne aktivnosti Zelene akcije financirane od strane pokreta „Break Free From Plastic“ te projektne aktivnosti Zelene energetske zadruge / Terra Hub Croatia financirane iz MedFreeSUP projekta EIT Climate-KIC programa.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol: Hrvatska bez jednokratne plastike?

ODGOĐENO! Okrugli stol pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“ održat će se u četvrtak, 26. ožujka, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati.

„Novi zakon o otpadu: bez ambicija, luzerska tradicija!“

„Novi zakon o otpadu za naredno desetljeće ne smije biti nastavak neambiciozne i promašene politike gospodarenja otpadom koja forsira izgradnju regionalnih centara za smeće, a zanemaruje prioritete“, poručili su u četvrtak ujutro predstavnici i predstavnice udruga i inicijativa „Zero Waste Hrvatska“ te organizacija udruženih u borbu protiv zagađenja plastikom povodom prvog čitanja Prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom u Hrvatskom saboru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER