Djeca Osijeka bit će mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

Zahvaljujući suradnji Grada Osijeka, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i eurozastupnice Biljane Borzan

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Sve s ciljem da se nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje.

FAO je u svrhu smanjenja bacanja hrane razvio školske programe „Čini dobro, čuvaj hranu!“ za djecu i tinejdžere koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti. Osijek je prvi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

„Izuzetno sam sretna i ponosna što mogu danas ispred svoje škole govoriti o realizaciji projekta kojeg sam započela prošle godine u suradnji s FAO-om. Agencija mi se obratila dok sam bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja hrane, s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta. I red je da se u Slavoniji, žitnici Hrvatske, djecu uči što znači i koliko vrijedi hrana. Pozivam i druge zainteresirane gradove da se uključe.“ -  kazala je Biljana Borzan, koja je financirala prevođenje nastavnih materijala za osnovne škole na hrvatski jezik.

Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz kućanstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Upravo zato je edukacija potrošača bitna za smanjenje rasipanja jestive hrane.

„Naši djedovi i bake su se grozili bacanja starog kruha i druge iskoristive hrane, u Hrvatskoj se svaki dan baci više od tisuću tona hrane, od čega 160 tona kruha. Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede i hrana se baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece, i zato smo odlučili krenuti u ovaj projekt", izjavio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota, dodavši kako je za projekt bilo potrebno puno dobre volje i četrdeset tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Kroz križaljke, kolaže i kvizove djeca će usvajati jednostavne tehnike kako racionalno trošiti hranu i što napraviti s ostacima od obroka. Učit će kako kvrgavo ili estetski nesavršeno voće i povrće nije na bilo koji način lošije, ili da se od prezrelog voća i povrća u par minuta može napraviti ukusan sok. Program uči djecu da budu odgovorna prema hrani, u nadi da će odgovorna djeca jednog dana biti odgovorni odrasli.

„Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine te tako biti mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane. Uključivanje djece i tinejdžera je ključno: oni su budućnost našeg planeta, a njihovo znanje i njihovi postupci oblikovat će budući život na Zemlji“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoće li i Austrija uvesti zabranu prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina

Zabrana prodaje energetskih pića mlađima od 15, 16 ili 18 godina na snazi je u nekoliko europskih zemalja, a sada se i austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch (Zeleni) zalaže za uvođenje dobne granice jer njihova pretjerana konzumacija može štetno utjecati na zdravlje djece i mladih, izvijestio je dnevnik Salzburger Nachrichten.

Usprkos snažnom lobiranju Europski parlament podržao strategiju „Od polja do stola”

Europski parlament je na plenarnoj sjednici dao zeleno svjetlo za strategiju „Od polja do stola”, za koju je u ime eurosocijalista zadužena hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan. Riječ je o paketu dvadeset i sedam zakonskih prijedloga i politika koje će u sljedećih desetak godina mijenjati načine na koji se u Europi proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana.

Borzan i FAO: Djeca u školi trebaju učiti o vrijednosti hrane

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, u suradnji s UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), organizirala je u Bruxellesu predstavljanje školskog programa i pedagoških materijala razvijenih kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER