Borzan i FAO: Djeca u školi trebaju učiti o vrijednosti hrane

Hrvatska je jedna od nekoliko zemalja EU koje su u program edukacije djece uključile obrazovne poruke o nepotrebnom bacanju hrane

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, u suradnji s UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), organizirala je u Bruxellesu predstavljanje školskog programa i pedagoških materijala razvijenih kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

„Naši djedovi i bake su se grozili bacanja starog kruha i druge iskoristive hrane, a danas se u Hrvatskoj svaki dan baci više od tisuću tona hrane, u EU 90 milijuna tona godišnje. Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede i hrana se baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece“, izjavila je europarlamentarka Biljana Borzan.

FAO je razvio školske programe za četiri dobne skupine od predškolske dobi do srednje škole koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti kojima je cilj prevencija bacanja hrane. Program je prošle godine pokusno uveden u 18 pilot-škola u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj. Cilj projekta  je da se program implementira u svim zemljama Europske unije, pa tako i Hrvatskoj.

„Odlučila sam financirati prevođenje materijala na hrvatski jezik iz sredstava koje eurozastupnici imaju na raspolaganju za promo materijale. Prijevod je dovršen i sada su u tijeku usklađenja i provjere nakon kojeg ćemo tražiti partnere u Hrvatskoj. Plan nam je nekoliko škola u Hrvatskoj uključiti u pilot-provedbu programa i nadamo se da će ministarstvo obrazovanja i druge relevantne institucije prepoznati vrijednost FAO-ve kampanje“, pojasnila je Borzan.

U Hrvatskoj se iz EU fondova financiraju sheme opskrbe škola mlijekom, voćem i povrćem iz domaće proizvodnje. Unutar tih programa Europska komisija je državama članicama ostavila mogućnost za provođenje edukacije djece o hrani, odnosno njenoj proizvodnji i vrijednosti. Hrvatska je jedna od samo nekoliko zemalja EU koje su uključile obrazovne poruke o nepotrebnom bacanju hrane u popratne mjere tih programa.

„Drago mi je da se Hrvatska istakla po ovom pitanju i vjerujem da ćemo brzo naći zainteresirane škole. Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz kućanstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine, te tako biti ambasadori borbe protiv bacanja hrane,“ smatra hrvatska europarlamentarka.

Biljana Borzan i Rodrigo de Lapuerta (FAO) / Foto: Ured Biljane Borzan

U ime Svjetske organizacije za hranu o programu i rezultatima pilot-provedbe govorio je Rodrigo de Lapuerta, FAO-ov direktor za suradnju s Europskom unijom.

„Ovaj program je u pilot školama smanjio bacanje od 15 do 50 posto i namjera nam je da se počne provoditi u cijeloj EU. Cijenimo političku i financijsku podršku zastupnice Borzan i nadamo se da će se Hrvatska u narednom razdoblju uključiti u pilot-program,“ kazao je de Lapuerta.

Englesku verziju materijala možete preuzeti na ovoj poveznici.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Stručnjaci upozoravaju na sve veći broj djece i mladih koji piju zaslađena pića

Nova analiza prehrambenih navika djece i adolescenata iz 185 zemalja svijeta otkrila je da su 2018. mladi u prosjeku konzumirali gotovo 23 posto više zaslađenih pića u  odnosu na 1990. godinu. „Naša otkrića trebala bi izazvati uzbunu u gotovo svakoj naciji u svijetu“, ističu istraživači sa Sveučilišta Tufts u Bostonu.

Djeca Osijeka bit će mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Sve s ciljem da se nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje.

Najdonator: Konzum, Dukat i Sana delikatese donirali najviše hrane u 2019.

Hrvatske tvrtke koje su u 2019. godini donirale najviše hrane su Konzum, Dukat i Sana delikatese. Za svoje humanitarno djelovanje i društveno odgovorno poslovanje primli su priznanje „Najdonator“, koje treću godinu zaredom dodjeljuju Mreža hrane i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER