Odvojeno prikupljanje otpada u Zagrebu tek 2020. godine

Zakonska obveza odvojenog prikupljanja otpada stupa na snagu 1. veljače ove godine

Iako zakonska obveza odvojenog prikupljanja otpada stupa na snagu 1. veljače ove godine, Grad Zagreb će to svojim građanima omogućiti tek za dvije godine. Zagreb će prema tvrdnjama gradonačelnika Milana Bandića ipak biti prvi koji će odvojeno sakupljati otpad, a ostatku Hrvatske će za prilagodbu Uredbi o gospodarenju otpadom trebati dvostruko više vremena.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba jučer su u zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisali Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb koji je Gradska skupština Grada Zagreba usvojila u listopadu 2017., a Skupština Zagrebačke županije krajem prosinca prošle godine.

„Ovo je velik dan za Grad Zagreb i Županiju jer na tome radimo već deset godina“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i dodao „Nakon sanacije Jakuševca prije 12 godine i izgradnje pročistača, koji su bili preduvjeti za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom, ovaj Sporazum je točka na i“.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako se ovim Sporazumom preuzima obveza za izradu studije izvedivosti, studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra, projektne prijave za EU financiranje te idejnog i glavnog projekta pretovarnih stanica na području Grada i Županije, kao i cjelokupna natječajna dokumentacija.

„Možda je ovo potpisivanje trebalo biti i prije, ali sada smo ovdje i možemo ići u daljnju realizaciju. Ako proizvodimo otpad, naša je obaveza da nađemo načina da ga zbrinemo“, dodao je gradonačelnik Bandić te napomenuo da će se nastojati osigurati financiranje u iznosu od 85% iz EU fondova, a o izboru tehnologije pitat će se struka.

Komentirajući zakonsku obvezu odvojenog prikupljanja otpada koja prema Uredbi o gospodarenju otpadom stupa na snagu 1. veljače ove godine, gradonačelnik Bandić je izjavio kako „zakone ne definiraju propisi, nego život“, javlja Večernji list.

Od tog datuma „većina Zagrepčana“ će prema njemu postupati u skladu s Uredbom, no „mogućnost da na svom pragu odvajaju otpad za sva će se domaćinstva ostvariti za dvije godine“, izjavio je Bandić.

Moguće kazne za nepoštovanje odvojenog prikupljanja otpada Bandić je komentirao ovako: „A stići će. Zagreb će za te dvije godine biti prvi u Hrvatskoj koji će odvajati otpad, zapamtite što sam vam rekao. Ostatku države trebat će četiri.“

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

"Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!"

Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine danas je, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa.

Zelena akcija: Nastavimo pritisak za temeljite promjene kompletnog sustava!

Sudska odgoda poskupljenja usluge zbrinjavanja otpada je pohvalna, ali presude još nema i Bandićev kaos sa smećem se nastavlja! Stoga se Zagrepčanke i Zagrepčani pozivaju na prosvjed koji se održava u subotu 1. veljače u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER